UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2373. Vid regnbågens slut??

Det är sällan man ser slutet på regnbågen?? Det lär ju finns guld där?? –men så är inte fallet?? –åtminstone inte alltid?? Det framgår av den här  bilden från Svalbard?? En liten stuga kan ju vara guld värd??

Det vet många i landet utom sig?? –där sommarstugan är en avkoppling?? –och för några utgör en dröm??

Vid regnbågens slut

Postat 2017-12-01 07:58 | Läst 2740 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#2313. Det är något visst med vulkaner?? –som Vesuvius??

Mänsklighetens enda kontakt med underjorden?? –är med vulkanernas utbrott?? Gaser och magma som sprutar ut på jordytan vid ett vulkanutbrott är mycket viktig att studera för geologerna??

Det finns dock en ytterligare aspekt på att besöka vulkaner?? –nämligen att skapa respekt för de naturliga krafterna hos vulkanen vi lever med?? Vulkaner kan vara små eller stora?? –och de största kan faktiskt utplåna en civilisation??

På många plaster på jorden lever många människor nära eller på vulkaner. Miljonstaden Neapel vilar i stort på Vesuvius sluttningar. Detta är inte ofarligt?? –livet i staden Pompeji, i dess närhet, släcktes totalt år 79. Detta kan hända på nytt?? --eftersom Vesuvius rör ned till magmakammaren går genom kalkbergarter.

Gör en turistresa till Neapel och käka riktig pizza?? –åk sedan upp till kraterkanten på vulkanen och se hur det ryker där nere i kraterkanten. Du kan ju hoppas på att det inte blir ett utbrott?? --som det senaste 1944. För då är det kört?? –spännande, va?? Du inser kanske att du är just en liten obetydlig varelse?? –i universum?? Det var så seniorplåtis och assistent Ninni kände när det satt på kanten 1969??

Bob och Ninni uppe på Vesuvius

Om man besöker Pompeji så inser man att även på till synes säkert avstånd från vulkanen så kan det va kört vid ett utbrott?? Så var det år 79!!

Ninni i Pompeji 1969 med Vesuvius i bakgrunden

Postat 2017-10-03 07:22 | Läst 3455 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#2244. Antarktis glaciärerna kalvar?? –för fort??

Det har varit stora nyheter i press och TV den senaste tiden?? –en flytande jätteglaciär?? –har lossnat från Antarktis kontinenten?? Det kallas Larsen C och är 5800 kvadratkilometer stor.

Den väger 1 000 000 000 000 ton och det är en ganska stor bit is att ha i whisky glaset?? Du kan läsa om forskarnas observation här.

De svenska nyhetskällorna försökte att vinkla nyheten så att man skulle tro att detta beror på jordens uppvärmning av växthuseffekten?? Nu är kalvande glaciärer något naturligt i Antarktis, den verkliga frågan är om det har skett en höjning av hastigheten i kalvandet?? Forskarna i Midas projektet framhåller dock att det vet man inte ännu, man måste fortsätta att studera dessa jättestora kalvningar. Detta för att avgöra om det går fortare och fortare.

Studierna av glaciärkalvningarna sker huvudsakligen med hjälp av sattelitobservationer. Dessutom måste forskarna finnas på plats i dessa ogästvänliga miljöer.

I de här områdena måste man köra bland glaciärbergen med hjälp av isbrytare. Seniorplåtis har åkt i dessa trakter av Larcen C och det är en magisk miljö.

Shelfis vid Larsen C glaciären i Antarktis 2007

Postat 2017-07-26 07:20 | Läst 3688 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2137. Old style Monument Valley?? –med 24x35 inch stora järnplåtar??

Det är underbart att gamla metoder inom fotografi?? –lever vidare i den digitaliserade  nutida världen?? Mer än 150 år gamla metoder används aktivt av några fotografer för landskap och porträtt, än idag.

Några metoder var så kallade våtmetoder, då emulsionen var fuktig under exponeringen. Under en tid på 1800-talets slut var Tinotyp populär?? –då den utfördes på polerade järnplåtar, som var förtennade, och gav en bra kontrast. En fotograf i USA, Ian Ruther, använder den här metoden fortfarande. Du kan se en fin bild från Monument Valley här.

Det var en rälig metod eftersom man fixerade bilden i en lösning av kaliumcyanid. Den lösningen är extremt gift, om man inte vet hur man hanterar den.

Monument Valley är en plats i Arizona väl värd att besöka, om man vill plåta i färg. Den röda sandstenen är spektakulär och bergsplatåerna underbart skulpterade. Det är mera ovanligt att se bilder i svart-vitt, som i Ian Ruthers bild.

Seniorplåtis kom att tänka på att i slutet av sjuttiotalet var han där med assistent Ninni och barnen. Leica M2:an  var laddad med Kodak. Här kommer några nyskannade bilder:

Monument Valley anno 1978

Den sista bilden är tagen nära den plats Ian Ruther plåtade vid.

Postat 2017-04-10 07:14 | Läst 3355 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#2128. Den här bildstölden kan jag stå ut med?? –eller hur??

Bildstöld på nätet är vanligt?? –nästan alla tycks tro att bilder är gratis?? Du löper alltid risken att finna din bild stulen?? –om du lägger ut den?? Om det är för kommersiella syften?? –så tolerera inte det??

Kräv betalning?? –ofta är tjuven beredd att betala?? Om det inte är för kommersiell vinning?? –så leta reda på den som har lånat bilden och förklara att man skall fråga om lov. Seniorplåtis är ofta positiv när han upptäcker ett lån av någon bild?? –som i det här fallet??

Konstverk hos Storkyrkoskolan i Gamla stan

I det här fallet hade inte någon frågat om lov att använda bilden som bakgrund för dinosaurusen Dpilodocus. Det är inte så dumt?? –för de djuren levde i Jura?? –och bergrunden här är röd sandsten från Perm till Jura?? Då kan man ju vara positiv till lånet av bild?? –så nära sanningen i konstverket.

Hur vet man att detta är min bild?? –ja det står i nedre vänstra hörnet??

Monument Valley efter ett ovanligt regn anno1979

Postat 2017-04-01 07:22 | Läst 2539 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 8 ... 23 Nästa