UNDER FOCUS
#88. Inkallad till rektor?? Nu är det kört!! –inget mer plåtande??
Tonåring!! –med kameran med överallt?? Juniorplåtis på tidningen!! --helg som morgon som kväll?? Kameran med i skolan hela året?? –på rast som lektion!! Så kom chocken!! –inkallad till rektor, för vad?? Knackade rädd på dörren och tänkte, --nu är det slut med plåtandet??
Morgonbön. Vasasskolan, Linköping 1959. Hasselblad 1000F 80/2,8
Rektor var en äldre man och chef för en skola i den nya enhetsskoleformen. Till min stora förvåning var han vänlig och intresserad av vad jag gjorde. Jag berättade om min freelance verksamhet på Östgöten. Han visste jag hade kameran med till skolan och att min klassföreståndare hade givit klartecken. Rektorn hade säkert kollat mina betyg och insett att jag skötte skolan. Han sa att egentligen fick jag inte arbeta, men han skulle se mellan fingrarna!!—eftersom jag skötte skolarbetet och mina föräldrar var positiva!! --och han klappade mig på axeln och önskade mig lycka till som fotograf. Just då var det min övertygelse att bli det!! Föga anar man vad som väntar!!
#24. Skriket!!?? –vi lär oss bildkomposition från 50-talet!!?
Hur man komponerar sin bild är helt individuellt!!? Å det är upp till konstnären?? –fotografen, hur han vill göra --- eller är det det?? Man kan alltid kolla hos Ulf Hård af Segerstad, han gav ut en bok om just det!!!! (Bildkomposition. Nordisk Rotogravyr, 1952, och 4 ex finns att köpa på http://www.antikvariat.net). Här kan man lära sig allt om gyllene snitt, diagonaler och trianglar!!! Färger, dagrar, å skuggor. Exempel från och med berömda fotografer och konstnärer.!!?? Man kan läsa den gång på gång och ständigt hitta något nytt. Så svårt att lära!!! Men viktigt om man vill fånga den avgörande ögonblicket formfulländat!!?
Till höger i bilden ovan ser vi ett exempel (på sidan 29 i boken)?? -- som Ulf Hård tar upp!! –det berömda Skriet av Edvard Munch. Det innehåller ovaler, diagonaler och vågor!! --och den skall ju inge skräck. Det betyder att den skall bryta mot alla regler!!! -- även i sin komposition??. Den skall uppröra oss djupt. Vilken bild tycker du är mest obehaglig?????
En detalj?? –diagonalen som går från det nedre vänstra hörnet uppåt mot det högra hörnet är den behagliga känslans diagonal??!! Det betyder att det är inte den,?? --som Munch väljer!!!! –eller??? --jo så är det.
Kolla då upp bilden nedan!! Tycker du att jag skulle ha vänt den i PS, eller som i det här fallet --vänt på stornegativet innan jag exponerade bilden med UV-ljus, för att få min cyanotypi.
Skriet i Norge 1974. Leica M2, Summicron, f/2 35mm. Cyanotypi.
Jag sprider sällan skräck, varför jag föredrar den här valda riktningen!! Men skulle jag ha valt en teknik som ger en blå färg??? Huum?!
#14. Arkivbeständighet ??? – varfördå!! – hur länge???
Alla tycker det är viktigt att spara sina bilder, man kan fråga sig för vem och hur länge?? Vi skall titta lite på hur det skall gå till!! Vissa av oss uppnår ju faktiskt arkivbeständig ålder, så där 100 år!! Idag med nästa alla bilder i digital form tror vi att de skall lagras antingen på CD-skivor i guld eller på stora hårddiskar. Eller varför inte skicka ut dem i molnet???, så hittar ingen dem i framtiden.
Framtiden –ja??, hur länge skall vi spara våra bilder++???? Arkivbeständighet brukar utryckas i flera hundra år, minst ett hundra år. Men om vi ser det i ett mer mänskligt beteende perspektiv så har vi varit här i Norden ungefär 10 000 år, och vi har hällristningar sannolikt från den tiden. Talar vi om geologisk tid, så har djur funnits på land i ungefär sex hundra millioner år (500 000 000 år). Men har vi något arkiv från denna tid???, javisst fossilen är ju bilder av vad som fanns. Här är en nautilus snäcka (de finns idag också), som levde för sisådär 500 000 000 år sedan. Det kallar jag geologisk arkivbeständig!!!!!!!!
Fossil av Nautilus snäcka bevarad i alunskiffer.
Men det är kanske rimligt att tänka sig att viktiga bilder skall hålla i 500 år. Vi har ju kyrkböcker som ser fina ut efter 400 år!!. Jag tror att vi kan glömma digitala bilder!!!, --CD skivans plast håller inte länge!!! --hårddiskar håller i drift mindra än tio år! Även om någon???? flyttar om dina bilder och transfererar om formaten så är det inte säkert att datasystem ser lika danna ut om 500 år. Jag tror inte Photoshop finns och va tror du om -.dng??!!
Jag tror att det blir lump-papper som gäller. Om du inte lyckas rista in dina bilder i sten eller platina, för då ligger du bra till för geologisk fossil lagring, Grattis!! Skall vi använda lumppapper så får vi glömma silver-bilder, ty de reagerar med svaveldioxid i luften. Det får bli platina eller järn!!! Då har vi platina-tryck att tillgå och det är en väl utprövad metod, som det tar för lång tid att lära ut här. Malmö fotoklubb har en aktiv grupp! Gå och kolla Irving Penns platinatryck på Moderna och baxna!!!!! Eller så kan du ta en titt på en av mina platina-bild-kopior (jag gillar inte att kalla det platinatryck (eng. platinum print), för det är en fotografiska kopieringsmetod??!!).
Paris 1987. Platina kontaktkopia från förstorat småbildsnegativ
Platinatryck är en mycket dyr metod, men säkert stabil i 1000 år, om pappret håller. En billigare variant är cyanotypi, eller blåtryck, som i arkitektritningskopior. Eller för den del, det blå bläcket i din reservoarpenna. Det bygger på ett mycket stabilt järn-färgämne, berlinerblått, järn(III) ferrocyanid. Kopieringsmetoden är mycket enkel och billig. Här kommer en bild med cyanotypi blå ton!!
London 1969. Cyanotypi kontakt kopia
#5. Teknokrater i lunchsnack om foto
Jag va å hälsade på i 08-området. Intog lunch på ett sådan där superstilad, enkellinjig, enfärgat, stålbelagt lunch-hak. Två bakåtslätkammade unga män bredvid mig snackade uppenbarligen foto och de var välinsatta, å utbildade i en tekniknivå över det vanliga. Jag satte telefonen på bandning, man behöver inte va dum för att man är från landet. Även om vissa politiker tror det. Här ä ett redigerat transcript av samtalet.
--Du, ja städa i källarn igår å hitta farfars fars gamla kamera, -- en sån där med tygbälg och en lins längst fram du vet, å innuti satt en trärulle, -- tom?
--Ja vet, man rulla upp en celluloid eller plastfolie, som sensiterats med en suspension av silverjodidkristaller. Å du, dom va inte dumma på den tiden, man kunde styra kristallisationen så att de blev platta längs 111-riktningen och de va about 3 till 4 mikrometer (tusendels millimeter, min anmärkning) små. De träffades alltså av fler fotoner per ytenhet än kubiska kristaller – materialbesparande (= mer pengar till bossen, min anmärkning). Å varje kristall va av ungefär samma storlek som ccd-cellerna - i dagens kamerasensorer!!!
--Ja läste nån stans att man dopade kristallerna - så att de hade störställen precis som i halvledare.
--Visst, den latenta laddningsobalansen efter en träff av en foton gjorde kristallen mer reaktiv vid kontakt med ett reduktionsmedel.
--Du menar man stoppa ned filmen i en vattenlösning med ett starkt reduktionsmedel?
--Javisst, det va vanligt med hydrokinon. Ja, du kommer ihåg ett cykliskt kolväte med hydroxylgrupper – i transläge. Å man va inte rädd (kanske oinformerad, min anmärkning) av sig på den tiden. Du vet hydrokinon klassas idag som eventuellt carcinogen av FDA i USA.
--Men silverjodidkristallerna då, som inte träffats av fotoner, va gjorde man me dom?
--De fångar man upp med en komplexbildare, som till exempel tiosulfatjoner. De löste alltså ut silverjonen i vattenlösningen efter framkallning. Fix kalla man dä.
--Då blev det mycke silverjoner i lösningen? Är inte silver en tungmetall? Jaaa, du vet man bör inte slänga ut dä i vasken heller ----- utan man bör lämna dä till återvinning av silvermetall.
--Med andra ord alla lösningar med silverjoner skulle till kommunens avfallsstation.
--Hepp!!
--Ida är det inte många som använder silver till foto -- amatörmässigt. Mängden silver i fotografisk användning har minskat, med mer än 50% på tio år.
--Du ---- jag håller mig till min digitalkamera, den ä ren den!
--Tror du ja, när man gör tunna skikt av halvledare är ofta supergiftiga arsener inblandade. Då vill int ja va i närheten.
Där va slut på samtalet! Å!!!! - duuuu ---- de betala inte maten, de skrev på nått vitt papper. Man blir aldri klok på 08-or, dä ä som i Japan, gubben som körde taxin iförd sina vita handskar fick en jätteliten vit lapp som betalning