UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#432. Sigma 30/2,8 EX DN?? -som vardags Papparazzi!! –eller produkttplåtarglugg!!

Kan man ha det som gatufoto glugg?? –varför inte?? –det är skarpt och lätt!!  Kan man plåta smått och gott?? –visst kan man det speciellt gott?? –eller vad sägs om det här?? –smaskens!!

Så har jag varit ute och vädrat det nya objektivet, Sigma 30/2,8, monterat på en Panasonic GH2. Bilderna här nedan tog assistent Ninni och jag igår. Det är ett ganska litet objektiv, helt i svart, som blir i det närmaste osynligt med en GH2. Jag är säker på att ingen såg mig plåta. Objektivet är ljudlöst, men GH2 hörs något svagt. Inne på ett shopping center satte jag ISO på 160 för att stressa kameran till långa slutartider kring 1/25 sek. Personligen tycker jag att det är en något för lång brännvidd. Ungefär 20 mm skulle passa mig bättre.

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Panasonic GH2 + Sigma 30/2,8

Nu är inte livet bara trista stadsmiljöer?? –utan man måste ju ha lite gott till kaffet!! Nu har assistent Ninni satt mig på bantning så tårtor av den här typen får jag inte numera??

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Nu är det så att assistent Ninni är en underbar konditor här hemma så jag fick njuta av den här välsmakande kakan till kaffet.

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Jo den skall vara tillverkad av bara nyttigheter!!

Postat 2012-07-04 08:05 | Läst 4885 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#431. Sigma 30/2,8 mot Summicron 35/2?? –testing, testing?? –obs, opartisk!!

Man påstår att m4/3-gluggen Sigma 30/2,8 skulle vara jämförbar med Leitz gluggar?? –det kan väl inte va sant?? Vi satte några på en GH2 och mätte några rutor?? Hur blev det??

Den gamle objektiv-piraten Sigma gör ju numera mycket bra gluggar och kameror så det skulle inte förvåna mig om det är sant att Sigma 30/2,8 är bäst . Hos den lokala handlaren kan man idag få en sådan Sigma glugg för 1590 kr och man kan få en 19 mm för nästan samma pris. De finns med fattningar för både NEX och m4/3.

Lensrental.com har publiceraten del intressanta och trovärdiga mätdata på nätet. De kommer fram till att båda Sigma objektiven monterade på en NEX-7 har bättre mätdata än Leica 50mm f/1.4 Summilux ASPH. T ex för bländare 2,8 har Sigma 30/2,8 upplösningen 985 linjepar/bildhöjd, medan Leitzgluggen hade 920 lp/ih. Det ger 63 lp/mm för Sigma objektivet på en NEX-7 och 59 lp/mm för Leitz objektivet. Lensrental gjorde sedan om testen med samma Sigma objektiv på en Olympus OM-D och då blev upplösningen 825 lp/in = 63 lp/mm.

På våran hylla finns en Summicron 35/2 och en Summilux 50/1,4. Båda är av äldre konstruktion från 80- och 60-talet. Låt oss se vad vi får för resultat om vi testar med våra Paterson tavlor!! Vi monterade Sigma gluggen på en GH2!! –och jämför med Summicron 35/2.

  

ISO 200 och autofokus gav vid bländare 2,8 följande tavlor, med centrum till vänster.

  

Det framgår att centrum ger 84 lp/mm och hörn ligger på 66 p/mm. Det vill säga högre värden än vad Lensrental publicerat. Om vi bländar upp till bländare 4 får vi följade mättavlor.

  

Dvs samma mätdata som för bl 2,8, 84 resp 66 lp/mm. Hur klara sig nu Summicron 35/2 för motsvarande mätningar:

  

Här kan man se att i centrum är värdet det samma 84 lp/mm @ bl 2,8, men i hörnen är det ganska luddigt och man får nöja sig med 54 lp/mm. Går man upp till bl 5,6 får man lite bättre värden!!

  

Men bara ute i hörnen där upplösningen blir 66 lp/mm.

Det råder inge tvekan om att Sigma gluggen är skapare. Leica objektivet är ju konstruerat för 24x36 mm film så det borde ju vara lite bättre när formatet är mindre. Om vi går tillbaka och ser hur Summicron 50/1,4 objektivet uppförde sig när vi testade det i höstas, så blir värdena för upplösningen: @ bl 1,4; 66 lp/mm (center), 54 lp/mm (hörn). @ bl 5,6; 84 lp/mm (center), 66 lp/mm (hörn).

Så det betyder att de nya objektiven för de spegellösa kamerorna är minst lika bra som de gamla objektiven för fullformat. Speciellt är de skarpa i hörnen. Så nog kan jag plåta vidare med mitt nya Sigma 30/2,8.

Här kommer en nytagen bild med Sigma-gluggen på Panasonic GH2.

Jag gömmer mig, så kan jag ta en gubbe!

Postat 2012-07-03 06:52 | Läst 4242 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#428. Måste en bra glugg vara dyr?? –nej!! –kolla Sigma 30/2,8!! --för m4/3!!

Den här skall vi testa den närmste tiden!! Plastiga Sigma 30/2,6!! Den skall var lika bra som en Leicaglugg!! –fan trott sa skeptikern?? Hämtade ut en sådan glugg för lite mer än 1500!! –som ett motljusskydd till …….

På senaste tiden har det kommit ut testresultat på nätet som har jämfört någon underlig piratglugg från Sigma!! Å den skulle passa till NEX-7 eller till m4/3. Jag kunde inte låta bli att beställa hem en från min ”local dealer”?? Du vet väl att du skall stötta din lokala fotohandlare?? –annars blir det bara näthandel som gäller i framtiden. Så jag hämtade ut gluggen från ”Scand-Photo”i Malmö. Den såg ut så här!!

Den va stor som en gammal filmask??

Assistent Ninni blev skeptisk?? --när något rörde på sig inne i gluggen!! --när man vände på den?? Personalen hade ingen aning varför?? Men en liknande glugg till NEX lät likadant. Så jag satte den på min E-PL1 och den fokuserade OK!!

Så för att va på den säkra sidan satte vi den på en Olympus OM-D också?? –å fyrade av några skott på gatan = gatufoto??

Olympus OM-D + Sigma 30/2,8

Samma som ovan!

Enligt LensRental.com så skulle denna glugg vara lika bra eller bättre än Leica 50mm f/1,4 Summilux!! Det låter ju otroligt, men vi skall testa den de närmaste dagarna?? Kolla in se vad vi kommer fram till!!

Postat 2012-06-30 07:08 | Läst 7757 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#426. Besök Irving Penn på Moderna!! –i Malmö!! –platinatryckets mästare!!

Vill du se bilder i mästarutförande?? Vill du se en teknisk virtuos?? Vill du se en kompositör i bild?? Då skall du se bilderna, som är utställda på Moderna Museet i Malmö!! Man njuter med ögat!!

Moderna museet Malmö

Få fotografer har betytt så mycket för utvecklingen av modern modefotografi som Irving Penn!! Så fick han ju också Hasselbladspriset!! --få är mer värd det priset. Kanske dock hans konstfotografi är det mest betydande??

Jag är själv barnsligt förtjust i hans bilder av föremål från rännstenen!! De stora platina-trycken!! --många är större än 50 cm!! Är helt enkelt av sådan klass att man tappar andan!! Kom ihåg att detta är en kontaktkopieringsmetod med UV-ljus eller solen som ljuskälla?? –så det finns alltså mellannegativ i denna storlek av varje motiv!

Bilderna med halvrökta fimpar och trasiska handskar är så tankvärda?? –slit och släng. Kanske beror detta på att jag själv vandrat runt i New York och fotograferat föremål som trampats ned i asfalten. Det blev en e-bok, som du finner gratis på våra bibliotek!!

Ny-fossil i asfalt i New York.

Irving Penn kan också ses som en fantastisk porträtt- och dokumentärfotograf. Hans bilder av Hells Angels från 60-talet är så beundransvärda!!

Penn har aldrig avslöjat hur han gjorde sina platina-tryck. De har en oerhört djup svärta och en kontrastrikdom som jag vet är mycket svårt att uppnå. Jag kopierade själv många platina-tryck under 80-talet och utvecklade flera av komponenterna i processen. Jag gjorde aldrig några kopior större än A3. Varje kopia kostade ju i runda slängar 300-400 kronor, så man fick ju hålla inne lite när assistent Ninni tittade in i mörkrummet. Vill du se några bilder jag gjorde med Platina så titta in här!!



Postat 2012-06-28 06:58 | Läst 11390 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

#425. Klimatförändringar?? –då frös isen här?? –eller vad är en nyhet??

Alarmsignalerna blir allt tydligare!! –vi påverkar klimatet allt mer?? –genom att fortsätta att förbränna fossila bränslen i våra bilar!! Genom att hugga ned regnskogarna försämras våra möjligheter att överleva??

Regnigaste juni månad på hundra år i vårt land!! –nyheter på kvällstidningarna?? Viktigt?? --för det påverkar oss i nutid!! –semestern blir regnig?? Vad som händer på längre sikt intresserar oss mindre?? –också pressen. Likafullt visar sattelitbilderna att årets vinteris i Arktis var under medelvärdet för de senaste 30 åren!! --indikationen på att vi förbränner mer och mer av fossila bränslen!! --sedan starten av den industriella revolutionen!!

Politikerna?? --och därmed vi!! --struntar i detta, för det drabbar inte oss!! –utan våra barnbarns barn…… Vi borde ju begripa något?? --för även i en människas korta livslängd så ser vi förändringen!!

Jag skall ta ett exempel?? I slutet på 50-talet var jag liten juniorplåtis på tidningen Östgöten i Linköping?? –du har läst det förut?? På den tiden värderade man nyheter i tidningen på ett helt annat sätt än idag?? Då blev man utskickad att fotografera en så betydelselös?? –i dagen mått mätt!!  --händelse som att spola ny is på Folkungavallen!! Mörkret hade fallit och jag fick ta till blixten och Rolleiflexen för att fota när två gubbar spolade vatten på en grusplan?? Det var inte lätt att göra något roligt?? –i bildväg av det. De här två bilderna la jag in till redaktionssekreteraren!!

Den första bilden kom in i tidningen, och hade bildtexten:

I går kväll började man spola ishockeybanan på Folkungavallen. Man kommer nu att jobba i skift fram till söndagen för att om möjligt få banan färdig. Karl Pettersson svarade för att vattnet spolades ut så tunt som möjligt över rören.

Det var nyheter som hette duga det!! Karl hade en kul mössa med märke!! –men slangföraren med sportmössa!! –troligen av lägre rang?? --har man inte namnet på!!

Redan då hade man börjat med kylda rör i marken för att få is?? –något årtionde tidigare spelade man bandy på insjöarna i trakten. De första konstfrysta banorna kom i mitten på femtiotalet i Stockholm och Karlskoga.

I vår tid har man ibland inte snö för skidåkning i Dalarna!! Så kom inte å säg att du inte märkt förändringen av klimatet!!

Postat 2012-06-27 06:59 | Läst 8926 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 851 852 853 ... 874 Nästa