UNDER FOCUS
#399. Naturens under?? –så färggrant??
Så har det hänt igen!! –naturens under?? –så färggranna varelser?? –kommer ut ur äggen?? Simmar omkring och blir matade!! –med växtdelar. Mor och far svarta!! –men barnen är rödhuvade!!
Sothönsfamiljerna i dammen har fått barn!! –underbara svarta bollar!! Förvånansvärt stora?? –och med röda och gula prydnader på huvudet. Jag har aldrig sett sothönskycklingar förut.
Föräldrarna är ju mycket oansenliga vad gäller färger!! –bara svarta och vita. Kycklingen har gul näbb, röda knottror på slutet av näbben, och röd hjässa!! Massor med långa gula fjäderfjun klär resten av huvudet och halsen. Lite gult fjun även nere vid vingfästena. Varför denna färggrannhet?
Båda föräldrarna hjälper till med att mata kycklingarna, fyra i den ena familjen, med växter från dammens botten.
Bilderna är tagna med Panasonic GH2 + Lumix 100-300/4-5,6
#392. Den här bilden tog jag!! –den hade du inte tat??
Vi tar alla bilder av olika skäl!! Intresseområde spelar stor roll!! Bakgrund!! –din alltså!! Vem skall du visa bilden för?? Kanske den bara är till för att du själv skall minnas vad du varit med om!!
Vi skall ta ett exempel från en resa till Svalbard. Där finnas massor av spännande och unika händelser att fotografera. Vi var i sundet vid Dansk öya, all stod vid relingen, men ingen tog den här bilden.
Varför tror du jag tog den?? Den är inte märkvärdig, men jag undrade varför den där stora stenen låg där på klippan. Det var naturligtvis inte ballongfarare André som gjort det!! –utan man får nog tro att det varit naturkrafter. Jag tror inte det var vågorna i vår tid utan här måste starkare krafter verkat!! Det finns många glaciärer på Svalbard och sannolikt har en stor iskant skuffat upp, eller släppt ned, den på klippan, som kanske då låg under vattenytan eller högre upp.
Det kan också ha skett så långt bort i tiden att det varit inlandsisen. Här drog den sig tillbaka för 10 000 år sedan. Då måste blocket ha legat många tusen år under vattenytan och kommit upp med landhöjningen!! --för så där några hundra år sedan.
De flesta deltagarna på vår resa tyckte nog jag var en knas en som plåtade stenblock!! --när det fanns isbjörn. Den här höll för ögonen när han såg mig!!
Kanske ligger den en liten gen från någon folkskollärare djupt där inne i min skalle??
#391. Varför har jag en GH2?? –fortfarande!! –lätt!!
Hur kan man ha en digitalkamera som är så gammal?? –2 år!! Konsumtionssamhället (Borg) kräver ju att vi skall slita och slänga!! -och alltid köpa nya modeller när de dyker upp!! Hur sliter man ut en kamera på 2 år??
De senaste två åren har visat upp en uppsjö av nya fantastiska kameror!! –D800, NEX-7, OM-D E-M5, X PRO-1, K-01. Jag har nog glömt någon. Alla är utmärkt bra kameror!! --och har egenskaper som skjuter högt över målet!! --vad vi amatörer behöver. Många av dess egenskaper är fullt ut vad även proffs behöver!! –ty det är bara 30% av proffsens bilder som används för riktigt stora bilder.
Vad säger man då om Panasonic GH2?? –jo den har alla egenskaper man behöver??—om man bortser från extremt höga DIN-värden och extremt många linjer/bildhöjd!! Vad gäller upplösningen (linjepar/mm) så är den helt i klass med alla nya kameror!! –den har upplösningen 96 lp/mm!! –som är fullt tillräckligt för alla tillämpningar. Det dynamiska omfånget är helt ok för de flesta ändamål!! –även om några nya kameror slår den med ungefär 2 eV.
GH2 är liten och nätt!! –den tar med adapter alla objektiv du kan tänka dig!! –jag har kört Canons stora vita gluggar på GH2!! –med isbjörnarna springande omkring på nära håll. Alla objektiven konstruerade för GH2 av Panasonic och Olympus är mycket bra!! --jag har testat många av dem!! De är små och lätta. Du kan åka på djungelsafari med två GH2 och 14-140 och 100-300 mm zoomarna och du täcker allt!! Å du!! –du behöver inte hyra en bärare till alla tunga objektiv och du behöver inte få avgift för övervikt när du checkar in!!
Å du!! --vill du filma så gör du det på proffsnivå!! –tekniskt sett?? Om du ger dig tid att läsa bruksanvisningen!! –den finns i pappersform!! --så har du så hur många variationer du kan tänka dig!! GH2 saknar bara tre egenskaper av proffsklass!! –vattenstänktät?? –intern bildstabilisering?? –supersnabb ”focustracking”!! Det senare behöver du bara om du är proffs på sportfoto, fågelfoto eller viss naturfoto??
Här kommer lite naturfoto med GH2 och 100-300 gluggen.
#386. Naturen har sin gång?? –i vår ankdam?? –reviret måste skyddas!!
Sverige i miniatyr?? –en ankdamm?? Det finns många sådana och jag följer en där två sothöns bestämmer!! De håller rent från alla inkräktare!! –maten är begränsad?? –vasstrå. Kan man göra en jämförelse med vårt land??
Vår ankdam har ju också två sothöns!! –de håller på sitt revir och kan inte stå ut med motståndaren?? –även om den ena är ny?? Båda vill ha tillgång till brödfödan och köttgrytorna!! --och kommer det nån utböling så får han känna på hur det skall va här??
Den ena sothönan har byggt ett bo!! –och det har säkert den andra också?? –men den har jag inte sett ruva.
Vad ruvar i vassen??
Kommer den ena sothönan för nära blir det till att burra upp sig och visa att man är stor!!
Så stor ä jag!!
Blir det närkamp så flyger man snabbt emot varann?? Det gäller att skrämmas. Kommer det något annat parti nära så kan man gå till fight.
Full fart mot fienden??
Den mesta tiden går dock åt till att roffa åt sig å äta sig mätt på all nyuppkommen vass!! Det är ett slita och dra??
Vi får sluta med spagetti!!
Den fortsatta utvecklingen i ankdammen är oviss. Kombatenterna visar inget intresse i att lämna några besked om hur man skall få vassen att räcka. Barnomsorgen är oklar?? --och algblommninge ger en svår miljöpåverkan.
#384. Vi får olika roller här i livet?? –det gäller att vara skicklig?? –och erkänd!!
Han hade mörk kostym!! –steg in på ”krogen” med stor självsäkerhet?? Han intog så att säga scenen totalt?? Ingen ifrågasatte hans auktoritet!! Han fixade alltid bästa maten!! Bästa service så att säga!!
Han kom plötsligt fram ur det lummiga skogsbrynet, som omgärdade breda vattenfallet. Fallet är bara någon meter högt och vattnet flödar ganska kraftigt på sommaren. I slutet av juni kommer det massor av röda laxar och hoppar upp i forsen för att nå lekplatserna, långt upp i skogen. Flera stora bruna björnar står uppe på forskanten och tar de hoppande laxarna. Några fångar dem i munnen direkt. Våran nästan svarta grizzly kommer gåendes i vattnet på forskanten.
Han kliver majestätiskt ned i det brusande vattnet och gör några dyk ned i det vita skummet. Han kommer upp flera gånger och skakar av sig blötan utan att ha någon lax i munnen.
Den här björnen är mycket stor och han vet vad han gör. Säkert har han fiskat här i många år och finslipat tekniken. Det går inte att se något nere i det skummande vattnet. Han måste känna laxarna med ramarna och på så sätt kunna sätta tänderna i den delikata fisken.
Nu äter inte vår gentleman sin mat mitt i forsen, utan han går upp i den grönskande skogen och äter upp den fina laxen. Efter en stund kommer han ned till forsen igen och fångar sedan snabbt en ny lax och försvinner upp till matplatsen. Sedan ser vi av honom inte mer, han blev nog mätt den kvällen på två laxar.
Det här var en intressant kväll vid Brooks River i Alaska. Vi har mycke att lära från brunbjörnarna. Lär dig något ordentligt!! Ät inte mer än du behöver!! Respektera dina artfränder!!