UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#362. Varför är jag så liten?? –jag vill ha mer mat!! –eller kejsarpingvinens vardag!!

Flera tusen ungar står hela dagen och väntar på mat!! –en del springer kring med kompisar!! Varför är vi så olika i storlek?? –vi är ju födda nästan samtidigt!! –efter en hel vinter på farsans fötter!!

Skall man besöka kejsarpingviner i en koloni måste man resa till Antarktis med flyg, isbrytare och helikopter. Den sista trippen är en halvtimma med rysk pilot!! –med guldtänder!!

Pingviner och gubbar tar ned oss vid Snow Hill.

Efter några kilometers vandring över glatt is och frusen snö kommer man till en jättestor koloni med mer än två tusen kejsarpingviner. Det man slås av är att det är så stor skillnad på ungarnas storlek. Några är bara en hand stora och de flesta når upp till halva höjden av mamma och pappa (70-100 cm).

Liten men knubbig.

Stora grupper av ungar driver omkring och gör det som barn gör mest!! –huvudlöst beteende kan man säkert tala om??

De är smidiga de här ungarna.

Nu är det så att föräldrarna måste vandra många kilometer för att komma till en iskant. Där hoppar de i och fångar krill i massor. När krävan är full så kommer de tillbaka och matar den enda ungen.

Matleverans till välgödd unge.

Det är inte ofarligt att hoppa i spat och fånga krill!! –vid iskanten lurar leopardsälen och han älskar att slita sönder kejsarpingviner. Det betyder att dör mamma och pappa så kommer det ingen matleverans. Kan inte någon annan stor pingvin, som inte har någon unge, adoptera en ensam liten krabat. Det verkar inte som om det sker. Här och där i kolonin ser man döda ungar!! –men det är inte så många.

Mer krill tack!!

Postat 2012-04-25 06:48 | Läst 7492 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#360. Isbjörnsuppfostran!! –den är tuff den?? –inga curlingungar här inte!!

Däggdjuren vaktar sina ungar intensivt!! –varje inkräktande fara avvisas aggressivt!! Även människan beskyddar ju sina barn i varje hotsituation. Vi har kanske en tendens att överbeskydda!! –så inte isbjörnen??

Vi mötte en isbjörnshona förra sommaren!! –hon hade två årsungar som följde henne hack i häl. Den ena ungen var lite magrare och det var ju ett tecken på att maten var knapp. Chansen att hitta och fånga en säl på land är mycket liten. Den här gruppen var nära Monaco breen, där sälar förekommer på kalvande is från glaciär.

Den ena ungen var framåt!! –den med lite mer hull!! Han hittade en liten del av en fågel!! Mamma isbjörn ryckte då fram och tillrättavisade ynglingen!!

Mamma isbjörn uppfostrar liten krabat!!

Ungen lägger sig genast på rygg och blottar strupen. Kanske han också tar det som en lek?? Ja mamma!! –du får ta fågeln. När en isbjörn hittar mat så äter alltid mamman sig mätt innan barnen får resterna. Hon ger ju fortfarande di!! –så mat till mamma går först rent instinktivt!!

Nu var det inte mycke till mat i den lilla resten av fågel.

Det är ju bara en vinge??

Det största hotet mot ungarna är kringstrykande, hungriga hanar. Honor med ungar undviker varje kontakt med stora hanar. Hon tar hand om sina ungar i 2,5 år, det är kanske curling?? När de är så gamla klarar de sig själva ganska bra och kan hålla sig framme och äta rester efter de stora djuren.

Två syskon, 2,5 år gamla, delar maten efter de stora.

Postat 2012-04-23 06:27 | Läst 5886 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#359. Vackra Lund?? –Noctilux avslöjar lögnen!!

Skall man fotografera det som inte är vackert?? –eller skall man bara visa den ljusa sidan av tillvaron. Alla svenska städer är mer eller mindre fula!! –men hur är trenden??  Har det blivit fulare??

Vi skräpar ned mer och mer!! –var man än vänder sig så finns det skräp i naturen och staden. Vi slänger skräp omkring oss!! –trots att det är straffbart!! Problemet är att det brottet är för ringa för att polisen ens skall bry sig?? Vad skall vi med lagar till som inte beivras?? –det kanske leder till ännu mer slapphet?+?

Kommunerna gör så gott de kan inom ramen för sin knappa budget?? –de städar då och då i staden!! Man försöker att hålla parker och köpcentra, där vi spenderar mesta tiden av vårt liv, så trevliga som möjligt!! Ibland blir det patetiskt, som här i Lund??

En tulpan gör så gott den kan i Lund 2012.

Naturen försöker återta mark i Lund 2012.

Utanför en kyrka i Lund kämpar det vackra mot nedskräpningen.

Vem sköter den här?? –parkförvaltningen i Lund.

Vilken miljö att vänta i??

När pengarna tryter, är det lätt att dra in på det mindre livsnödvändiga. Då slutar man städa och förgylla tillvaron. Tendensen går mot ett fulare samhälle??

Tycker du att man skall visa fula miljöer?? --eller skal man bara visa det vackra??

Postat 2012-04-22 07:05 | Läst 4159 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#357. Skräp överallt!! –finns det ingen skam i mänskligheten??

Havet är oändligt?? –så tycks många agera!! Vi slänger och dumpar skräp i det vatten som är livsviktigt för oss!! Oljetankers tvättar ur tankar och spillvatten bara häls ut i havet!! Vad håller vi på med??

Skall pengar styra allting?? –får man förstöra vår livsmiljö bara för att några skall bli omåttligt rika?? Nästan var man än går på en ”orörd” strand så finns det oljeklumpar, plastpåsar, fiskeredskap, plastlådor, polyetenflaskor. Man skulle tro att det finns några stränder som är opåverkade?? Men nej!!

Jag man tror ju det eftersom 71 % av jordens yta är hav!! --och den totala volymen är ungefär 1400000000000000000000 liter!! –till synes ett oändligt stort tal. Det är ingalunda så, det är högst troligt att du har samma vattenmolekyl i din kropp flera gånger under din livstid.

Varje gång jag varit i Arktis, som t ex Svalbard, så lås man av hur mycke skräp som finns på stränderna. Sysselmannen, som styr på Svalbard, har kampanjer att passagerare på de mindre båtarna kan samla in skräp i säckar och ta med tillbaka till Longyearbyen. En gång samlade 12 personer in fem säckar fulla på en timma i en instängd bukt. Senaste resan var vi som vanligt inne i Liefdefjorden, som är en djup fjord mynnande mot norr. Vi träffade på en isbjörnshona med sina två årsungar!! --hon gick längs en strand. Även denna beklädd med skräp!!

Isbjörn med årsunge på stranden i Liefdefjorden, Svalbard.

Stort fisknät i vägen.

Mitt framför nosen på mamman ser vi del av fiskenät och en låda för fisk. Drivveden på stranden är mycket vanlig här på Svalbard och den kommer från ryska Sibirien, men den är ju en naturlig produkt och inte omöjlig att bryta ned.

Så när du slänger plastpåsen i Öresund!! --så kan de mycket väl landa på Svalbard!! --och döda en säl!!

Postat 2012-04-20 06:43 | Läst 5939 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#355. Kamp på liv och död?? I fjorden!! –eller orca anfaller!!

Vi kom rakt in i dödens vatten!! –flera ”killers” attackerade nere i det kalla vattnet!! --en stor fenval kämpade för sitt liv!! –kampen var hård men ojämn?? Fett flöt upp på ytan!! –någon var allvarligt skadad!!

Vi hade kommit till den bedårande vackra byn Uummannaq på Grönlands västsida. Staden ligger på en ö med ett 1100 m högt berg. I fjorden kalvar mer än 10 glaciärer, så det är alltid mycke isberg i närheten av hamnen.

Uummannaq i midnattssol.

I hamnen är det ett folkliv när kustbåten anländer. Lokalbefolkningen möter vänner och turister vill se den vackra orten. I hamnen hade någon dukat upp försäljning en nyfångad och slaktad säl.

Säl till salu i Uummannaq’s hamn

Vi hade blivit serverade sälkött i olika former i båtens restaurang och det smakar alldeles utmärkt. Det är ett mycket mörkt kött med stark viltsmak.

När vi körde ut ur hamnen i strålande låg midnattssol!! –meddelade plötsligt kaptenen att en vild kamp pågick i bukten. Han vände båten och körde runt i över en timma. Han berättade senare att han aldrig hade sett något liknande i sitt långa kaptensliv!!

Två eller tre höga fenor jagade runt i vattnet i hög fart och de attackerade uppenbarligen något stort med en lite ryggfena!! –en fenval.

Mitt i natten kamp mellan flera orca och en fenval. Västgrönland.

Orca (späckhuggare, eng killer whale) jagar i grupp och de här buffade på den stora valen för att trötta ut den. Det var svårt att se vad som hände under vattnet, men efter en stund flöt det upp fett som glänste på vattenytan. Det var svårt att fotografera då det var dåligt ljus och man var tvungen använda teleobjektiv.

Fenvalen försöker komma undan ut mot fjorden

Troligtvis fortsatte kampen i många timmar!! --och gruppen med orca fick säkert ett skrovmål!

Omtumlade av naturens grymhet gick vi ned i restaurangen och åt en försenad middag!! –jag minns inte vad, men jag var glad att det inte var fenval i alla fall.

PS. Detta är autentiska bilder och storyn är helt sann. Fråga assistent Ninni. DS.

Postat 2012-04-18 06:47 | Läst 6074 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 860 861 862 ... 874 Nästa