UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#415. Fotbolls-EM?? –katastrof?? –eller OK?? Action-foto HÄR!!??

Vad tycker du om Sveriges insats i fotbolls-EM?? Tidningarna vältrar sig i katastrofrubriker!! –hur kunde vi ta stryk?? Jag tycker vi ä OK!! –3 mål å bra spel?? Inga actionbilder tidningarna!! –jag har en!!

Lilla Sverige är en förvånansvärt bra idrottsnation!! –trots att få vet var vi bor!! Det beror naturligtvis på att vi är en välfärdsstat!! –ännu?? Det är status att tjäna pengar på idrott!! –annat är det med till exempel forskning?? –eller arbete?? Många svenskar tjänar storkovan ute i världen!! –och gör ett framgångsrikt jobb!! –i underhållningsbranschen?? –sport!!

Det betyder att vi har stora krav på våra pojkar och flickor när de kommer hem och spelar gratis för kung och flagga!! Pressen sätter upp dem på en piedestal och förväntar sig stordåd i alla situationer?? –ingen nation kan ha bättre killar och tjejer än vi?? De glömmer då bort att andra länder med större urval än oss!! –ja, ja, jag vet att Danmark är mindre!!  --skulle kunna va bättre?? –ibland??

I det pågående fotbolls-EM har vi förlorat med uddamål i två matcher!! –grabbarna har spelat bra?? –ja en halvlek var lite nervös!! –å de har haft ledningen två gånger och gjort tre mål!! Sen har de haft lite otur?? –med några snedstudsar?? Framför allt så har de spelat mot bra och kanske bättre lag??

Tidningarna har som vanligt inte haft några actionbilder!! –utan jag fick rycka ut på matchdagen?? –den mot England!! –å ta några riktiga rykande fotbollsbilder!! –så att åtminstone FS skulle få en actionbild av fotbollens Sverige!!

Postat 2012-06-17 07:08 | Läst 4526 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#414. Speakers corner!! –innan de sociala medierna??

Vi tror att sociala medier?? –är något som kom med internet!! Debatter och framförande av åsikter spelar en viktig roll i demokratier!! –därför har det funnits tidigare i många kulturer!!

I vår tid så kan man nämna Speakers Corner i Hyde Park i London!! Det är det lilla området nära Marble Arch anses vara ursprungliga Speakers Corner!! Nästa gång du kommer till London tycker jag att du skall gå dit och lyssna??Där har det fria ordet använts sedan mitten av 1800-talet.

Under en längre vistelse i London 1967 gick assistent Ninni och jag dit ofta för att lyssna, men mest för att se på folklivet!!Här kommer en del bilder som vi tog från den här tiden!! Alla bilder är tagna med Leica M2 eller Minolta SR 7.

Fackföreningen för färgade arbetare agiterar.

Bobbies ingriper ytterst sällan.

Kristna budskap sprids av flera talare.

Diskussioner uppstår naturligtvis.

Hundar är inte så intresserade.

Aftonen är bästa tiden!

Intresset för diskussioner är stort.

När det blir tätt med åhörare får man hålla sig i staketet.

Vad pågår här?

Postat 2012-06-16 06:50 | Läst 3193 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#413. Vi tar olika vägar i livet?? –den släta?? –eller…..??

Vi har olika start?? – vi har olika ambition?? Vi går skilda vägar!! –en del kämpar fram, på det ojämna underlaget?? –och andra går den mera utstakade släta vägen?? Hur du har gjort vet jag inte??

Jag satt på krogen för många år sedan och snacka med en enkelt klädd man?? –en nära vän!! Vi kom in på hur olika vägarna går i livet?? –hur ödet spelar in!!

Han berättade att han av slumpen tog den osäkra vägen?? –han kom från ett arbetarhem, gubben stoppa korv på en slakteri!! –å lukta pyton när han kom hem. Morsan slet i hemmet, som va rent som en söndag. Som enda grabben va han bortskämd, men hade det trögt i skolan. Stava som en kratta å va livrädd för spö från de stora gossarna. Det enda som funkade va ”kast med liten boll” där han va bäst i skolan med 52,30 m, bland de tio bästa i hela stan. Det gav aldrig någon riktig respekt??

Den släta och den ojämna vägen. Leica M2 och Summicron 35/2.

Så en da blev han sjuk, svårt, hamna på sjukhus ett halvår och fick flytta till en annan stad!! I den nya skolan blev han ett ljus, bäst i allt!! Gick ut med bästa möjliga betyg och blev efter en del krokiga vägar student. Han valde dock en, som det skulle visa sig, osäker framtid och studerade vidare!! –blev doktor och av en slump forskare!! Det var en knölig väg?? –ingen social säkerhet?? –aldrig något fast jobb!! Ständig internationell tävlan efter ”fame” och därmed mer pengar till jobbet och lön!! Nervsammanbrott flera gånger och rädslan att misslyckas följde honom ständigt!!

Vi satt där i baren på hotellet i Haag?? --gamle kungen hade bott där i sviten!! Min vän tog in en stor whisky till!! –å det gjorde jag också!! Efter några klunkar ur det stora glaset!! –det var en trippel, Malt!! –berätta han sorgset att han var känd i hela forskarvärlden!! –ändå fick han sitt första fasta jobb som 52-åring!!

Det var en vissen?? --men ändå intressant historia?? --om hur den knöliga vägen kan vara den rätta?? Jag tog den sista brännande klunken ur mitt glas!! --och gick upp och somnade i samma rum som vår gamle kung!!

Postat 2012-06-15 06:54 | Läst 4545 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#412. Dansbilder i Virserums konsthall!! –hittades i FS!!

Kul att vara med på en utställning i en konsthall!! –speciellt när det är gamla bilder man tog för 50 år sedan. Det blir info för ungdomarna hur det var!! --och nostalgi för seniorerna!! Virserums konsthall är platsen!!

Jag blev glatt överraskad när man kontaktade mig från Virserums konsthall och sa att de tyckte om mina bilder med folkparksdans från 1961. Man hade hittat mina bilder i några bloggar, här och här, på fotosidan.

Virserums konsthall, som drivs av en ideell förening, ordnar en utställning om dansbandskulturen som heter DANZTAJM, och den pågår till den 2/12 2012. Naturligtvis är det kul att man vill ha några av mina gamla bilder. Det uttrycktes att de var tidtypiska??

  

Bilderna är tagna med Leica M2 och ett 90 mm objektiv, som jag fick låna av min kompis Rodney Weidland. Han är idag en av Australiens mest kända ”lifestyle” fotografer.

Har du vägarna förbi så titta in på Virserums konsthall, de är öppna: tisdag till söndag kl 12-17. Å du, de har café!!

Postat 2012-06-14 07:02 | Läst 3556 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#411. Att lära sig cykla!! –lika viktigt som att gå!! –i framtiden!!

Framtidens transportmedel är inte bilen!! –det är ett fordon som drivs på förnyelsebara bränslen?? – eller muskelkraft!! Då är det viktigt att de små lär sig cykla!! –det vanligaste sättet att förflyta sig?? –efter fotledes.

Det är ett under att cykeln är så lätthanterlig?? –när man väl lärt sig hur det går till?? –och när man har hittat balansen!! Jag lärde mig cykla på en halvstor blå cykel?? –när jag var åtta år!! Jag grät och snyftade och var övertygad att jag aldrig skulle lära mig?? –jag föll och skrapade knäna och gav nästan upp. Men så en dag började det rulla!! –ett under hade skett.

Idag är cykeln minst lika vanlig i trafiken som på 50-talet?? –om inte vanligare. Då fanns inga cykelvägar!! --där fotgängare kunde köras över?? Utan man fick hålla till godo med grusvägen?? –ofta med slirigt grus i kanten. Knattarna får trehjulingar tidigt och i tre- femåldern sätter man stödhjul på en liten cykel. Konstigt nog ofta med för hög utväxling?? Idag finns det särskild handtag att monter under sadeln så att föräldern kan stödja i starten?? –farsan hade en påk han satte ned baktill på cykeln. Han blev tröttare än jag och gav snabbt upp. Det gällde att lära sig själv?? –på den tiden.

I helgen fick jag se undret ske igen!! –det är andra gången!! Första var när den yngste sonsonen från Gamla Stan lärde sig cykla på 30 minuter i den lilla backen vid sommarhuset i Hyttan?? Nu var det äldste sonsonen i Kållered?? --som med hjälp av cykelintresserade fadern lärde sig rulla på två hjul. Det gick fort!! – några vändor med stöd i handtaget, sedan balans och handtaget bort!! Sedan var det bara att härma fadern på sin MTB!! --och till slut kunde inte ens en häftig regnby stoppa glädjen att kunna cykla. Ett stort ögonblick för sonsonen och för en stolt fader!!

Postat 2012-06-13 06:57 | Läst 5926 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 853 854 855 ... 874 Nästa