UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#567. Jag, Kajan, är annorlunda!! –å gillar inte den utstakade vägen!!

Jag ser inte ut som vem som helst!! --jag avviker från kompisarna! Va skall jag göra?? –gå den breda vägen eller den smala utstakade?? Jag har inget val – jag måste gå den breda, för att inte vara avvikande!!

Postat 2012-11-16 06:20 | Läst 4729 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#452. Svinstian som blev en lekstuga?? –för små och stora!!

För nästan 100 år sedan var många anställda vid SJ!! –som fixade tjänstebostäder. Det här huset byggdes 1917!! –å svinstian också?? Då fyllde den sin uppgift?? –å det fanns ett utedass i dess anslutning??

Idag är det andra tider!! --speciellt för SJ!! --ty få har en hushållsgris och det samma gäller utedass. Men husen består, trots många generationer av förändringar. Det hyser nu sin fjärde generation sedan 1950, och är året-runt-stuga för stressade 08or. Svinstian har blivit lekrum för barnen!! --och dasset del av en verkstad, som har fyra generationer av verktyg samlade!! --som i ett hembygdmuseum. Den flitige överbanmästaren som köpte stället på femtiotalet, byggde till ett stort garage. Det blev också en tillbyggnad för en vedbod.

Jag tänkte i min enfald att jag skulle gör en arkitektonisk dokumentation!! --i bild!! --av hur boa ser ut idag. Väggfotografi är ju i tiden?? Panasonic GH2 och Sigma 30/2,8 användes sent på kvällen, för att bli av med skuggorna från den eviga solen!! –denna sommar.

Svinens dörr satt under fönstret.

Postat 2012-07-24 07:19 | Läst 7298 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#426. Besök Irving Penn på Moderna!! –i Malmö!! –platinatryckets mästare!!

Vill du se bilder i mästarutförande?? Vill du se en teknisk virtuos?? Vill du se en kompositör i bild?? Då skall du se bilderna, som är utställda på Moderna Museet i Malmö!! Man njuter med ögat!!

Moderna museet Malmö

Få fotografer har betytt så mycket för utvecklingen av modern modefotografi som Irving Penn!! Så fick han ju också Hasselbladspriset!! --få är mer värd det priset. Kanske dock hans konstfotografi är det mest betydande??

Jag är själv barnsligt förtjust i hans bilder av föremål från rännstenen!! De stora platina-trycken!! --många är större än 50 cm!! Är helt enkelt av sådan klass att man tappar andan!! Kom ihåg att detta är en kontaktkopieringsmetod med UV-ljus eller solen som ljuskälla?? –så det finns alltså mellannegativ i denna storlek av varje motiv!

Bilderna med halvrökta fimpar och trasiska handskar är så tankvärda?? –slit och släng. Kanske beror detta på att jag själv vandrat runt i New York och fotograferat föremål som trampats ned i asfalten. Det blev en e-bok, som du finner gratis på våra bibliotek!!

Ny-fossil i asfalt i New York.

Irving Penn kan också ses som en fantastisk porträtt- och dokumentärfotograf. Hans bilder av Hells Angels från 60-talet är så beundransvärda!!

Penn har aldrig avslöjat hur han gjorde sina platina-tryck. De har en oerhört djup svärta och en kontrastrikdom som jag vet är mycket svårt att uppnå. Jag kopierade själv många platina-tryck under 80-talet och utvecklade flera av komponenterna i processen. Jag gjorde aldrig några kopior större än A3. Varje kopia kostade ju i runda slängar 300-400 kronor, så man fick ju hålla inne lite när assistent Ninni tittade in i mörkrummet. Vill du se några bilder jag gjorde med Platina så titta in här!!



Postat 2012-06-28 06:58 | Läst 11384 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

#299. Svart-vit fotografi?? --den nya konstformen!!

Den allt mer obsoleta bildtillverkningsmetoden?? --kallad svart-vit kopiering!! –måste väl snart rangeras in i de så kallade konstformerna?? Bra, för samhället icke nödvändig, bildtillverkning faller till slut under konst!!

Vi behöver bara tänka på de gamla bildmetoderna träsnitt, stentryck, kopparstick, gravyr, osv!! --så har de alla övergått till ett stadium av hantverksliknande metoder. Där det krävs en hög skicklighet för att bemästra bildtillverkningen. Sedan länge är ju många tecknar- och målarmetoder naturligtvis i denna kategori.

Man kan naturligtvis diskutera i evighet vad som är konst, men personligen tycker jag att åtminstone en delmängd av konsten är bildtillverkning med fotografiska metoder. Sådan att bilderna tillverkade, berör det mänskliga sinnena på ett sådant sätt att hjärnan känner behag eller obehag.

Eftersom vi nu snart är i det stadium att svartvit fotografi blir allt mer ovanligt i kommersiella metoder och allmänna informationer så blir det snart bara några få skickliga fotografer som tillverkar svartvita bilder. Dessa fotografer blir då konstnärer och tillverkar kanske konstverk.

Jag har nu tillverkat en svartvit bild och undrar om jag kan få kalla mig konstnär?

Postat 2012-02-22 06:14 | Läst 5236 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#165. Varför finns det ingen digitalkamera med svartvit sensor?? –marknaden vill inte!!

Plåta svartvita (B&W) bilder!! –det är en konst?? –som kräver en hjärna !! –vilken ser i svartvit!! Det behövs då en digitalkamera!! –som fotograferar i svartvit!! Det finns?? –nä det finns inte!! --för de nuvarande har RGB-sensorer!! –vars bild du post-konvertarar till B&W i nån mjukvara!!

Nu blir alla analog seniorer glada!! –här dyker det upp en som vill se riktiga B&W bilder. För det enda sättet att tvingas till att tänka B&W idag!! --är att ladda Tri-X (eller liknande film) i sin gamla analog kamera. Då kommer du efter ett tag, kanske ett år, att se bilder bara i B&W och följaktligen bara ta bilder i svartvit. Men du måste tvingas in i det!! -- annars hoppar du kring!! --med din digitalkamera och plåtar färg!! --och sedan konverterar det till B&W. Tekniskt kan det bli bra?? --om du är skicklig dataknutte!! --men bildmässigt blir det ointressant för du har inte tänkt rätt?? –i svartvit!!

Sett ur detta perspektiv borde några ansvarsmedvetna kamerakonstruktörer?? --tillverka kameror med sensorer som bara ser i svartvit!! Tekniskt är det helt möjligt!! Jo, det är det!! --jag har själv använt sådana kameror i mer än 30 år!! I vetenskapliga kameror!! Eftersom man skulle slippa att ha de ljuskänsliga CCD-cellerna färgberoende!!–så skulle det ge vinst upplösningsmässigt och dynamiskt!! 

Rent konstnärligt borde detta vara en fjäder i hatten för tillverkarna!!--de kunde ju skänka ett antal kameror till erkända fotokonstnärer!! –svarvita!! Men pengamässigt!! –skulle det nog ge förlust! Just därför kommer marknaden att tveka!! –å vi vill kanske aldrig se en riktig digitalkamera för B&W.

Bland ungdomar kommer aldrig analoga kameror att slå!! –vilket betyder att ”riktig B&W” kommer aldrig att komma in i modern bildkonst, det kommer att blir färg från digitalkameror!! –eller telefoner!!

För det är inte nog med att B&W-digital-kameran krävs!! --för att du skall bli en bra svart-vit fotograf!! –som tar unika bilder. Följande krävs:

  1. Använd bara en kamera. Det är enda sättet att få den att bli en del av din hjärna!! Du kan inte köpa en ny modell varje år!! Då får du köpa ny hjärna också!!
  2. Arbeta bara med ett projekt (mål). Det går inte att splittra sig på flera målgrupper!!
  3. Använd få objektiv, helst ett, som blir ditt ögas brännvidd!! HCB använde flera!!
  4. Beskär aldrig en bild!! Du måste bli mer konsekvent än HCB, som beskar!!

Om du lever upp till dessa krav!! --och använder en digital-B&W-kamera!! --kan du kanske?? –i framtiden bli lika bra som Sebastião Salgado!! Om du använder en färg-digital-kamera och konverterar till svartvit?? –ja då blir du bara en halvsulad B&W fotograf.

Om du lever upp till de fyra punkterna ovan!! –då blir Marknaden tokig!! –hur skulle det gå för samhället, inte köpa ny kameramodell varje år??

Vi får avsluta med en senior, som en gång för länge sedan körde bara med svartvit. Han tog en sådan här bild då. Numer har han konverterat till färgseende!!

Hamburg 1987, Leica M4, Summilux 50/1,4

Postat 2011-10-12 07:08 | Läst 6693 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera
Föregående 1 ... 643 644 645 Nästa