UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4360. Duvor plockar körsbär medan de blundar?? Varför??

Ingående iakttagelse och fotografering av duvans ätande av körsbär pågår hos seniorplåtis?? Vän av ordning frågar om det kan va någon mening med detta?? Svaret är: det vet man aldrig??

Nyfikenhet orsakar inte någon skada?? –möjligen avund?? Men i det här fallet kan man ju undra varför en gammal gubbe fotograferar druvor som äter körsbär?? Ja, det är väl att jämföra med att sitta och mata duvor vid parkbänken??

Nåväl det kan väl vara en tillfällighet att en duva blundar en gång när den biter in på ett körsbär?? Javisst kan det vara det?? –men här kommer många bilder som visar det??

Här är sju bilder som visar att duvor blundar just när de biter in i ett nytt körsbär. I den åttonde bilden öppnas ögonen halvvägs efter fångst av bäret

Även duvor är oförmögna att svälja ett körsbären där pinnen sitter kvar. De två kommande bilderna visar en duva som slänger ett körsbär med pinne:

Körsbärets pinne satt inte kvar på grenen så det var bara att kasta det så det inte fastnade i halsen

Nu kan vi leka att det här är en vetenskaplig artikel, som kan bekräftas eller förkastas av andra forskarlag?? Lycka till!!

Postat 2023-06-14 07:44 | Läst 1226 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#4358. Är det en dubbeltrast??

Även om det inte är en dubbeltrast så är han välkommen till årets skördefest?? –tillsammans med andra trastar och duvor och skator?? Körsbären är serverade och nästan mogna??

Seniorplåtis har alltid, sedan barnsben varit intresserad av fåglar?? –men aldrig riktigt lyckats känna igen alla fåglar i landet utom sig?? Nu är det en högtid för fågelskådaren här hemma?? –med närheten till de nästan mogna japanska körsbären??

Bland de första hungriga gästerna var denna skönhet:

Dubbeltrast eller taltrast det är frågan till någon expert som kan

Lekmannen härstädes håller på att det är en dubbeltrast?? Observationer vid trädet ger vissa möjligheter till att ställa upp teorier?? Arten duva blundar när den sätter näbben i ett saftigt bär?? Ganska likt människan?? Detta behandlas i en kommande blogg??

Trastarna hade problem att få loss bären utan att få med pinnen. Då slängde de allt, pinne och bär. De kunde inte skilja bär från pinne?? Bildbevis kommer här:

Omoget bär med pinne kastas genast av trasten

Nu var en del av körsbären så mogna att de erfarna trastarna kunde plocka dessa för direkt inmundigan?? Observera att de sväljer bäret utan att ta ut kärnan?? Det gynnar ju en spridning av vilda blivande japanska körsbärsträd i den akademiska bondbyn i syd.

Trastarna festar på mogna körsbär i soligt Lund anno 2023-06-11

Nu kanske man skulle kunna kräva lite bättre bordskick av trastarna?? –snubben ovan äter så slafsigt att det stänker?? Han har glömt haklappen??

 Nu kan det ju bli lite slafsigt även om bäret sitter fast?? –varvid det fastnar bara lite bär på näbben:

Bäret kan sitta så fast att trasten blir utan något för magen

Närmaste veckan blir hektisk?? --med ytterligare observationer och skrivande av bloggar??

Postat 2023-06-12 08:13 | Läst 1186 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#4350. Grundforsk?? –Fosfater i guldglänsande fossil

Forskarna får ofta kritik i dessa tider?? --då det är svårt att bestämma hur jordens medeltemperatur kommer att utvecklas?? Forskarna är inte överens säger tvivlarna??

Forskare är inte överens alltid?? –forskningen drivs framåt just genom ständig prövning av resultat??

Denna osäkerhet hos gemene man orsakas ofta av att de flesta inte vet vad forskning är och hur forskare arbetar. De allra flesta forskarna arbetar i ett mycket smalt kunskapsområde?? –de vet mycke i ett litet område?? De studerar under hela sitt aktiva liv inom ett litet område?? –och det betyder att väldigt få kollegor kan förstå resultaten. Några få grupper runt världen läser och kollar om de har rätt.

Några få vetenskapsmän och kvinnor har den breda kunskapen nog att sammanföra resultaten till större och större områden?? Dessa forskarna eller forskargrupperna är de enda som kan förstå den stora bilden?? De har den viktiga uppgiften att förklara för beslutsfattarna och marknaden vad som måste göras för att framtiden inte skall gå i kras??

Detta är problemet?? –just att få politikerna och industriledarna att förstå hela ”kunskapsmassan”. De är trots allt lekmän.

Efter att ha arbetat i vetenskapsvärlden hela mittyrkesverksamma liv och då varit en mycket specialiserad i ett smalt forskningsområde. Så vill jag visa på ett till synes betydelselöst vetenskapligt resultat.

Flera forskargrupper har samverkat i studier av ett fossil som levde i våra hav för ungefär 183 miljoner år sedan?? De är viktiga för att de levde under långa tidsperioder?? –och är därför tidsmarkörer i sedimentära bergarter över hela jorden. De två grupperna av djuren som blev dessa fossil kallas graptoliter och ammoniter.

 Vad är det då för speciellt med dessa två fossil?? –jo de kan ibland glänsa som guld?? –kattguld?? –det vill säga FeS2 , järnsulfid. Ammoniter från Jura funna i skiffrar i Tyskland kan inne hålla ammoniter som är guldglänsande. Det märkliga är att det nedlagda och igenlagda skifferbrottet i Östra Odarslöv strax öster om Lund hade en skiffer fran Jura med både graptoliter och ammoniter som var pyritiserade till guldglans.

Guldglänsande graptoliter (tv) och ammonit fossil från Jura perioden. Fyndlokal är skifferbrott i Östra Odarslöv, Skåne

Forskarnas analyser kom fram till att den guldglänsande ytan på fossilen från Tyskland inte alls innehöll Pyrit utan hittills obestämda mineral med fosfat (-PO42-) sammansättning.

Pyrit kunde man finna här och där i skiffern utanför fossilen i form av en ovanlig ”hallonformad” aggregation av mycket små Pyrit kristaller.

Vad betyder detta?? Jo, djuren som blev de gula fossilen blev det i en miljö som innehöll syre! Inte i en miljö med svavel?? Detta säger något om den miljö som rådde i dessa trakter för 183 miljoner år sedan.

Sätt in det resultatet i den stora bildens av klotets klimatiska historia??

 

Postat 2023-06-04 07:18 | Läst 1213 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#4282. Här flyttar vi in!!

Vår corre Maria i Gamla stan upptäcker de mest absurda situationer  i djurvärlden. Det är vårtider?? –och som de flesta unga par i storstaden letar det här efter ett bo??

Så har äntligen det här paret ett hem?? –med ett öppet fönster. Den ena ungdomen tvekar lite?? --medan den andra ropar uppmuntrande?? Där inne finns en fashionabel lägenhet med många rum i ”cream de la cream” kvarteren på Kungliga slottets holme.

Perfekt placerad i en mycket skyddande ”brunn” mellan flera hus så finns det ingen chans att pilgrimsfalken kan anfalla.

Bosättande par med öppet fönster som ingång i Gamla stan anno 2023-03-25

Postat 2023-03-28 06:33 | Läst 1956 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4239. Sola ä på gång??

Det märks tydligt nu?? –när man hasar sig upp på måran?? –så ä dä nästan grådager?? Om ögona slår upp, vill det säga?? Naturen här i syd börjar röra på sig så smått?? –med lite mer värme??

Om en månad kommer de stora fåglarna till Pulken i Österlen och lite senare även till Hornborgarsjön??

Tranor i morgonsol en vår för mer än tio år sedan

Missa inte det?? --för det är en naturfotografs måste?? –någon gång??

Postat 2023-02-13 05:35 | Läst 1375 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 ... 89 Nästa