UNDER FOCUS
#712. Travel light?? –med kameror?? –så fastnar du inte i incheckningen!!
Ska du ut å resa?? –numera kan man göra det lätt!! –även med en avancerade kamera. Ska du ”turistplåta”?? –eller fånga livet i naturen?? –så kan du ta med det här utrustningen!
Assistent Ninni och jag har rest i de festa miljöerna, uppe i polartrakterna och ute i öknar! Vi har även rest i befolkade områden och storstäder som Tokyo eller Paris. Tyvärr har vi nästan alltid rest med mycket tunga kamerautrustningar?? –två klumpiga DSLR och 4-5 objektiv från 16mm vidvinkel till 400 mm tele. Ofta med datorer och kringutrustning, som gjort att det varit mycket svårt att komma under 10 kg i varje ryggsäck. De senaste åren har det varit nervöst att checka in?? –skulle vi vara tvungna att checka in handbagaget också??
Kravet var för framtiden?? --att slippa att släpa som galningar på flygplatserna?? –men ändå få med en utrustning som kan plåta de mesta?? Gärna med så bra bildkvalitet att en boksida kan publiceras?? Här är vårt nuvarande förslag!
Det här är bara ett förslag, det finns flera liknande lösningar!! Vi väljer en m4/3 kamera som är avancerad?? -t ex Olympus OM-D. Plus en billigare äldre modell t ex Olympus E-PL1??
Den billigare gamla modellen kan man ta med som reserv och kamera för ”skumma” områden. Till det här väljer vi en vidvinkel, Lumix 14/2,5 och en längre ”normal” Olympus 45/1,8?? Sedan beroende på vad man skall plåta?? –för standard resefoto kan man nöja sig med en zoom 14-140 mm (FOV 28-280mm) , som även täcker det mesta av naturfoto?? Vet man att man skall plåta skygga djur kan man välja att ta med ett 100-300 mm (FOV 200-600 mm).
Skall du ta med en dator?? –ja, idag är det kul, med alla digitala bilder du tar?? Ta med en ”minipadda” och använd till att sortera bort bilder med, redan på hotellrummet på kvällen. Om du är i beboliga områden finns det ofta ”hot-spots” där du kan komma ut på nätet och kan lägg upp bilder på din blogg eller hemsida?? Överföringen till paddan från kameran kan numera göras WiFi-SD kort och det funkar bra bara för jpg-filer!! Sätt kameran på RAW + liten jpg, så kan du sortera på jpg bilden. Ta alltid med RAW hem!!
Vad väger då utrustningen ovan?? Jo, 4914 gram med den längre zoomen och båda husen!! –och laddare. Genom valet av små kameror och liten dator så halverar du vikten på kamerautrustningen?? Å du kan fortfarande ta bilder av den här typen!!
Labb över kejsarpingviner vid Snow Hill, Antarktis.
#710. Öga mot öga med en isbjörn?? –en fråga om nära??
Superlånga tele?? –förordas av de flesta naturfotograferna?? Frilägg djuret från bakgrunden!! –då blir ett perfekt porträtt?? Bra, men jag vill ha aktion!! –något skall berättas om miljö och tillvaro!!
Det här betyder att man behöver komma ganska nära djuret man skall fotografera!! Så att omgivningen inte blir för suddig. Vidare tycker jag att det skall hända något som karaktäriserar djurets livssituation?? För att illustrera detta har jag valt ett möte med jordens kanske farligaste djur??
Här är han?? –isbjörnen?? En gullig vit nalle?? --som alltid är på jakt efter fett och kött!! Du luktar så gott?? --och han vill helst sätta tänder i dig?? Speciellt om du är en liten lönnfet pensionär, som jag!! Nu var jag 20 m ifrån och han hoppar bara till nöds så långt över vatten. Lägg märke till att jag är i samma höjd som honom?? –och resar han sig upp så inser man att man inte vill hamna i slagläge??
Norra Svalbard. Canon 1D III + EF100-400/4-5,6 L IS
#684. Nu tar vi en paus?? –inget mer fiske!!
Ordförande på sin piedestal, tar upp dagens arbetsfördelning?? För att undvika överfiske –föreslog han att arbetet inställdes idag?? –och ni sidekicks gör det samma, så fick det bli?? –en lat dag!!
Det är inte ofta man får ta del av ett morgonmöte numera?? –men här i Forster var det klart att det pågick ett sådant. Pelikanerna var samlade och ordföranden satt på en stolpe. Det var dålig ordnigen i leden?? --och flera undersåtar tycktes inte lyssna. Kanske visste de att chefen alltid bestämde?? –som på många andra arbetsplatser?? –ingen demokrati alltså! Chefens ”sidekick”, en mås hade bättre ordning på sina underlydande?? –medan han översatte vad chefen sa!!
Morgonmöte i hamnen i Forster, Australien 1997.
#676. Vill du bli en berömd fotograf?? –här är hur det går till!
Många drömmer om att bli en berömd fotograf!! Hur skall det gå till?? En hjälp kan vara att studera hur berömda fotografer blivit till tidigare! Då framgår det tydligt att man kan göra på följande sätt!
Tänk efter?? De flesta berömda fotograferna är kända endast för några få bilder!! Även om de har tagit hundratals riktigt bra. Skall vi göra ett tankeexperiment?? –jag nämner tre berömda fotografer, så får du associera till en bild?? Jag är ganska säker på att vi tänker på nästan samma bild?? Fotograferna är:
Robert Capa, Ansel Adams och Eugene W Smith.
En av de saker som slår mig! --den digitala revolutionen gör att många fotografer tar många fler exponeringar! De kommer tillbaka från semestern och skryter om att de tog tusentals bilder eller säger att de tog hundra tusen exponeringar under det senaste året. De lägger ut flera varianter av samma bildskott på nätet!!
Det är inte rätt sätt att bli berömd. Ingen blir någonsin känd genom att ta massor av bilder. Enda anledningen att ta många bilder är att det kan hjälpa dig att få någon mycket bra bild i stället för ett fåtal som är ganska bra. Om du bara tar halvbra bilder, spelar det ingen roll om du får 50 av dem eller 500. Det betyder inget, inte om ditt mål är att bli berömd??
Om du skall bli berömd måste du satsa på att ta några få superbra bilder –och det gäller att publicera dem så mycket och så ofta som möjligt. Du måste bli din egen reklamagent?? Tryck upp affischer och kopiera stora bilder!! --skicka runt dem till tidskrifter, gallerier och utställningar!!
Så jag har bestämt mig för att göra mina bästa bilder kända!! --och jag börjar i den här bloggen!!
Den här bilden har blivit utvald som ”nominated” vid New York Photo festival år 2008, i tävlan med andra fotografer, bl. a Elliot Erwitt. Min bild vann inte. Samma bild valdes senare ut i en Canon granskning av Editor choise, Aidan Sullivan, år 2009. Samma bild är publicerad i Camera Natura.
Isbjörn på isblock vid Svalbard.
Den här bilden valdes till bästa fotbollsbild 1958 av tidningen MATCH.
AIK-målvakten Jörgen Ekengren boxar till Sören Nilsson, eller bollen, i en allsvensk match i Motala. Bilden publicerades i tidningen Östgöten.
PS.
De bilder jag tänker på när jag ser de tre ovanstående fotograferna är:
Robert Capa = den suddiga bilden med soldaten i vattnet, från dagen D
Ansel Adams = månen över kyrkogård i Mexico
Eugene W Smith = två barn som vandrar ut i ljuset.
DS.
#668. Det är så här man skall bo?? –väl ombonat och varmt!
Ungdomen bor ju kvar hemma länge!! –numera när det är svårt att få bostad?? Det är tryckt och bekvämt att bo med full, inarbetad service?? Den här inneboende ynglingen han har det extra bra!
Naturen har ju många och underliga sätt att låta föräldrarna ta hand om det nyfödda fostret. Frågan är dock om inte kängurun har det mest underliga sättet?? Eller vad säger du om att bo i mammas pung?? –mycket mat och värme och trygghet?? Så länge att man nästan inte får plats längre!
Kängurufamilj i Tidbinbilla naturreservat, nära Canberra Australien.