UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#231. Livsfarliga!! --men så gulliga??

Vi förmänskligar gärna vilda djur!! Troligen en romantisk kvarleva efter vår nalle i sängen! –sovnallen?? Han var ju så trygg?? –när vi skulle somna in. Verkligheten är ju dock något helt annat!! Mat till överlevnad!!

Ett av de farligaste djuren på den afrikanska kontinenten?? –det djur dom dödar mest människor är elefanten!! Det är ju det största landlevande djuret och borde ju inge respekt!! Vi får väl tacka cirkuselefanterna för att vi tror att de är så gulliga!! –och jag skall spä på den känslan med den här bilden??

En puss i Serengeti 2005.

Den mest effektiva jägaren i Ngorongoro kratern är lejonhonan. Flocken är ju mycket lojal och håller ihop med avkomman, den lilla gulliga lejonungen. När det blir för hett kan man ju ta en paus i skuggan av en safaribil.

Kors, vilka vänner.

Ett av de djur som direkt äter upp en människa är isbjörnen!! –samtidigt finns det ju inget gulligare an två smånallar som leker med varandra.

Vi tar en paus. Svalbard 2011.

Så har vi fyllt julkvoten med gulliga djur!!

Postat 2011-12-17 07:02 | Läst 11816 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#230. Ständigt på resande fot?? –det måste va krävande!! –i alla väder?? –en gnus liv!!

Ständigt på resande fot med familjen!! –det måste va krävande!! Jakten på grönt gräs!! –på andra sidan!! --till varje pris. Driften att överleva är den samma för alla däggdjur!!

Nu börjar det lukta regn igen!! –mer grönt gräs mot söder!! Hela flocken drar vidare utan pardon!!

Serengeti 2005. Gnuer på vandring mot söder.

Stora som små måste vidare för att få färskt gräs. Gräset där de drar fram är tort och föga lämpligt att beta.

Gnu kollar in konstig åskådare.

Hundra tusentals gnuer drar fram i sällskap med  zebror. Inga rovdjur syntes till. Lejon är ju stationära i sina revir och får de syn på en försvagad individ så blir det kalas. Vi såg dock inga fällda gnuer.

Kort vila bland små träd.

Kamerautrustning under denna safari var Canon 20D och EF 100-400/4,5-4,6 L IS.

Vackra gnuer??

Postat 2011-12-16 07:35 | Läst 10480 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#222. Våra vilda barn?? –vilda?? –inte så vilda, som våra artfränder i naturen!!

Har du sett lekplatsen på dagis?? –eller skolan!! Det går ganska vilt till!! –hoppa, skutta, skrika, gunga, klättra och brottas!! Har det blivit värre?? –knappast!! Det är en instinkt hos individen att hävda, tänja, testa, leda!!

Barnens lek är inte lek det är allvar?? –just att lära sig att överleva!! --i samverkan med artfränder. Människan testar och tänjer på gränser, lär nya grepp och se vad den egna förmågan kan!! Var passar jag in?? --och hur skall jag använda färdigheterna?? Kan jag lära mig att se i tre dimensioner??  --om jag klättrar bland alla grenarna. Kan jag klättra högre i trädet?? –kan jag svinga gungan högre??

Naturligtvis är vi inte ensamma på denna jord!! –att göra så här!! –lära, genom handling och träning!! Utan alla däggdjur, och kanske andra djur, tränar upp sin färdighet genom ständig fight!! –med syskon och vuxna. Det är även i djurvärden en viktig lärdom att finna sin plats inom arten så att man kan överleva!! Det börjar med att man slåss med sina syskon, liksom människan gör. Kampen fortsätter sedan i skolgården!! – och slutligen i arbetslivet!!

Så låt ungarna slåss!! –det gäller överlevnad!!

Postat 2011-12-08 07:07 | Läst 10881 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#203. Behöver vi bättre kameror?? –nej nu ä dä bra!! –eller måste hjulen rulla?

Nu får det vara bra!! –kamerorna är tillräckligt bra nu!! –nästan alla fotografiska situationer kan lösas med dagens teknik och kameror!! Alternativa lösningar finns redan i de modeller som saluföres!! Säg emot mig om jag har fel?? Ge exempel!!

Här kommer nu en reaktionär gubbe!! –som inte vet vad han talar om!! Naa jag tror jag är ganska modern?? --och jag har använt kameror sedan 1955!! Jag är tekniskt hyffsat utbildad!! –tyvärr så långt att jag vet mycket om ingenting!! Professionellt har jag jobbat med digitalkameror sedan 1985!! --och även utvecklat en del gamla kopieringsmetoder för film!!

Det var inte mig vi skulle tala om utan min ståndpunkt!! --att vi i stort kan sätta stopp för kamerautvecklingen här och idag!! --och använda de kameror som finns i lådorna hemma!! ----gamla och nya, de räcker länge!!

Varför då?? –jo det är slöseri att lägga resurser på något som är bra nog idag. Till exempel så skitar vi ner i naturen med flamskyddsmedel vid halvledartillverkning. Isbjörnens första kull dör på grund av detta!! De flesta tillverkarna släpper nya modeller varje år och detta är helt onödigt!! Varför??

Om vi ser över utvecklingen för film baserad fotografi så utvecklades den under 150 år, och nådde på åttiotalet en utmärkt nivå!! Filmerna återgav naturliga färger och hade en utmärkt upplösning. Silverkornen var av storleksordningen 3 till 8 mikrometer. Helt tillräckligt för de optiska prestanda som kamerorna hade vid den här tiden. Vi kunde ha stannat här!! --med den teknik som film gav, ty autofokus och ljusmätning var tillräckligt bra!! –för de flesta tillämpningarna. Men så händer något som gör att denna teknologi dör ut!!

Halvledaren upptäcks i mitten av 1900-talet!! --och redan i slutet av sjuttiotalet kom de första ljuskänsliga CCD-sensorerna!! --och på åttiotalet var de etablerade inom vetenskapen, som i astronomi och elektronmikroskopi.  Till en början såg det ut som om CCD-cellen aldrig skulle komma ner till silverkornets storlek?? --men si i slutet av nittiotalet var de lika stora!! Saken var klar de digitala kamerorna utvecklades till samma nivå som film kamerorna!! Datorkraften gjorde att man kunde processa nollor och ettor allt snabbare!! --så att autofokus och bildbehandling kunde ske i kameran ytterst snabbt. De flesta av kamerorna innehåller redan idag ett överflöd av finesser och funktioner som är grädde på moset!! De behövs sällan!!

Det är ingen större skillnad på bilder vi tog på 50-talet och idag!! –eller hur??

Kvällsmatch, Linköping 1958. Rolleiflex 80/3,5

Close up, Svalbard, 2011. Canon 1D III, EF100-400/4,5-5,6

Det betyder köp inga fler kameror. Så stannar hjulen på kamerafabrikerna och de kan börja göra något nyttigt, vindkraftverk??

Postat 2011-11-19 07:27 | Läst 3692 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#191. Rekordutsläpp av koldioxid på jordklotet. När skall du, eller vi starta städningen?

Radio och tidningar meddelar att under år 2010 släpptes det ut rekordmängder av växthusgaser i världen. När skall västvärlden börja reagera och städa upp?  USA och Europa fortsätter att sprida ut avgaser och nu tillkommer Kina med en tillväxttakt högre än någonsin.

Ända sedan industrialismens start i England med Spinning Jenny och ångmaskinens drift av pumpar i gruvor och ångloken har västvärlden bränt onaturligt stora mängder fossila bränslen. De säger sig självt att detta är en process som ökar mängden koldioxid i luften.  Men så har också halten atmosfärisk koldioxid ökat med 30% (IPCC-data) till idag.

Trafik på Oxford street i London 1967.

Storstäderna i västvärlden och Kina är ju idag igenkorkade med bilar, och så har det varit sedan länge, som framgår av bilden ovan från London 1967. Det kan ju vara en tröst att vi troligen har passerat konsumtionstoppen för förbränning av råolja och en dag, inom hundra år, så är den slut.

Då kan det dock vara försent att stoppa den globala påverkan som koldioxid har på vårt klimat. Växthusgaserna har till följd att jordens temperatur stiger snabbare än den naturliga interglaciala temperaturhöjningen orsakar. Detta kommer att ge mindre mängder is i Arktis under sommarhalvåret, något som vi redan kan se från satellitbilder som avslöjar att det är rekord lite is i år.

Var är isen? Isbjörn i Hinlopen, Svalbard 2007.

Det finns tecken på att vårt närklimat förändras mot ett mer drastisk vädermönster. Översvärmningar blir vanligare, som nu i Thailand. Sandstormar dyker upp i Arizona. Regnkatastrofer av förut ovanligt slag förkommer, som nu i Genua. Det går att vifta bort dessa iakttagelser som tillfälliga, men mönstret verkar förändras mot det värre. Rent logiskt verkar det sannolikt att så är fallet, om man betänker att vi just nu förändrar temperaturen i olika områden mot ett högra värde. Detta ger ändrade strömningsmönster i atmosfären, men det är svårt att förutse. Vårt väder styrs av kaosprinciper och det vet vi så lite om. Vi har inga bra räknemodeller.

”Flodding” i öknen. Phoenix, Arizona 2003.

Vem är det som skitar ner? Jo det är du och jag och resten av västvärlden och nu Kina. Vem tycker du skall städa upp? Vem skall ta konsekvenserna av skiten? Det vore väl rimligt att vi som skitat ner också skall städa upp och förändra oss till det bättre. Så verkar det inte bli, utan de rika och nyrika fortsätter att skita ned. Politiker i vä(r)stvärlden styrs huvudsakligen av pengar och röster. Därför låter de det gå åt skogen.

Kanske du och jag skall göra något, gå före med gott exempel? Kan en lite obetydlig fotointresserad individ göra något? Jag tror det är enda vägen. Fotografer måste dokumentera vad som händer med vår natur. Ut med kameran och visa vilka konsekvenserna är av vårt slösaktiga liv. Kom fram ur gömslena ni som plåtar naturen. Visa vad som händer och tala om för folket hur det står till med vårt lilla tunna syreskal. Vårt livsrum. Plåta inte så ofta ekorrar, vi vet hur de ser ut.

Plåta inte mig, utan visa hur du skitar ned i naturen.

Postat 2011-11-07 07:37 | Läst 6761 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 83 84 85 ... 89 Nästa