UNDER FOCUS
#343. Panny GH2 har oväntade telemöjligheter?? –när du filmar å plåtar??
Bruksanvisningar är svåra att läsa?? –man borde ju kolla!! –för kameran man har?? Det visade sig att Panasonic GH2 har oanade möjligheter till för intern cropping!! Eller vad säga om 2333 mm FOV??
Det är svårt att läsa bruksanvisningar, speciellt om de är långa och översatta från Japanska!! –över engelska!! Ordvändningarna och begreppen blir obegripliga?? –alltför många gångar!! Så är det med Panny GH2 också!! –men till slut insåg jag att man kunde göra digital ”cropping” för att få ut en telefotoeffekt direkt ur kameran.
Det började redan förr året när jag skulle till tranorna i Hornborgasjön. Panny är en semiproffsig filmkamera och genom att filma i AVCDH kan man nå mycket fina resultat och det visade sig att man kunde få 5 gånger förlängning av brännvidden vid full HD. Man kunde dock inte ta stillbilder med AVCDH inställt?? Först i vår läste jag på bättre och kom fram till att om man plåtade i JPG!! –plåtar alltid i RAW!! --och satte ned bildstorleken till S eller M så kunde man får förlängning av brännvidden vid vanlig stillbilds plåtande!! Filmning var ändå värre om man filmade HD och MOV-format. Då kunde man nå 7,7X brännvidden. Då kunde man dessutom ta en stillbild mitt i filmen, utan lucka, med 1920x1080 upplösning.
Här är den vy jag testar från mitt fönster. Bilden är tagen med brännvidden 50 mm på objektivet, och eftersom m4/3 ger 2x så är det 100 mm för FOV.
100 mm FOV.
Då sätter vi på 100-300 zoomen och går till 300 mm. MOV-filmning och S med 1920x1080 pixel bild och det ger den här bilden:
2333 mm FOV utan bildbehandling, rakt ut ur kameran.
Jag tog kameran med till dammen med sothönorna. Jag satte på 14-140 mm zoomen och skulle försök att ta vanliga bilder inte film. Genom att ställa kamera på bildstorleken 2336x1752 pix (M-läget i Panny) och använda JPG så skulle brännvidden 140 mm ge 560 mm FOV.
Så här blev det:
Sothöna fotograferad med 560 mm FOV.
En gräsandshona på flykt med 560 mm FOV.
Om man vill ha lite mer pix som i en bild med 3260x2248 pix så får man inte så stor förstoring!! Då blir konverteringsfaktorn 2,8x, så 140 mm blir 394 mm FOV. Det kan ge en bild som denna:
Sothöna med bild som ger 394 mm FOV.
Det kan ju vara en god ide att läsa bruksanvisningen!! –men ---
#341. Djurpark eller vilt?? –varför plåtar vi djur?? –hur hittar man en koala björn??
Varje naturfotograf borde fråga sig varför man plåtar djurporträtt?? –är det för eget nöjes skull?? –för att visa andra hur underbart vacker naturen är?? Det kanske gör att vi bevarar naturen bättre??
Det är en underbar hobby att vara ute i skog och natur så ofta som möjligt och observera utvecklingen bland djur och växter!! Det betyder mycket för människan att i lugn och ro finna sin plats i den del av jorden som är så naturlig som möjligt. Nästan allt är ju i stort påverkat och nedsmutsat av vår framfart!! Många tycker att det är kul att fotografera allt det fina och det är ju också beundransvärt!! –man kommer ihåg hur det var när man blir äldre och kanske visar man det för familj och vänner!! Kanske blir de då mer rädda om naturen och då har det också ett mervärde för naturen.
Så har vi naturfotograferna. Många av dessa tar ju rent artspecifika porträtt och det är ju bra att visa för framtida invånare på klotet. Många av dessa bilder skulle ju kunna tas på djur som lever i fångenskap!! –så kallade zoo. Vill man dock få med lite mer information så borde ju bilden berätta hur djuret lever ute i den vild naturen! –och då får fotografen ge sig ut i den farliga vildmarken. Många gör det och skapar informativ dokumentation av livsbetingelserna för vilda djur.
Porträttfotograferna kan jag mycket väl tänka mig att de sitter i gömslen och har lockat till sig djuren med mat (åtel-fotografi). De får dock tänka på att de påverkar djurens beteende med att lägga ut lättfångat byte!! Man stör alltså den naturliga rytmen för djuret!! Själv är jag tveksam till porträttfoto med hjälp av åtel.
Om man skall porträttfotografera ett djur så har man alltså två valmöjligheter!! –det vilda eller zoo. Jag ville plåta en koala, kul att visa barnbarnen!!
Det var bara att åka till andra sidan jordklotet, smutsandes ned atmosfären!! –å kliva in på zoo i Sidney!!
Koala i Sidney zoo.
Det är betydligt svårare att plåta en koala i det vilda! Jag åkte till nationalparken Tidbinbilla utanför Canberra. Det tog flera timmar, och en styv nacke, innan jag lyckades förstå att de grå skuggorna högt uppe i Eukalyptusträden var kanske en koala björn?? I naturen sover de nästan hela dagen och smälter födan, bladen från trädet där de sitter!! Bilden på koalan blev inte alls så bra som den från zoo!!
Koala i Tidbinbilla, Australien.
Den blev dock lite mer sann?? –eftersom den gav en bild av den miljö som den lever och sover i. Jag hade inte lagt ut mat till den!! –för han äter ju bara blad från skafferiet han satt i!!
Jag tycker att det är en hederssak att en naturfotograf anger när bilden är från zoo eller naturen!! Det är inte alla som gör det!! --utan vissa tävlar till och med användande zoobilder!!
#334. Tranbilder!! –var skall man plåta?? –digitalkamerans fördel??
Nu är det vår!! –tranorna är på plats och dansar och slåss!! Det är en underbar tid med utmärkta möjligheter till fantastiska tranbilder!! Ta med kameran och besök Pulken och Hornborgasjön!!
Det är redan 7000 tranor inräknade vid Hornborgasjön och du kan titta på dem live eftersom de satt upp webkameror!! Så den kommande helgen kommer det att vara många besökare där med de långa gluggarna på stativ. Hur lång brännvid behöver man då vid den här Trandansen??. Du bör ha minst 300 mm brännvidd och helst 600 mm FOV. Det betyder att en Panny GH2 med zoom 100-300 duger, eftersom det ger 200-600 mm FOV. Vid filmning blir det till och med 1500 mm, med möjlig bildtagning vid denna FOV. Det finns en lång sträcka längs naturreservatet där du kan spana in olika vinklar. Åk dit innan solen går upp, d v s klockan 06,00 och se när tranorna kommer in från sjön!!
Morgoninflygning till Trandansen vid Hornborgasjön.
Vid klart eller lätt disigt väder kan man få de inflygande tranorna i siluett mot den diffusa solen. Solen går upp bakom ett kullandskap och det finns möjlighet att få intressanta bilder med mycket långa gluggar. Om du tycker det är kul att sitta i gömsle så kan du boka ett sådant med e-mail, [email protected]. Du måste gå in och sätta dig i gömslet medan det är totalmörker och kommer inte ut förrän nästa natt!!
Trana håller om solen!!
Den här bilden är tagen med Canon 1D III + 100-400 zoomen. Den hade varit omöjlig att ta med manuellt fokus på film. Här har kameran autofokuserat på tranan och trots att det är rakt in i solen exponerat så man kan se tranan och reflexen i ena ögat. Bilden är manipulerad så tillvida att jag mörkat ned den utbrända solen separat i PS.
I Sydsverige kommer tranorna in från Rügen och på senare år har man börjat lägga ut mat (korn) även vid Kristianstads vattenrike, närmare bestämt vid Pulken. Här finns ett fint fågeldäck med utsikt mot ett vattenområde där tranorna landar. Senaste helgen var det flera tusen tranor här. Även här behöver man långa gluggar om man vill plåta trandansen.
#328. Foto när du filmar!! –samtidigt??
Du vet väl att du kan vara din egen B-fotograf när du spelar in en film!! –jo det är möjligt med Panny GH2 och G3!! Det blir väl ingen kvalitet?? –jo, tillräckligt bra för att lägga ut på nätet!! –kolla!!
Hur går det här till?? –det är inte så svårt!! Gå in på MENYN till rubriken INSPELNING, går du ned till EX. TELEKONV och den sätter du på ON. Den här kan du lägga på någon av funktionsknapparna om du vill. Om du gör så och trycker på den så får du upp en förfrågan på skärmen om du vill aktivera det för foto och film. Gör det och då får du 2X för foto och 3,6X för film på Panny G3. Observera att detta fungerar i P läget och inte i läget iA. I det läget sker ingen förändring av FOV.
Om du använder aktivering av denna funktion så får du alltså en bild som om den var 504 mm FOV med ett objektiv som har brännvidden 140 mm. Detta gäller om du under huvudrubriken FILM har valt BILDLÄGE med prioritet för film. Om du i stället har ställt BILDLÄGE med prioritet för foto, så får du ett hack i filmen medan kameran tar en fullupplöst bild!! Det kan ju tänkas att du vill det.
Hur ser då en bild ut som man tagit mitt i filmen?? Vi har en lite vildvuxen damm vid vägen, på vår dagspromenad. Där bor ett sothönspar. Vi skall följa dess öden den här våren och så här ser en av dem ut!!
B-foto av sothöna plåtad i Lund den 2012-03-19. Panasonic G3, Lumix 14-140/f4-5,6.
Bilden ovan är inte manipulerad!! --kommer rakt ut ur kameran. Bara minskad ned till 1024 från 1920.
#327. Lilla Olle sa!! --nallen är snäll?? –om den är bland vänner?? –å mycke mat!!
Jag vägrar att tro att björnar är stygga eller farliga!! –bara vi låter bli att jaga dem!! –och att de har mycke mat att äta. Retar vi dem med hundar och väcker dom i idet så kan vi reta upp dem!!
Efter att ha vandrat fritt bland björnar vid Brooks Camp i Alaska i tre dygn och mött dem lite här och var, t o m med små ungar så måste jag säga att de inte är intresserade av att äta upp oss. De äter till 90 % gräs!! --och bär!! De äter protein, kött från lax och andra djur, när tillfälle bjudes.
När man möter brunbjörn i skogen så skall man tala högt och tydligt, så det framgår att man inte är en björn utan en människa. Vanligen går björnarna undan så man aldrig ser dem. I Brooks Camp är björnarna vana med att människor står och fiskar i vattnet eller vandrar runt i skogen. De vet, är jag övertygad om, att inge skjuter på dem. De vet också att det finns inga hundar som skäller och jagar deras ungar. De är som alla andra djur rädda om sina ungar.
Här kommer några bilder på björnar som vi mötte vid floden i Brooks Camp.
Låt bli att skjuta björn i Sverige, så vi kan få möta en nalle!! Precis som mors lilla Olle!!