UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2478. Lunchdax?? –även för oss?? –”the drifters”??

Det vilda måste va vilse i dessa tider?? –snö och kyla långt in i vårtider?? Nu skall det sättas bo?? –å läggas ägg?? Det skall inte behöva göras medan snön rasar ned på marken??

Men lika fullt måste man ju ha mat?? –å då gäller det att hitta lösningar?? Några ställen har en tendens att lämna ifrån sig matrester??

Om vi ställer oss i kö kanske det trillar fram något:

Lunch och lunchpaus för änderna i Lund anno 2018-03-28

Postat 2018-04-04 07:44 | Läst 4857 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2440. Gatans mode?? –här i syd??

Dagens mode i vardagen varierar stort?? –och det är kanske ett tecken på att individualismen är mer spridd bland ungdomen numera?? Det är ok att sticka ut idag?? –att dra blicken till sig??

Samtidigt letar alla unga efter tecken på nätet??  --för att hänga med?? Så det finns något en gammal seniorplåtis inte förstår??

Gatans mode i Lund anno 2018-02-20

Postat 2018-02-25 07:07 | Läst 6031 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#1444. Du tar kass bilder??

Så är det?? –jag är ganska säker på det?? Jag har inte sagt att alla är kass?? –men många är det?? Tror du att det beror på kameran?? –nä det beror på dig??

För att vara ärlig, de flesta av mina bilder är också hopplösa. Det fina med detta erkännande är att de flesta av dina bilder också är missar. Hur kan jag veta en sådan sak? Jo, eftersom de flesta av allas bilder är kass, det bara är så. Jag har sett flera av Cartier-Bresson kontaktkartor, och de flesta av hans bilder är misslyckade. En av mina lärare i foto, det är så länge sedan så jag har glömt namnet, sade att det blev uppenbart för honom när han deltog i en workshop med Garry Winogrand. Då lärde han sig att de flesta av Garrys bilder var misslyckade. Jag håller med om detta??

Du kan läsa mer om detta här.

Nu finns det en del som protesterar?? –för det är inte kul att höra att man tar kass bilder. Några kommer att säga att det beror på att de inte har råd att köpa den perfekta kameran för deras fotograferande?? Det är lätt att skylla på det?? –och tänk efter det kan inte stämma.

Med tanke på kamera?? –har du kollat Dorothea Lange och hennes kamera år 1936?? Hennes mästerverk från depressionen i USA tog hon med en mycket klumpig kamera?? Så kom inte och skyll på kameran??

Jag tror att det kan bero på din egen skicklighet att se bilder?? –och trycka på knappen till slutaren?? –vid rätt tillfälle. Man kan träna mycket genom att se andras bilder?? –och analysera dem?? --sedan kan man försöka tänka ut vilken typ av bilder man vill ta och visa för andra??

Den här bilden är jag mycket tveksam till?? Den speglar på något sätt vår tid?? –men tycker du den är frånstötande och kass?? –så kan jag tänka mig att ta bort den??

Lund anno 2015-04-09

Postat 2015-04-12 08:07 | Läst 7493 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

#1006. Gillar modefotografi??—sköna flickor?? –juniorplåtis knäppte?? –en gång i tiden.

Seniorplåtis försöker följa med i modetidningarna?? –kollar in hur bildstilarna förändras. Den internationella scenen för modefoto styrs mycket av de stora fotograferna i USA.

Den stora stjärnan, Richard Avedon, gick ju ur tiden 2004. Stora idag är Patrick Demarchelier,  Steven Meisel och Annie Lebovitz. De vänder runt stora projekt, med enorma budgetar. Många bilder är mycket imponerande?? –tekniskt sett?? –ibland formmässigt. Det är roligt att se dess bilder?? –och juniorplåtis plöjde redan på femtiotalet modetidningar. Även svenska fotografer från den tiden var bra?? –som t ex Hans Hammarsköld, eller Georg Oddner.

Idag finns det många duktiga svenska mode fotografer?? –jag brukar kolla in en del hemsidor och just nu följer jag den duktiga unga fotografen Kristine Wreyford. Hon är tekniskt skicklig och får modellerna att presentera spännande ”attityder”!!

Till min stora förvåning kom en dag i slutet av femtotalet --tidningen Östgötens kvinnliga reporter in och frågade om jag kund hjälpa henne att plåta några modebilder?? Det var oklart för mig vad hon menade med mode?? Men det var tre tjejer som skulle plåtas! Så tonåringen ryckte tag i kamerorna snabbt!!

Jag tog med min Hasselbladare 1000F och chefens 250 mm glugg. Jag hade sett någonstans i någon modetidning?? --att man kunde frilägga modellen med bländare 5,6?? Nu långt efter har jag bara kvar tre bilder och det är oklart för mig vad vi skulle visa med bilderna?? Här kommer tre bilder?? –som mera ser ut som porträtt??

Postat 2014-01-29 07:11 | Läst 11104 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#693. Modefoto är det nått?? –jag tycker det är intressant!

Redan som juniorplåtis på Östgöten, på 50-talet!! –var jag imponerad av modefotografernas skicklighet!! Tänk bara på Hans Hammarskiöld eller Richard Avedon med deras banbrytande porträtt och modefoto.

Hur konstigt det än kan låta, så sitter den här gubben ibland och bläddrar i modetidningar!! –för att jag tycker att dagens modefotografer presterar intressanta bilder. Jag vet att detta är tvetydigt?? –jag är i stort kritisk till konsumtionssamhället?? –slit och släng mentalitet! Något som dessa modefotografer livnär sig på?? Om nu samhället är uppbyggt på det ohållbara sättet att resursslösa?? –så kan man ju antingen kämpa emot eller leva med!! Jag klandrar inte unga fotografer som arbetar inom annonsindustrin – de måste leve de också!! Många av dem är mycket begåvade som fotografer!! --och tar mycket bra och säljande bilder! Flera av dem tar underhållande porträtt, ibland avslöjande??

Jag tänkte jag skulle lyfta fram två unga fotografer, som jag har följt då och då på nätet. Båda kommer lustigt nog från Texas. Ann He är bara sjutton år!! –men tar underfundiga porträtt och modebilder med frisk fläkt!! Det skall bli intressant att se hennes bilder i framtiden!!

Den här fotografen, Kristine Wreyford, är också utbildad i Texas, men är sedan flera år verksam i Sverige. Hon fotograferar mode och life ”style” för svenska företag. Hon har aktion i sina bilder och jag tycker porträtten är annorlunda!! Hon utför ett fint hantverk!!

Det kan ju tyckas att gubben Bob inte har en aning om vad handlar om?? –å det är kanske rätt, men jag kan väl tycka om bilderna i alla fall. Jag kommer att fortsätt att titta i veckotidningar och modeblaskor!!

Här kommer dock en bild som tyder på att inte alla bryr sig om mode?? –men man vet ju aldrig?? –kanske är det en designer??

Modemedveten? Lund 2013-03-19 kl 14:17. Olympus OM-D + 45/1,8.

Postat 2013-03-22 06:29 | Läst 6044 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera