UNDER FOCUS
#290. Naturens under!! –vilken balans!! –när trillar den??
Bergarternas olika hårdhet mot erosion kan ge upphov till de mest underliga formationer. Naturligtvis faller de!! Men när?? I Utah finns en nationalpark med ovanligt många bågar av berg!!
Vanligen besöker man fantastiska Grand Canyon om man kommer till västra USA. Sydsidan är belamrad med turistbussar och bilar nästan hela året. Nordsidan är en dagetapp bort och då har man kommit till områden där mycke lite folk åker. Lika fantastiska vyer och stigar att gå.
Vill man mer geologiska sevärdheter skall man åka norr ut längs väg 191 in i Utah så kommer man till Moab. Mekka för Mountain Bike åkning, så ta med cykeln. Lite mer norr ut ligger Arches National Park, som är ett område med mer än 2000 naturliga broar av sandsten. Ta med kameran och försök att hitta en punkt där du får med tre ”hål” med genomsikt. Här är en punkt jag fann!
Tre broar i bågparken, Utah
Nu är det inte bara broar man kan leta efter. Några är verkligen spektakulära, som den lövtunna ”Landscape Arch”. Det som mest imponerar hos mig är ”Balanced Rock”, som tycks upphäva tyngdlagen. Det är ett under att blocket inte trillar ned, det tycks som om tyngdpunkten är utanför dess stödkant!!
Vågar du stå under?
Detta tycker jag är ett fint exempel på naturens under!!
#285. Gillar du värme?? –dra upp på Etna!! –eller hett som f..n!!
Det är ju varje svensks stora glädje att låta sig stekas av solen vid stranden. Om man nu gillar värme så varför inte satsa på riktig värme!! –eller som guiden sa hett så in i helvete! Dra till helvetet eller Etna!!
Vulkaner är fantastiska upplevelser!! –speciellt om de har utbrott!! Bestig en vulkan för det är ett bra sätt att inse att man betyder ingenting mer än sandkornen på stranden. Detta sett ur jordens synpunkt. Assistent Ninni och jag har bestigit några vulkaner i Europa, Island, Japan, och USA. Vi har beskrivit utbrottet på Stromboli i en tidigare blogg. Här skall vi berätta om hur vi missade det stora utbrottet på Etna 1971.
Några veckor innan vi skulle ned till Sicilien fanns det en liten notis i tidningen om att Etna hade ett stort utbrott som hotade flera byar. Jag svor och Ninni drog en suck av lättnad.
Vi tog in på ett litet hotell i Taormina, man kunde se Etna från balkongen. En härlig syn. Ner på stan å hyra bil. Det var någon som klagade på att jag hyr för stora bilar, men här blev det en liten. Den enda inne!!
Vi försökte ta närmaste vägen upp på Etna men det gick inte för de senaste lavafloderna hade stängt av flera vägar. Klev man upp på lavafloden så var den fortfarande mycket varm och glödde här och där.
Ett riktigt ”road block” på Etnas sluttning. 1971. Observera vinrankorna.
Växtligheten på vulkansluttningar är vanligen mycket frodig. Är du en vinkännare har du naturligtvis druckit ett vitt vin från druvor vuxna på Etna. Vägarna upp längs sluttningen är mycket bra i början och man kan stanna till och njuta av utsikten ned mot Catania och medelhavet.
Ginst längs vägen står fint mot den mörka lavan på Etna.
När man kommer upp en bit blir det grusväg, ja lavabelagd väg. Dammig och vass. Vi slapp punktering, som väl var för det fanns inget reservhjul. Vi vågade inte stänga av motorn för vi var nu över 2500 m, och frågan var när motorn skulle börja koka. När vi väl kom upp till vulkanobservatoriet, blev det klart att det inte fanns längre. Lavaflödet hade helt täckt över det. Upp stack bara några master. Här upp var det tänkt att vi skulle byta fordon upp till toppen som ligger på 3330 m. Å si det gick. Det var bara att lasta in sig i den här bilen!!
Min nya bil upp på toppen av Etna!
Vi fick med en lite gubbe i toppluva!! --han var visst guide. Han prata italienska. Det var en kul bil, för den hade bara osynkad växellåda!! Men gissa om den gått uppåt på den här vulkanen, många gånger. Ingen klagan, lite dålig fjädring, men vem bryr sig på väg upp på en den mest aktiva vulkanerna på jorden.
Den sista biten fick man använda apostlahästarna. En bra bit också, minst några hundra meter vertikalt sett. Det ryker hela tiden ur kratern, som ibland puffar ut rökringar. Diametern på kratern är ung 3 km, så det är en riktigt stor vulkan. Det har massor av aktiva sidokratrar och fumaroler där varm gas kommer ut. Guiden tog oss till ett hål, som han kallade ”nära helvetet”. Jag skicka fram assisten Ninni för att kolla om man tog eld??
Assistent Ninni och ”jävulen” på Etna.
Kraterns kant är inte ofarlig. Här förkommer ras och plötsligt kan den spruta up lavaklumpar. Vi hade dock en bra guide som lät oss gå mycket när kratern och titta ned i ”hålet”. Vid farliga situationer är jag alltid mån om att skicka fram assitent Ninni så att hon kan bedöma riskerna.
Ninni på kraterkanten med lavaklumparna.
Det blev en lång resa tillbaka till hotellet. Vi missade kvällsvarden. Fick gå på litet hak och äta och dricka vin. Vilket vin!! Vilken upplevelse, ja Etna.
Jag måste medge att vi badade i medelhavet nästa dag. Dagen därpå blev det nästa vulkan??
#283. Yellowstone nationalpark!! –en unik natur för alla??
Vi klagar ofta på USA. Ingen ordning och slit och släng. Vi glömmer bort att här finns fantastisk natur!! –tillgänglig för alla!! Bilturen går vidare in i den äldsta och stora Yellowstone parken!!
Motellet hade små timrad stugor och man sov som en stock. När man tittade ut och gick till frukosten så hade det snöat en aning och pudrat bergen. Morgonsolen lyste på hästarna på ängen. Det var verkligen som ett vykort. Men min mage kurrade och det blev ingen bild. Två stora pannkakor, ägg och bacon fyllde upp väl och kaffet piggade upp den stela kroppen.
Nu bar turen in i den äldsta och mycket stora parken Yellowstone. Den är stor som Sörmland och består av en jättelik caldera, d v s en jättevulkan som kollapsat. Här inne finns jättestora berg och fantastiska dalar och raviner. Skogarna är djupa. Du är fri att vandra var du vill om du anmäler det till parkrangers. Jag skulle föreslå att du håller dig till vägarna till en början.
Om du kommer i vårens tid så är det lite publik, ja det är nästan tomt. Å andra sidan kan det bli lite kallt och en del snö. Det finns flera stora hotell inne i parken, bl a Amerikas största träbyggnad. Bor du där har du gångavstånd till flera intressanta stora gejsrar. Det här är världen största gejser fält, med mindre och större. De små sprutar ofta, sådär var femte minut och de stora kanske bara var femte år. När jag gick där helt oanades startade Grand Gejser:
Grand gejser startar var 12 timma.
Djurlivet är fantastiskt. Du kan se björn, varg och buffalo. Älg och råbockar och rådjur ser man överallt. Buffalo är ett imponerande djur och strövar kring på låglandet.
Buffalo.
Naturen är ett skådespel och alla former kan du förvänta dig. Berg och vattenfall är typiskt för det varierade landskapet.
”Lower falls” och bergskedjan i calderans kant.
Glöm inte att gå upp en riktigt tidig morgan. Du behöver inte vara rädd för björnar och vargar. Det är underbara vyer med de sprutande gejsrarna.
Nattlandskapet.
De varma källorna och de stora gejsrarna kan sprida mycket varmt vatten över stora områden och då dödas träden. Det ger upphov till ett mycket egendomligt trädlandskap.
Träd dödade av varmt vatten.
#248. Drivved!! –dä bra att ha!! –eller isbjörn simma 69 mil!!
Ved är bra att ha!! –som bränsle och byggmaterial!! Drivved ä ändå bättre!! –den kan berätta vad som hänt de senaste 10000-tals åren i vår del av Arktis. Det var varmt under stenåldern!! –så varmt att en del av norr Grönland var isfritt!!
Drivved är vanligt på stränderna i Arktis!! –det kommer ut från taigan med floderna och flyter ut i havet. Strandvallarna innehåller drivved om det finns fritt vågsvall från havet!! Man finner drivved på många platser på det norr halvklotet. Typisk är stränderna i Oregon, som är skyddade av staten.
Oregons kust 1979.
På Svalbard finns det gott om drivved, som huvudsakligen kommer från den Ryska taigan. Nu när den Arktiska vinterisen smälter undan kraftigt på somrarna, på grund av förhöjd koldioxid i atmosfären så friläggs också stränderna på norra Grönland. Svenska och danska forskare har visat att de gamla strandvallarna har drivved från stenålder (8000 år sedan). Man har gjort 150 kol-14 tidbestämningar och kommit fram till att Arktis måste varit nästan isfritt efter den senaste istiden. Resultaten är presenterade i välrenommerade Science.
Det här betyder att det varit varmt tidigare i Arktis, men det försvarar inte vår extrema förbränning av fossila bränslen som nu orsakar uppvärmningen. Det betyder dock att isbjörnarna måste varit tränade att simma långt redan på den tiden för att hitta is att jaga säl på. Forskare har visat att en isbjörnshona med GPS hade simmat 69 mil på 9 dagar ute till havs för att sedan vandra 180 mil på is. Hon förlorade under den tiden bara 22% av kroppsvikten. Detta är nedärvda beteende sedan mer än 8000 år.
Isbjörnen tål alltså en hel del!
Åttionde breddgraden nord Svalbard 2011.
#169. Glaciärerna smälter!! –det skall de göra!! –eller hur går det för Monaco breen?? –från 2005-2011!!
Glaciärerna smälter!! –men det skall de göra nu!! Solen, jordbanans form , jordaxelns lutning, allt samverkar så att vi skall ha en interglacial period!! –=varm period!! Den avgörande frågan är om vi genom att friskt elda upp all fossilt bränsle frigör så mycket växthusgaser att vi påskyndar den naturliga uppvärmningen av jorden??
Det är helt klart att det nu går så fort med den glaciala smältningen!! -- att man på en så kort tid som 6 år kan se att mängden is minskar!!
På norra Spetsbergen finns en långsträckt djup fjord, som har karvats ut av många glaciärers slipande, och nu finns där den så kallade Monaco breen. Vi besökte den under en resa 2005 och då tog vi den här bilden.
Monaco breen 2005.
Det är flera glaciärtungor som mynnar ut i den större glaciären. Sex år senare var vi på nästan samma plats i fjorden och kunde se hur glaciärbifloderna är något smalare och att huvudglaciären är något lägre. Kolla på bilden nedan.
Monaco breen 2011.
Det är inga dramatiska förändringar på sex år, men man kan se skillnaden. Det här smältförloppet kan man se på alla glaciärer på Svalbard. I Kongsfjorden har glaciären dragit sig mycket tillbaka att Blomstrands-halvön tydligt är en ö. Så man får väl döpa om den. Blomstrand var kemist och mineralog vid Lunds universitet och blir nog glad för en ö.