UNDER FOCUS
#262. Hur ser det ut i gamla Svedala!! –som förr i öststaterna??
Gatuplåtaren kan inte undgå att se förändringarna i samhället. Den lilla staden har förändrats markant under 55 år. Mycket har tappat sin stil!! Smutsigt, kladdigt, klotter och ostädat. Börjar vi tappa finessen??
Här kommer en gnällig gubbe, som plåtat i vårt land under mer än 55 år. Jag undrar om det bara är jag som tycker att mycke i gatubilden har förfulats och stadens för så fina putsade fasad har spruckit och ingen reparerar längre.
I vårt dagliga slit jagar vi från punkt till punkt för att hinna med. Ja man undrar till vad. Vi accepterar mer och mer att platser vi använder dagligen bara blir fulare och fulare. Snart har vi inte pengar utan bara plastkort. Är det banken strategi att det skall bli så obehagligt som möjligt att få tag i papperspengar? Ja man undrar när man ser den här ”uggly teller” i Lund.
Uggly teller i Lund. 2010. Olympus E-PL1, Minolta Rokkor 28/3,5
Jag tycker mycket om att åka tåg. Vanligen tar vi tåget till 08 och man är ju glad om det går fram och inte stoppar på grund av signalfel i Småland. Underhållet är kass både på tåg och spår. Även om man kostar på sig 1:a klass (ibland är det billigare än 2:a klass) är det inte säkert att stolen är hel eller ren. Redan när man går ned i gången till spåren undrar man om man är i Prag på 60-talet eller om man är i gamla Lund??
Till spåren i Lund. E-PL1 + Pan 14/2,5.
Har vi inte råd att hålla Sverige rent längre, eller hålla uppe stilen hos Tage Erlanders folkhem??
Vi kan ju göra en jämförelse med Östberlin, från tiden för murens fall. Min son Jan och jag åkte dit ned när den föll. Här är tre av våra bilder från en vandring i den gråa öststaden.
Östberlin 1990. Leica M2, Summicron 35/2
Östberlin 1990. Leica M6, Noctilux 50/1.0
Östberlin 1990. Leica M6, Noctilux 50/1.0
Det kanske inte är så illa än, men vi är på väg åt fel håll. Kan vi inte hitta lite olja, eller bli ockuperade av Norge.
#259. Gatufoto 1958!! –fanns det?? –jomenvisst!! –eller flickor mm!!
Street photograpgy är modernt!! –men har det funnits länge?? Javisst har det varit naturligt att plåta livet på gatan i alla tider. Den första kända bilden på en människa är en Daguerrotype, med en gubbe på en gata i Paris!!
Så inget nytt under solen!! Juniorplåtis på Östgöten hade naturligtvis ingen aning om vad ”Gatu-foto” var för något, när han i slutet på 1950-talet skickades ut på gatan för att ta bilder av det fina vädret och flickor på staden. Det var nog så att chefsfotografen tyckte att jag hängde för mycket i mörkrummet, så han skicka ut mig med Rolleiflexen. Ibland tog jag Hasselbladaren.
Resultatet från en sådan dag på stan kunde se ut så här. Ja, jag var glad i att plåta flickor på stan. Jag var ju tonåring, ju vars!
Det framgår här att DN inte var först med att hålla kameran snett!!
#257. Gammal tidning från krigsslutet!! –vilken skillnad?? –vilka bilar!!
Det var en annan tid, krig runt om knutarna, ransoneringskuponger!! Det var tider med oro för framtiden!! Så kommer det som alla önskat!! Kapitulation, fred och glädje på gatorna även i Sverige!! Va skrev lokaltidningarna??
I kvarlåtenskaperna från far, som under kriget, då han inte var inkallad, var butiksanställd i Konsum i Borås, fanns två gamla tidningar. Västgöta Demokraten (VD).
De var från fredsdagen, 7 maj, och dagen efter. Det man slås av är den försiktiga rubrikstorleken. Jämfört med idag då första sidan kan täckas av en bruten nagel hos Pamela Andersson. Baksidan utnyttjar av ganska stora rubriker. Textinformationen är detaljerad och lång. En liten lokaltidning som VD har uppenbart en egen reporter i Köpenhamn. Mycket bra. Notera dock att det på första sida finns plats för lokala notiser om Borås. Dagen efter finns det egna bilder om hur Boråsborna gick ut på torget för att fira freden, ett hav av knallar.
Två tidningar från en svunnen tid.
Notera att dessa bilder från firandet inte innehåller några detaljer eller närbilder från glada människor. Det är lite förvånande, men man skall komma ihåg att fotografen troligen hade en ganska stor Speed Graphic, och då slösade man inte på plåtar eller film.
Det här var tider av uppoffring, men brödet kom ut till butikerna. Vanligen med en lastbil som kördes med gengas. I Örebro fanns en brödfabrik som tillverkade APK limpan, som väl än idag är en svensk klassiker. Lastbilen kördes av assistent Ninnis farbror, Rune Eriksson, med en kollega.
APK bröd på väg med gengas i Örebrotrakten. Foto: Rune Eriksson.
Trots de bistra tiderna så unnade sig befolkningen en viss lyx. Assistent Ninnis far var arbetare på SJs reparationsverkstäder i Örebro. Han köpte en begagnad gammal bil till sammans med sin bror Rune. Bilen såg ut så här med sina slitna reservdäck.
Okänt bilmärke 1940. Foto: Gösta Eriksson.
Det är oklart för mig vilket bilmärke det är. Kanske någon FS läsare vet? Den eleganta mannen är Rune och de är uppenbart stolta över sin frihet med bilen. Observera att privatpersoner fick inte tillstånd att använda gengas. Det var förbehållet yrkesfordon.
#252. Hur man sökter fotojobb?? –med portfolio av bra bilder!! –från Zeiss Ikon Contaflex III
Söka sommarjobb som fotograf!! –först arbetsförmedlingen!! –anvisning till VD på tidningen!! Var man för ung?? –nä billig arbetskraft gillar VDar alltid!! Upp å visa bilder för chefsfotografen!! –hade bara 7x10 kopior!!
Han tittade tveksamt på mig!! En finnig skolgrabb, som sökte sommarvikket!! Har du bilder med dig?? –jag lade upp en bunt 7x10 kopior på bordet, jag hade inte råd å göra stora kopior. Va inte så haj heller!
Morocross i Linköping 1957. Contaflex III
Derby i vårmatch på grus, med åskådare på taket. Contaflex III
Räddning med knock! Contaflex III
Sexdagarsetapp passerar Linköping 1957. Contaflex III
Stock-car race på speedway stadion i Linköping 1957. Contaflex III
Det var alltså en ganska enkel portfolio för att söka ett jobb som fotograf. Jag visste att det var mest sportjobben man skickade juniorplåtisarna på. Så därför hade jag bara med mig sportbilder.
Chefsplåtis Irving Lindholm satt och muttrade en stund. Va har du för kamera? Jag har en Contaflex III. Han tittade misstänksamt på mig och sa: --här har vi Rolleiflex!
Far och mor hade skrapat ihop en stor summa pengar och givit mig en Zeiss Ikon Contaflex III, med fast normal normloptik, i julklapp. Inhandlad hos Kjellbergs foto. En stor uppoffring för en charkuterist och en hemmafru 1957! Det var en superb kamera, och mycket snabbare att hantera än en Rolleiflex. Det förstod jag senare.
Bild 1 och 3 är ganska bra!! --sa Irving!! Gå ned till farsan så anställer han dig?? Förlåt vem är farsan? --undrade jag förvånad. VD Lindholm!! --han som du va hos först.
Så va man anställd på tidningen Östgöten som sommarvikarie för Bengt Åhlén, som gjorde lumpen. Lön 200 kr/månad!!
Detta var sommaren 1957.
#249. Presshistoria!! –Tidningen Östgöten?? –på första siden 1958!!
Hektiskt morgonmöte hos redaktionssekreteraren. Vilken nyhet skulle man satsa på för första sidan? Måste va rykande färskt, och ha tydlig lokal förankring. Genierna kom fram till att det var en kille som fått 4H-pris på landet!
Fotoavdelningen på Östgöten var naturligtvis inte inblandad i planeringen för dagen, vi förväntades knappast kunna läsa. Speciellt inte juniorplåtis, som var ensam på avdelningen för dagen. Han putsade på Rolleiflexen och försökte ladda det gamla Braun blixtaggregatet. Det eländet, som alltid var tomt på destvatten!!
In rusar reportern Inga-Maj och ville ha en fotograf för att komma ut på landet till en bondgård. Alla fotografer vid den här tiden förväntades ha körkort!! Dock inte juniorplåtis, han var 15 år och visste knappt vad körkort var. Det letades dock reda på en vaktmästare som kunde köra oss ut på landet!!
Det skulle bli stort reportage om 4 H-verksamheten i Östergötland, som samlade 500 aktiva ungdomar. En ung grabb hade fött upp femton gäss på en gård och hade fått pris från 4 H.
Djuruppfödaren Karl-Axel Jonsson med några gäss.
Juniorplåtis hade lite erfarenhet av bondgårdar och var rädd för kor, men vågade gå framför gässen, så att en blyg Karl-Axel kom med på bilden. Den bilden landade på första sidan samma dag, efter en heroisk insats från juniorplåtis i mörkrummet. Snabbframkallning av Tri-X rullen och våtkopiering. Sedan beskärning så att den gamla Volvon i bakgrunden och plogen till höger kom bort. Jag var färdig före Inga-Maj, som skrev pekfingervals på skrivmaskinen.
Idag är det annorlunda?? –ett mord hamnar knappast på första sidan!! Utan det får bli en kändis som bantat 15 kilo!!