UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#335. En sten talar!! –står tiden still?? –nä, här ä det skakigt!!

Stenar bara ligger där!! –eller sitter fast i berget?? Kan man lära sig något från stenar?? –javisst kan man det!! Det är vårt globala arkiv?? –som berättar vad som hänt med vårt klot!!

Carl von Linné, vår blomsterguru, gjorde mycket för biologin i vårt land. Kanske är det därför vårt skolsystem ger så stor betydelse åt blommor och bin?? Nu tittade Carl mycke på marken och kunde väl inte undgå att fångas av skönheten hos stenar ibland?? –som när han gick där i bukten i Böda hamn på Öland. Han såg då runda bollar ingjutna i kalkstenen!! –de glänste i solen och om han slog sönder en så fanns det vassa kristaller av kalcit inuti. Han kallade dem ”kristalläpplen”.

Långt senare förstod man att det var fossila sjöborrar!! --som efter fossiliseringen hade kristaller vuxna inuti den runda skalet. Djurresterna vi finner i sedimentära bergarter, så kallade fossiler, blev senare ledtrådar in i jordens historia!! –från ungefär för 600 miljoner år och fram till idag.

Ett stycke gnejs har fastnat på några kalcitkristaller. Åstorp i Skåne.

Kan mineralen och bergarterna berätta något?? --om vad som hänt med våran jord!! –ja, ta upp stenar och fundera på vad som hänt med dem.

En gång för länge sedan?? --ja allt är relativt, ty i jordens perspektiv så var det nu!! –letade jag mineral i det jättelika stenbrottet i Åstorp. Berget här består av mycket sprickfylld gnejs, samma typ av berg som man har försökt att bygga en järnvägstunnel genom Hallandsåsen i. I Åstorp bryter man gnejsen för bygg- och fyllnadssten.  

I sprickorna i gnejsen kan man idag finna mycket vackra kalcit (kalkspat) kristaller. De växer huvudsakligen ovanpå gnejsen?? --vilket tyder på att efter det att berget spruckit!! --av den tektoniska bergsveckningen!! –har kalcitkristallerna kristalliserat ut ur lösningar som sipprat fram i sprickorna!! Det finns många rester av vulkaner i Skåne?? –så här har det varit liv i luckan för sådär 50 miljoner år sedan. Plötsligt hittade jag en grupp kristaller som hade en liten bit gnejs sittande fast på ytan av kalciten. Det betyder att en liten bit gnejs hade lossnat och tumlat runt och fastnat på kalcitkristallen under tillväxten av kristallytan. Det måste alltså varit flera omgångar av sprickbildningar i den här horsten nära Åstorp. Så berättade stenen!!

För övrigt anser jag att geologi skall undervisas mer i den svenska skolan. Du vet vad en talgoxe är och en vitsippa –men vet du vad magnetit är och hur ser det ut i kristallin form??

Postat 2012-03-29 07:27 | Läst 10420 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#331. Hur fångar man sommaren?? –på bild?? –jo med smultron!!

Vår nordiska sommar!! –kommer snart?? –å det gäller att fånga den på bild!! Vad står dig närmast?? –dimman över tjärnen!! –med lommens skrik!! –eller barnen i solig skogsglänta?? Barnen så klart!!

Nu när halva Sverige har sommar enligt meteorlogerna?? –så börjar man längta efter en solig sommardag med det mjuka dova ljudet i skogen?? Du vet doften av mossa!! --och barr?? --när du går längs stigen och solen silar ned mellan trädstammarna. Du kommer fram till en gammal kolbotten, där gräset kryper fram över den svarta ytan. Å överallt är det fullt av en liten grön planta och på dess stängel sitter fullt med små knottriga röda bär!! Du böjer dig ned tillsammans med barnen och börjar plocka den mest deliciösa lilla frukt som naturen kan frambringa. Ingen kan låta bli att stopp det lilla röda bäret i munnen!! Barnen blir allt rödare på läpparna!!

Skogens godis.

Det blir till att försöka fylla alla små kärl med bären!! --så att man hemma kan gör en riktigt lyxig skål med bär och grädde.

Vilken röd mun!!

PS. Grattis på födelsedagen Mia. DS

Postat 2012-03-25 08:12 | Läst 5020 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#330. Det moderna Japan!! –brott mot traditionen?? –ungdomen blir mer västinfluerade!!

Japan är en av en de mest traditionsfyllda civilisationerna på jorden. En västerlänning har mycket svårt att förstå!! –likafullt är vi på väg att influera den japanska ungdomen över till vår dekadenta livsstil!!

När vi tänker oss Japan idag tänker vi ofta på ett välstrukturerat samhälle med välformade trädgårdar kring tempel och kloster. Allt är kontrollerat till minsta millimeter precision och sten och buskar och sand och vatten sitter där med symmetrisk djupkänsla. Det enda som bryter symmetrin är karparnas föränderliga mönster i vattendammen!!

Sendai 1987.

Hur kan vi inte bedra oss!! –inget stämmer mindre än denna illusion?? Vandra ut en natt i Tokyo!! --efter det att du har  inmundigat en hamburgare, ”American style”, och druckit en coke på ditt hotell, kanske Shinjuku Prince Hotel!! Är du riktigt modig tar du dig till Shinjuku, night life kvarter. Bland alla klubbar och krogar där du kan se allt du kan tänka dig?? –kan du finna de moderna, lössläppta ungdomarna som kommit från familjens kontroll, för tillfället. Ungdomar som slår sig loss!! –gör det samma över hela världen?? –super sig fulla!! Tyvärr så också i det välkontrollerade japanska samhället!! Du kan inte tänka dig en mer depraverad miljö!! –fylla och nedskräpning!!

Shinjuku 1987.

Ingen civilisation kan skydda sig från den spridning av kultur som följder med pengarna. Land efter land faller. Nu allt snabbare med internet!! Vilket är nästa land till förfall?? Kina??

Postat 2012-03-24 07:31 | Läst 3789 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#329. Kulturens Linköping?? –i Östgöten 1958?? –eller var det skymning??

Idag är Linköping en kulturstad!! –kanske var den det åxå 1958?? En liten händelse?? --var då skulpturen Gycklaren restes i Folkets Park!! --och kulturskribenten Cantzler tog med juniorplåtis!!

Det finns fin kultur i Linköping idag, med egen stadsteater!! --av gott rykte. Domkyrkan och slottet och Länsmuseum fanns där också. För arbetartidningen Östgöten 1958!! --var kulturen mer koncentrerad till Folkes hus och Folkets park. Å visst recenserades Franzens revyer noga. Juniorplåtis fick sällan rycka ut på något som hade med kultur att göra. Men så en dag kom kulturansvarige Redaktör Otto Cantzler in på fotoavdelningen och ville ha en plåtis med till Folkets Park. Skulptören Sten Ericson skulle sätta upp en skulptur i brons!! --som skulle föreställa en Gycklare!! Det var bara att plocka med Rollieflexen och hoppas att det skulle hända något.

Några socialdemokratiska pampar, vaktmästare och konstnären fanns på plats. Skulpturen var inte stor och sockeln inte så imponerande. Redaktör Cantzler, som var en imponerande person, tog av sin kavaj och hjälpte till att baxa upp skulturen. Men först måste han visa hur den skulle stå??

Redaktör Cantzler visar hur Gycklaren skulle stå!!

Redaktör Otto Cantzler imponerade på juniorplåtis. Otto tilltalade mig i alla fall när vi var ute på uppdrag och kunde skämta!! Han försåg mig understundom med överblivna kritikerbiljetter till biograferna i Linköping. Han blev sedan en uppskattad ”radioröst” på SRs lokalradio i Norrköping. Jag lyssnade ofta på honom.

Det behövdes många karlar för att få Gycklaren på plats. Lyftkran var inte att tala om.

Mannen i kostym är konstnären??

Kanske någon kan identifiera vilka gubbar som är med?? Skulpturen på bilden är inte komplett, utan bollarna svingande i luften, monterades på plats senare.

Detta var dagens kulturnyhet i nästa dags tidning. Jag måste säga så här idag att jag gick mycket hellre på en fotbollsmatch.

Postat 2012-03-23 07:14 | Läst 5611 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#327. Lilla Olle sa!! --nallen är snäll?? –om den är bland vänner?? –å mycke mat!!

Jag vägrar att tro att björnar är stygga eller farliga!! –bara vi låter bli att jaga dem!! –och att de har mycke mat att äta. Retar vi dem med hundar och väcker dom i idet så kan vi reta upp dem!!

Efter att ha vandrat fritt bland björnar vid Brooks Camp i Alaska i tre dygn och mött dem lite här och var, t o m med små ungar så måste jag säga att de inte är intresserade av att äta upp oss. De äter till 90 % gräs!!  --och bär!! De äter protein, kött från lax och andra djur, när tillfälle bjudes.

När man möter brunbjörn i skogen så skall man tala högt och tydligt, så det framgår att man inte är en björn utan en människa. Vanligen går björnarna undan så man aldrig ser dem. I Brooks Camp är björnarna vana med att människor står och fiskar i vattnet eller vandrar runt i skogen. De vet, är jag övertygad om, att inge skjuter på dem. De vet också att det finns inga hundar som skäller och jagar deras ungar. De är som alla andra djur rädda om sina ungar.

Här kommer några bilder på björnar som vi mötte vid floden i Brooks Camp.

Låt bli att skjuta björn i Sverige, så vi kan få möta en nalle!! Precis som mors lilla Olle!!

Postat 2012-03-21 06:17 | Läst 5599 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 ... 862 863 864 ... 872 Nästa