UNDER FOCUS
#2599. Skönt att ha en som plockar kryp??
De här flodhästarna njöt?? –i sitt stinkande träsk?? Det var inte att undra på att det fanns otäcka kryp som nöp in i den tjocka huden?? Räddningen var dock nära?? –i form av små svarta fåglar??
Dessa fick gladeligen sparsera rund och picka i sig obehagligheterna?? Det man kan undra är?? –har inte fåglar luktsinne?? Stanken var så vidrig att det bara var seniorplåtis som ville va kvar?? –å plåta!!
Njutande hippos
#2598. Nu ger jag upp?? –blir aldrig som Zlatan??
Alla knattars dröm?? –att kicka boll som Zlatan?? Det måste dock börjas i tid?? –om bollen skall hamna rätt?? Inte nog med det?? –miljoner åskådare betalar dyrt?? –för att se på??
Helt obegripligt för en som knegat hela livet?? –utan ha något kvar av pensionen varje månad??
Nåväl den här lille junioren hade i alla fall en boll att kicka med?? Fast det hade kanske gått bättre i vatten polo??
Trött på att kicka boll
#2595. Skräckinjagande??
Det finns en hel del djur som människan är rädd för?? –som lejonet?? Träffar man en hungrig hona så ligger man nog pyrt till?? Så i det här fallet kände man sig som ett färdigt revbensspjäll?? –för grillen??
Hur förstärker man den känslan i en bild som denna??
Hungrig lejonhona i Serengeti
Skulle det hjälpa att antyda att det är från gamla tider?? –en ton av en safari med Hemingway?? Så varför inte prova med en monokrom bild:
Old time monokrom safari
Personligen tycker seniorplåtis att naturfoto är en slags dokumentation av verkligheten?? –å då finns det en fördel med färgbilder??
Nu är ju lejonfamiljen bara en grupp snälla storkatter:
Lejonfamilj i Serengeti
#2591. När funkar monokroma naturbilder??
Naturfoto är vanligen presenterat i sprakande färger?? –både i böcker och på nätet. I fotografins barndom fanns, av naturliga skäl, bara monokroma möjligheter att visa naturens skönhet.
Man behöver bara tänka på Ansel Adams landskapsbilder från västra USA för att förstå hur kraftfull ett monkromt foto kan vara?? Sådana bilder bidrog till bildandet av de första naturparkerna i USA.
Idag är naturfotografin till stor del visad i färg?? –och ett fint exempel på avancerad naturfotografi kan man ju se på Fotografiska just nu: Sea Legacy med bilder av Paul Nicklen och Christina Mittermeier. Tidigare har Fotografiska visat monokromt naturfoto med Nick Brandt.
Monokromt fotoanvänds ofta i konstfotografi?? --och fotografi som skall se annorlunda ut än bilder från telefonen?? Betraktaren studsar till eftersom naturen är så färgrik??
Seniorplåtis som är fotografiskt uppfödd bland monokroma bilder har då och då provat på att konvertera naturbilder till monokromt i Lightroom och Photoshop. Dessutom är Silver Efex Pro 2 kraftfull omvandlare till monokromt foto.
En gång var seniorplåtis och assistent Ninni på en fantastisk safari i Serengeti. Vi sköt?? --med kamera!! -- alla djuren i ”the big five game ” ?? –lejon, leopard, noshörning, elefant och buffel!! Men vi bommade noshörningen!!
The big five game in Serengeti
#2569. Globala förändringar?? –med sambandet koldioxid-temperatur variationen??
Den här krabaten kräver gott om is året runt i Arktis för isen är hans tallrik?? Den huvudsakliga födan består av sälar som ligger och vilar på isen!! Alltså ingen is ingen mat till isbjörnen??
Många hårdhudade kan ju tycka att det spelar väl ingen roll?? –en djurart mer eller mindre?? Det lär ju dö ut många arter per år?? –å jag måste ju åka bil till jobbet?? Allt talar för att jorden är inne på sin sjätte massutrotning av djur enligt de senaste forskarrönen!! Observera då att du är ingenting annat än ett av de djuren som är på gång att massutrotas!!
Det här är mitt isflak!!
En av anledningarna till att den sjätte massutrotningen pågår är att det bor en ovanligt egensinnig varelse på jorden?? –du kan ju gissa vem det är?? Hen har märkligt nog bestämt sig för att bränna upp allt fossilt kol som finns i jordskorpan!! Det är naturligt nog självklart att det leder till att förbränningsprodukten koldioxid ökar i atmosfären!! Enligt senaste uppgifter från NASA så har koldioxiden i atmosfären för först gången på en halv miljon år passerat över 300 ppm!!
Kurva från NASA över koldioxiden i atmosfären
På grund av växthuseffekten påverkar detta temperaturen över stora områden och ser man efter hur det går för isbjörnarna så blir det varmare än vanligt.
Kurva från Polar Bears International angående temperaturen i Arktis
Om inte isbjörnen kan lära sig att bli vegetarian så blir det nog frågan om att den blir utrotad?? –som så många andra arter!!