UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#580. Ska dä va så svårt å räkna pingviner?? –nä, inte om du har sattelitbilder!!

Dokumentera effekterna av ”Global warming”?? –ska det vara så svårt?? Ja, bara att räkna kejsarpingviner är svårt nog!! Sattelitbilder har just visat att de är många fler än vi trott tidigare!! Bildanalys är ordet!!

Det är mycket svårt att påvisa förändringarna i naturen!! –är en djurart på gränsen till utrotning eller ej?? Detta belyses tydligt av de senaste resultaten från räkningarna av hur många kejsarpingviner det finns i Antarktis!!

Forskarna har använt sig av satteliter med höguppösande kameror för att identifiera var det finns kolonier med kejsarpingviner i Antarktis. Det visade sig att det fanns 46 kolonier runt hela Antarktis, vilket var sju mer än man visste tidigare. En av dessa kolonier har assistent Ninni och jag besökt 2007. Från luften ser kolonin vid Snow Hill ut som små en smutsig brun fläck!!

Koloni med kejsarpingviner vid Snow Hill, sett från helikopter 2007.

Med hjälp av mycket detaljerade sattelitbilder kunde forskarna räkna antalet pingviner i en koloni. För att kontrollera beräkningarna från sattelitbilderna besökte man några kolonier och räknade fåglarna gåendes per fot. Går man omkring i Snow Hill kolonin så ser det ut så här!

Vuxna kejsarpingviner med kycklingar!! Vid Snow Hill.

Det visade sig att Snow Hill kolonin hade ungefär 2200 par, och för det mesta har varje par en unge, vilket betyder att det fanns 6600 pingviner där, när vi låg där i snön och plåtade.

Kejsarpingvin familj vid Snow Hill, Antarktis.

Jag gjorde en överslagsräkning på plats!! --och det stämde bra!! (--du trodde väl inte mig??). Nä, räkningen av pingviner är inget för amatörers granskning. Det kräver bildanalys av experter och de kom fram till att totalt finns det ungefär 238000 häckande par i Antarktis. Det skall jämföras med tidigare uppskattningar av 135000-175000 par. Det betyder att de finns ungefär 50 % fler än man vetat tidigare. Eftersom nästan alla par har en avkomma så är den totala mängden individer 595000, sommaren år 2009.

Tidningarna har inför den pågående ”Global warming” konferensen i Qatar publicerat att antalet pingviner har minskat till hälften sedan 1970. Det kan va rätt? Det är då baserat på ganska osäkra siffror vad gäller det verkliga antalet. I och med de nu publicerade satteliträkningarna så har man en mer säker grund att så på vid framtida räkningar.

Postat 2012-11-29 07:09 | Läst 11400 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

#567. Jag, Kajan, är annorlunda!! –å gillar inte den utstakade vägen!!

Jag ser inte ut som vem som helst!! --jag avviker från kompisarna! Va skall jag göra?? –gå den breda vägen eller den smala utstakade?? Jag har inget val – jag måste gå den breda, för att inte vara avvikande!!

Postat 2012-11-16 06:20 | Läst 4801 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#566. FOV som en 840 mm glugg!! –en slags återanvändning??

På hyllan står en 300/4 glugg, med en 1,4x förlängare!! –så blir det FOV 840 mm, på en m4/3 kamera!! Kan det vara något att ha?? –manuellt fokus och ganska stort och tungt?? Här några bilder!!

Om man inte kommer för sig att sälja av allt efter hand så blir det lätt en del objektiv och kameror ståendes i hyllan. Det är väl inte bara jag som har märkt det?? Ibland får man för sig att sätt ihop udda kombinationer?? –eftersom adaptrar till m4/3 kameror kan köpas till en billig penning, så kan många olika gluggar passa. Den här tog jag i fält!!

Finessen är att OM-D kan ställas in så att stabilisatorn agerar som om det är ett 800 mm objektiv. Det hjälper, för det går att hålla den här stilla nog för att få hyfsad skärpa. Det svåra är att ställa manuell skärpa, trots att stabilisatorn agerar också på EVF-sökarbilden!! Det är väl ålderdomssvaghet hos ögat att man har svårt att hitta fokus! Fokusdegenerationen börjar ju efter 30!! –det märkte jag när jag skulle fokusera elektronmikroskop. Jag räddades av digitalkameror och dess TV-bild på 80-talet.

820 mm FOV ger mycket platta bilder, som nedan och passar nog bäst för fågelfotografering!! Jag rekommenderar inte kombinationen annars.

Postat 2012-11-15 06:54 | Läst 3459 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#564. En unik händelse?? –den händer aldrig igen?? –för mig!!

Sådan händelse kommer jag aldrig mer att få uppleva?? –en unikt ögonblick för mig?? –men inte för naturen?? Det var tur att jag hade kameran redo och att jag hann uppfatta att något skulle hända??

Alla händelser man upplever i livet är unika?? –inga är riktigt lika varandra?? Några är dock ganska väntade! –om än unika ändå, som när ens barn kommer till världen!! Sedan är det de händelserna som kommer helt oväntat?? –som när jag cyklade rakt in i en bil – en morgon i Falkenberg, 1956. Det ändrade totalt riktningen i mitt liv!!

Eller som den gången då jag stod vid relingen och spanande ut över isen norr om Svalbard?? –en stor isbjörnshane kalasade på en säl!! Jag hade kameran, Canon 1D III, på enbensstativ och EF 300/4 L IS riktad mot en blodig nos!! Jag har sällan kameran satt på multiexponering, men just nu hade jag det?? –fem bilder per sekund. Helt oväntat?? --springer isbjörnen iväg med skinnet i munnen?? –hoppandes över isflaken. Jag hade fokus följande nallen! Och det blev en bildserie av en helt oväntad och unik händelse?? –som jag aldrig kommer att få se igen!!

Anyone got that?? –ropade National Geographic fotografen Norbert Rosing?? Jag var den ende!!

Isbjörn norr om Svalbard. Canon Eos 1D III och EF 300/4 L IS.

Postat 2012-11-13 07:07 | Läst 5954 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#558. Bara 30 % av amerikanerna tror på det här?? –vems är felet??

Forskningen är en del av samhället sedan länge!! Ofta betalas det med skattemedel!! –du betalar alltså! Nästan all forskning är objektiv!! –varför tror gemene man inte på resultaten??

Forskningen har intensifierats starkt de senaste tjugo åren inom området miljöpåverkan på jordklotet. Hundratals, om inte tusental, forskningsrapporter och sammanställningar visar att människan har påverkat de atmosfäriska förhållandena de senaste 100 åren. Detta förefaller mycke troligt eftersom industrialismen har påskyndat förbränningen av fossila kolkällor. Detta är mycket sannolikt eftersom vi före industrialismen använde vi i stor utsträckning förnyelsebara bränslen.

Hur påverkas då atmosfären av en förhöjd halt av växthusgaser. Här är huvuddelen av rapporterna tydlig såtillvida att det sker en förändring av klimatet, frågan är graden av förändring. Det är påtagligt att svårighetsgraden av oväder tycks förvärras.

Det svåra är att ge absoluta tydliga svar för forskarna. Det är mycket oroande att befolkningen inte ens tror på resultaten från forskarcentra som jobbar på problemet. I en artikel i Sydsvenskan framgår att bara 30 % av amerikanarna tror på resultaten från forskarna!! De påpekar att vi alltmer isolerar sig till sociala medier och bara kommunicerar med likasinnade. Därmed kommer de inte i kontakt med nya rön och vägrar att lämna den egna intressegruppen. Det betyder att de flesta inte läser översiktsartiklar eller populärartiklar om växthuseffekten på klotet. De flesta tror alltså inte på de här bilderna!!

Tångätande isbjörn. Svalbard 2011. Canon 1D III + EF 100-400/4,5-5,6 L IS

Isbjörn på ensamt isblock. Svalbard 2007. Fujifilm F30.

Postat 2012-11-07 06:46 | Läst 9919 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 69 70 71 ... 89 Nästa