UNDER FOCUS
#754. Får en asätare va så vacker?? –varför inte??
Min kompis är både stor?? –och vacker?? Jag är ju liten?? –vit och vacker!! Båda är vi väl kamouflerade?? –i vår miljö!! Nu är min kompis en baddare på att fixa krubb?? –nä, jag menar knubb??
Asätare är inte alltid några skönheter?? –man kan ju bara tänka på asgamen. De är ändamålsenligt skapade med huvud utan fäste för bakterier!! Hyenan är heller inte någon valp som man skulle vilja ha i huset.
Den här asätaren är dock en skönhet?? –liten, vit och smäcker och den flyger snabbt över de vita vidderna uppe i Arktis. Den här fågeln följer alltid sin proselyt?? –och är ett gott tecken för att hitta en isbjörn med dess byte!!
Ismåsar (Ivory gull), de vackra vita asätaren, med sina kompisar isbjörnen på isen uppe vid Svalbard.
#752. Tjockskalle?? –javisst, å livsfarlig?? –å han har man ju mött.
Jag har träffat en riktig tjockskalle?? –jag blev varnad för honom. Han ä livsfarlig sa man?? –och man kunde inte lita på honom alls!! Han var charmig och mjuk?? –så det var lätt att missta sig??
Han bodde i en underbar omgivning?? –guldfärgat och med djupblåa inslag?? När man kom till hans boning?? –så drömde man sig in i en tidlös anda?? Så underbart!!
När man klev ut i det guldfragmenterade ljuset?? –såg man honom stående där i det höga gräset?? Han vände inte huvudet mot mig, å gav mig en blick?? Nää, jag var inte en del av hans värld?? –inte värdig en blick!! Annat hade de varit om jag varit en rival?? –då hade det smällt huvud mot huvud?? –å då är det bra att va tjockskalle!!
Tjockskallen?? –eller myskoxen!!
#738. Kring backsippan?? –en naturupplevelse!!
Naturen bjuder på prakt och dramatik?? –men lugnet man känner när man sitter och dricker kaffe med bulle!! --bland blå backsippor är bland det skönaste man kan uppleva. En varm vind smeker fram våren här på Billebjer.
Här på bergsknallen, kallad Billebjer, har man en fin sikt ut mot sydslätten av Skåne. Här växer en och snår av björnbär. Träden har knappt någon grönska ännu i den sena våren. Men den underbara backsippan tittar fram med sin luddiga stam och vackert blå blomma.
I motljus så spelar solen fram den fina lilla ludden!! --som klär denna blomman, så tacksamt för fotoeffekt. Trivialt kan tyckas men så vackert om man gillar motljus effekter i bilder. Bilderna här är tagna med Lumix 100-300 mm gluggen på någon meters avstånd.
Landskapet på Billebjer är typiskt skånskt?? –men när jag kom hit på sextiotalet trodde jag att jag var mer norr ut i Sverige. Här möter äng det råa berget! Skåne har faktiskt nästan alla landskapstyper!!
Vitsipporna har äntligen kommit igång med blomningen här i södern. De underbart skira vita kronbladen sträcker sig mot solen och insekterna frossar.
De humlor som inte engelsmännen fångat in för emigration till England har nu kommit igång med att samla nektar!!
När assistent Ninni och jag fikade omgavs vi med ett kvittrande från alla håll. Sångarna har verkligen kommit igång och ännu kan man se dem för löven skyddar dem inte?? Gulsparven samlade ivrigt insekter i gräset.
Fotografiskt trivialt, ja så kan man kanske tycka, men varför måste vi alltid vara seriösa?? –det vackra kan väl också få en plats?? En av naturfotografens uppgifter?? –att visa vilken underbar natur vi skall va rädda om.
#731. Är det sommar redan?? –tio grader?? –eller gammal glugg i tjänst??
Vi kan väl inte hoppa över våren?? –dä ju bara 10 grader+, å nästan inga träd har slagit ut, ändå fick vi lite sommarkänsla igår!! –staren är här och grönfinken bygger bo?? Påfågelögat faddrar runt!!
Ninni och jag svängde ut till Löddesnäs naturreservat?? –som ligger nära Bjärred. Solen lyste och en svag vind med tio graders ”värme” drog fram över vassområdet!
Trätornet för fågelspaning stod tomt, medan ett gäng kor betade och skrämde upp en häger, som fångade stora feta grodor i vattnet! En ståtlig brun kärrhöks hane?? –svävade över vassen på sina breda vingar?? –ja, en och en halv meters spann!!
En iridescent färggrann stare spelade för sin hona på en gren som ännu inte fått några blad. Så ståtligt grann i solskenet!!
Man skulle kunna tro att det var sommar?? –om man bara tittade in bland sälgens hanblommor, ty där satt påfågelsfjärilar och gottade sig för fullt. En syn som jag förknippar med sommar på en äng i Bergslagen!!
Det finns en bra spång, som leder ut till vattnet i Öresund, genom en ganska tät vass. Jag trodde det skulle vara gott om fåglar här, som letade bo och som skulle stämma upp sin sång. Men vi såg bara sävsparvar?? –vippande på vasstråna! SR är ju hyggliga nog att ha dess läte att höra här!!
De här bilderna tog Ninni och jag under två härliga timmar, med nästan ingen vind!! Vi drack medhaft kaffe med hembakad macka med ost! Och med Ninni´s goda bullar som efterrätt! Vi använde Olympus OM-D och E-PL1 med långa zoomen Lumix 100-300 mm och den gamla 180/2,8 gluggen från Olympus?? –som jag köpte 1986. Den funkar utmärkt fortfarande och har ju nu FOV 360 med 2,8 som bländaröppning?? Ska du köpa en liknande Canon-Nikon glugg idag får du lägga upp, sådär 80 laxar!!
#730. Gudrun ställde till det! –och almsjukan!! =nationalparken Dalby Söderskog??
I en Nationalpark växer det vilt?? –så drar storm och farsoter, som almsjukan, fram!! –så blir det ett kaos av döda träd och rotvältor!! Det blir en ogenomtränglig snårskog?? –men så är naturen!!
När assistent Ninni och jag kom till Skåne 1966 då var Sveriges första Nationalpark Dalby Söderskog, en fantastisk bok och ekskog!! På våren var marken klädd av vitsippor, gulsippor och blåsippor. Fantastisk blomprakt!! --med inslag av orkidéer. Den kalkrika marken födde prakten för ögat.
Så kom katastrofen!! –stormen Gudrun svepte fram över Skåne 2005 och välte massor av träd!! –så ock i denna skog. Om det inte var nog med det, så spred sig almsjukan i Skåne och idag står alla almar i nationalparken som torra döda skellett, endast till glädje för hackspettarnas bobyggen!!
Vid ett besök i skogen på fredagen, för att se vitsipporna?? –blev naturens degradering klar för mig. Vitsippeängarna var borta?? –bara här och var fanns grupper av de vita vårspridarna kvar!!
Gulsippornas stånd var mer ovanliga. Den kalla våren kan ha spelat en roll i spridningen?? –de flest blommorna ”tittade” ner i marken.
Bofinkarna och lövsångarna var dock i full gång och spelade vackert i vårsolen.
Den nästan totalt nedfallna skogen är dock ett eldorado för hackspettarna. Det finns hur mycket boträd som möjligt. Det var bara att leta rätt på den bästa hyddan??
Bilderna är tagna under den korta promenaden med Olympus OM-D och objektiven 12/2 Limited black och Lumix telezoom 100-300 mm.