UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#373. Äntligen börjar den stora idrottshändelsen?? –korka upp butellen!!

Ishockey?? –nä, cykel naturligtvis!! Giro d’Italia har ju startat?? –i Danmark!! Så nu väntar högtidsstunder vid dumburken!! De långa timmarna blir trevliga med en Sauternes-butelj och gåslever!!

Av alla viner som produceras på denna jord så är jag barnsligt förtjust i söta viner, speciellt då Sauternes viner. Nu säger många att söta viner passar bäst till efterrätter och det kan man ju hålla med om då ju jordgubbar med grädde å ett glas kall Sauternes sitter som en smäck, så gärna på sommaren!! Men gåslever går även utmärkt till Sauternes och då med en gott bröd som Ninni bakat!!

Världens hårdast etapplopp Giro d’Italia tartade igår i Danmark. Det är bara att bänka sig med TV2 i Danmark!! Det är tider av djup njutning och glädje!!

Så här har vi Sauternes, gåslever och Girot!! --tre goda ting!!

Gåslever, Sauternes och Giro d’Italia, 2012

Girot är ju extra roligt eftersom Sverige har haft en totalseger i det loppet genom Gösta Fåglum!! Här är en bild då han kom hem till Malmö för ett uppvisningslopp??

I årets upplaga av Girot så finns det två svenskar med!! –våran tempomästare Gustav Larsson som mycket väl kan tänkas ta hem någon av tempoetapperna. En andra svensk som deltager är Fredrik Kessiakoff, som varit i världseliten i mountainbike sedan 2004, men som nu tillhör proffseliten i landsvägscykel. Han har en etappseger i Österrike Runt 2011 och var länge i täten på Spanien Runt 2011.

Mountainbike är en tuff sport och jag tar här med två bilder från tävlingen Vånga Down Hill 2002, som visar hur tufft det är utför!!

Så bänka er nu framför TVn och skåda cyklisternas kamp mot bergen och de stora spurterna när det är platta etapper. Allt finns i Giro d’Italia 2012.

Postat 2012-05-06 07:05 | Läst 7400 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#370. Är nu D800 så outstanding?? –troligen?? –om du vill!!

Kampen är hård!! –om våra sparade pengar!! Måste du ha det senaste och bästa så får du vara med i kommersen!! –karusellen kring megapixelkameran!! Då undrar man om den senaste D800 är så unik??

Det tycks som om vi tror att mest är bäst!! –störst ger bästa resultat?? Så försöker marknadsförarna få oss att tro!! –räknenissarna som skall få hjulen att rulla!! Därför släpper Nikon en DSLR med 36 megapixels!! --inkramade på 24x36 mm. Det måste ju ge kanonbilder?? –skarpa som rakblad. En extra finess är att man kan få en lite annorlunda modell!! –för mer pengar!! –som inte har något utsuddande AA-filter!! Vilken köpfälla att lägga ut lite till. Funkar det?? –javisst, kolla det här.

Nu stannar vi upp lite och ser vad som finns under huven. D800 har pixelstorleken 4,9 mikrometer. Det betyder att den har Nyquist gränsen för upplösning som är 102 linjepar/mm. Det är inget unikt med det!! –Panasonic GH2 har 133. Om man köper D800E så kommer man att få mycket nära den upplösningen i bilderna. Bra det betyder att du kan göra meterförstoringar, som du kan granska på 10 cm avstånd utan att se pixlarna. Det är bara det att det kan du gör med en 10 Mpix kamera också, men då skall du se bilden på 2 m avstånd!! –vilket är mer normalt. Testspalterna på nätet har redan testat D800 och de får fram att upplösningen är 71 lp/mm, en mycket trolig siffra om inte objektivet har tagit en del av informationen.

Ta nu och gå in på dpreview.com och se deras jämförelse av D800 med olika kameror!! –byt ut Nikon D3x mot Olympus OM-D. Sätt iso-talet 1600 och flytta runt utsnitts-området till lite olika ställen!! Sätt det nere till vänster, vid de japanska batterierna och du kommer då att se samma detaljer i alla bilderna. Det betyder att de i stort är lika bra alla kamerorna, vad gäller upplösning. Det är inte så konstigt!! –för 5D III har pixelstorleken 6,3 mikrometer, som ger trolig upplösning av 60 lp/mm. Motsvarande blir det medelformataren från Pentax som har en 6 mikrometer stor pixel. Olympus OM-D har vid tester på dpreview givit upplösning kring 100 lp/mm.

Naturfotograferna kommer att stå i kö för att köpa D800E, ty den har många andra utmärkta egenskaper. Bara en negativ egenskap?? –stor och tung!!

Här kommer en bild tagen igår med Panasonic GH2 + Lumix G Vario 14-140/4-5,6, och 280 mm FOV. Med en garanterad upplösning av 96 lp/mm!! –jag har själv testat detta med minst 20 olika objektiv.

Sothöna i Lund fotograferad den 2012-05-02. Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 1/320 sek, bl 5,8. ISO 160.

Samma bild, men 100% kropp!!

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
Postat 2012-05-03 07:11 | Läst 4671 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#368. Valborg!! –i Lund?? –nu, i modern tid??

Tiderna förändras!! –man firar inte Valborg?? –på samma sätt som i gamla tider!! –idag är det fest i stadsparken med många tusen ungdomar!! Sol, sprit och håll igång?? –i glada vänners lag!!

Det är vår i Lund!! –magnoliorna har slagit ut!! –tillsammans med plommonträden och de skira gröna bokbladen!!

De gamla akademikerna får gå till mösspåtagningen i Lundagård och sedan beskåda spexet i Akademiska Föreningen.

Men det är inte här som ungdomarna håller till!! –nej hela staden invaderas av glada tonåringar med flaskorna fyllda med grogg och pizza lådan på armen. Alla drar till Stadsparken!!

I parken utanför Grand Hotel!! –där de välbärgade höjer bägaren efter Spexet där samlas ungdomarna också inramade av magnolior.

Det här är Valborg i Lund!! –2012, det välsignade året då dom glada ungdomarna gjorde Lund.

Postat 2012-05-01 07:13 | Läst 5298 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#365. Bandy på sjöis!! –i Östergötland!! –1958!! –eller global uppvärmning??

Du får ta bandyn på söndag!! –chefsplåtis gav order!! Han plåtade helst i lågskor!! –å stå på sjöis en hel match va inte populärt!! –1958!! Jag tog med Bladaren med ett 250 mm objektiv!! –experimentera lite va kul!!

Östgöten hade köpt in en Hasselbladare 1000F med ett 250 mm objektiv!! –mycke pengar på den tiden!! Juniorplåtis fick sällan använda den kameran för chefsplåtis hade den mest. Jag kringgick detta genom att köpa en egen begagnad 1000F och lånade då 250 mm gluggen till sport. Chefsplåtis gilla inte det objektivet till sport!! –han hann inte med!! -- sa han?? –med fokus!!

Det är svårt när det gick fort!! –som på bandy!! Det var sällan att man fick en chans att gå på bandy. Konstis fanns inte för bandy utan man spelade på sjöis!! –jo det fanns sjöis på den tiden i Linköping. Till och med mitt i stan?? --för Tinnerbäcksbadet frös till!! –och den var stor nog till en bandyplan.

Jag tänkte att jag skulle experimentera med bilder som var fartoskarpa!! –eftersom det var en snabb sport. Jag satte exponeringen på 60-dels sekund. Visst blev bilderna oskarpa i rörelsen. För säkerhets skull tog jag några bilder på 1000-dels sekund också!! –för jag visste att redaktör Kling, på sporten, var lite tveksam till suddiga bilder. Mycket riktigt de skarpa bilderna var ok för Kling, men de suddiga gilla han inte.

De enda negativen som finns kvar idag är de suddiga, närmare bestämt de här!!

Bandy på Tinnerbäcksbadets is i Linköping 1958.

Var det is som var så tjock att man kunde spela bandy på Tinnerbäcksbadet i Linköping 1958?? –jo den vinter hade enligt SMHI en medeltemperatur av -5,6 grader?? –något under medeltemperaturen för perioden 1960-1990. Betydligt lägre, nästa 3 grader lägre än för de senaste 10 åren!! Va vad det ja sa?? --bandyn har påverkats av den globala växthuseffekten??

Postat 2012-04-28 07:05 | Läst 13437 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#363. Linda Haglund?? –aktuell!! ..en extrem sprinter!!

Linda är den snabbaste sprinter vi haft i vårt land!! –hennes 11,16 är det svenska rekordet på 100 m fortfarande. Hon var svensk mästare 1974-1981. Hon sprang in på fjärde plats på OS i Moskva 1980.

Jag har fotograferat Linda vid två tillfällen, huvudsakligen för jag var intresserad av friidrott på 80-talet. Assistent Ninni och jag har två barn, som tävlade i sin ungdom i höjd och spjut. Linda var under 70-talet en stor idol bland svensk ungdom och blev ju 1978 ”Årets idrottskvinna”.

Linda Haglund skriver autografer på Slottsskogsvallen i Göteborg 1981.

Linda var ett underbarn i sprint. Hon var totalt överlägsen i Sverige och rankades under flera år bland de fem snabbaste kvinnorna i världen. Hon var en bland de få som slog Evelyn Ashford på 100 m.

Linda vinner ett lopp överlägset på Slottsskogvallen 1981.

Vid SM tävlingarna i Mora 1981 testade Linda positivt för anabola steroider. Hon diskvalificerades av internationella friidrottsförbundet, efter att ha friats av det svenska. Linda hävdar fortfarande att hon var helt ovetandes om intag av anabola steroider och skyller på tränaren.

Linda vinner 100 m på SM i Mora 1981.

När man ser på de gamla bilderna från Mora 1981 så finns det en observation som talar för att Linda troligen inte varit dopad med anabola steroider under en längre tid. Doping vid den här tiden var mycket vanligt i friidrott, speciellt i öststaterna och troligen också i USA. Man ville visa att den samhällsformen var superb och fostrade elitidrottare av hög klass. Många av sprinterdamerna blev mycket kraftigt muskulösa av dopingen. Tänker t ex på Jarmila Kratochvílová och Florence Griffith Joyner vilka båda har världsrekorden kvar från den här tiden. Googla dessa båda och studera hur de såg ut då de slog sina rekord. Dess båda blev aldrig fällda för doping och jag har bara en personlig uppfattning att de var sannolikt påverkade av anabola steroider.

Linda hade vid SM i Mora 1981 och tävlingarna i Göteborg en kroppsbyggnad som var ovanligt nätt för att vara en sprinter.

Linda Haglund i Göteborg 1981.

Så kanske var det bara en tillfälligt misstag med vitaminer från tränaren!! –som Linda säger själv.

Postat 2012-04-26 06:07 | Läst 13636 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 859 860 861 ... 874 Nästa