UNDER FOCUS
#39. Blodtörstigt spektakel!! –publiken jublar??!! --motangrepp värkställdes!!!??
Det blodiga skåderspelet! --kontrasterar mot det mjuka solljuset som silar ned på arenan!!?? Det är fortfarande varmt. Folket jublar!!?? --när en glittrande matador springar runt och sticker hullingar i nacken på en tjur!!
Pas de pecho. Ibitza 1985. Nikon F3, 4.0/180mm
Det går inte att disskutera med en spanjor om tjurfäktning. Det är inte djurplågeri!! –det är en konstart att döda en tjur!!?? –så elegant som möjligt!!?? –å så långsamt som möjligt!! Det är en ära för tjuren att dö på arenan!! –hur vet han det?? –spanjoren?? Ju mer tjuren kämpar emot?? –å vilket djur skulle inte göra det?? -- ju modigare är tjuren!! -- och ju mer måste matadoren visa att han är en mästare??
Ernest Hemingway publicerade en faktabok om tjurfäktning 1932, Döden på eftermiddagen, där han förklarar de olika händelserna under en tjurfäktning. Du kan köpa den på antikvariat.net. Bilderna här använder Ernest terminologi.
Ibland kan tjuren till synes få ett övertag om matadoren klantar till det!!?? Han gör ett motangrepp!!!???
Cuidado. Ibitza 1985. Nikon F3, 4.0/180mm
Jag bara vänta på att tjuren skulle sätta in hornen där bak!! --vilken bild?? -- men han va för snäll skonade sin baneman!!?? Det slutar alltid på samma sätt!! –tro inte på sagan om tjuren Ferdinand!! –tjuren får ett svärd i nacken och sen ä han på väg till Sankte Pär?? –dock på släp efter en häst. Publiken jublar?? –å vi undrar för vad?? Till och med barnen springer in på arenan!! –ja, det är inte barnförbjudet!! –å de jublar med matadoren!! Jälten??!!
Matador e chicos. Ibitza 1985. Nikon F3, 4.0/180mm
Å som min spanske vän Angel säger?? --rättvisa är skipad?? --å man kan gå ut med kompisarna å äta tapas!! -- och dricka hela natten lång!!
36. På avgrundens kant?? –vem där?? Danskar och vi!! –eller orten utan vatten??
Vid ett besök vid avgrundens kant?? –var de enda närvarande två danskar!! –å så assistent Ninni och jag!! Ett stritt fall av små svarta partiklar slog ner på oss?? –ett krossa-glas-aktigt ljud slafsade till bredvid oss ibland!! Var hade vi hamnat??
Den snabba båten närmade sig den sockertopps liknande svarta ön??. En stor roddbåt kom ut från land?? --och hämtade de som skulle av. Vinden var lätt, sval, roddaren brunbränd och muskulär, --lite äldre. När vi kom iland gick vi ned till den svarta stranden!!, --ingen lämplig badstrand, utan ganska vassa!! –obsidian-liknande stenar. Vi åt medhavd matsäck och drack upp det sista vattnet!! Vi hade beställt rum på ett ”Locanda San Domenico”, ett av två!! i den lilla orten vid foten av vulkanen Stromboli. Efter viss möda hittade vi stället, som var ett vitt lågt hus med tre rum för hyra. Vi tänkte!! --va fint nu får vi en dusch!! –men när man vred om kranen hände inget??!!! Jo, en kackerlacka sprang över golvet!! Inget vatten i kranen!!! –inget vatten i toan??? Ut å fråga??? –var ä vattnet?? –sätt på huvudkranen!! Ja, den är på en vattenbåt!! –vattnet är slut i hela byn!! Båten kommer om några dagar!! Flaskvatten då?? –jo men det är inte öppet i affären, --dä va helgdag!!
Fram mot kvällen startade vi vandringen upp till kratern!! --som ligger på 917 m höjd!!, --i gott mod. Det gick sakta, dä va brant!! –utan vatten, men som tur vad var det snart kvällning!! --och temperaturen sjönk!! Halvägs upp propsade assisten Ninni på paus!! --för hon bar ju på kikaren och Minoltan SR-7.
Halv vägs upp på Stromboli 1971. Leica M2, Summicron, f/2, 35mm
När vi närmar oss toppen!! --ryker, fräser och luktar det av svaveloxider!! Det blir mer och mer partiklar i luften!! –ju närmare de två kratrarna vi kommer. Väl uppe vid kraterkanten finner vi?? --till vår förvåning!! --två personer där!! Vi säger hallo!! Efter en stund inser jag att de talar danska!! --ett språk jag behärskar! –till viss del. Mycke riktigt två Köpenhamnare!! –nån som sa världen va lite?
Camera ready at Stromboli 1971. Leica M2, Summicron, f/2, 35mm
Ju mörkare det blev ju mer synliggjordes lavaeruptionerna genom gasmolnen!! Fantastiska fontäner!! av lysande smält lava!! --kastades upp mot skyn!! Eldens alla färger lyste!
Eruption på Stromboli 1971. Minolta SR-7, Rokkor-PF f/1,4, 58mm
Kaskaden av lava inleddes med en dov smäll!!, --en metalliskt väsande när lavan rusade fram i röret!!, --följt av en jättekaskad åt alla håll!! --och sedan ett glasliknade ned fall av stora, krasande, lava-bomber!! Mindre än femtio!! meter från oss, slog de glödande lava klumparna ned!! --stora som koskitar!! De såg faktiskt så ut, fast varma!! Hela tiden föll ett ”regn” av små-små partiklar ned på oss. Vi blev täckta av svart lava damm!!
Lavanedfall kring kratern. Minolta SR-7, Rokkor-PF f/1,4, 58mm
Det var dags att lämna det farliga området. Det var kolmörkt! --och de dumma danskarna!! –ja du vet var danskarna kallar oss??, --det samma!! Jojo, de hade ingen ficklampa med sig!!, det hade vi!! Assistent Ninni är en expert på att förutse problem!! Så vi lovade att danskarna fick gå efter oss de nästa 1000 m ned. Väl nere fanns det fortfarande inget vatten!! –på locandan. Dä va bara å slagga törstig, å trött va man.
Nästa morgon fanns det vatten å köpa på locandan. Gissa om vi drack!! Å sen va det dags för ett dopp, vid vulkanens fot. Kort efter vi kom hem small det ordentligt och byn hotades av lava!!
Bob vid Stromboli. Leica M2, Summicron, f/2, 35mm
#27. Japansk kultur?? –man begriper ingenting!! –eller ä den som vår!!??
Samuraier, tekoppar och bågformade keramiktak!!?+ --Kimono, högklackade brädskor, giftiga fiskar och harakiri??? Bocka och buga, och aldrig förnärma någon!! Hur skall vi begripa detta?? –eller ä det så att vi och japanerna är lika?? –vi lever ju isolerade på en ö (ok!! vi lever på en halvö? --+norrmän).
Några små personliga iakttagelser!! Ja, vi gillar ju tillsammans rå fisk!!??, t o m rutten!! (jaja fermenterad då), --japsen har även fermenterade bönor till frukost--?? (ingen hit). Vi bjöd en japan på blodpalt en gång, här hemma???? –det har vi också, sa han. Assistent Ninni’s erfarenhet är att vad konstigt hon än bjudit japaner på!! --så har de samma hemma???!!! Vackra äpplen, som inte smakar något, kostar 150 kr/st!!! –vi är snart där!! –polerade importäpplen som inte smakar nått finns redan!!. Vi krökar ju ganska friskt (vi tillhör spritbältet på jorden) båda två!! Synd bara att nipponsönerna saknar ett enzym!! --så de blir mer packade. --eller det kanske är bra?? Jag, ”Bovinsun”, har flera gånger blivit nyfiket betittad av restaurangpersonalen?? –de har väntat på när jag skall göra gästerna sällskap under bordet!!?? Japanerna är rätt mycke för ”lagom”, avvik inte!! –känner vi igen det?? Vikingar och många religioner, (ja vi har haft statskyrka!!), kanske? --är vi lite olika här??, --men dyrkan av kämpen (samuraien=vikingen) ligger där i botten.
Å du!! -- Leica M är extremt populär i båda länderna!! Det sägs att Japan är landet som köper mest M9or. Går man in i en bagagnat-kamera-affär i Ginza, Tokyo?? -- så talar vi inte om tio Leicor!! --nej-nej vi talar om tio meter långa hyllor av typer av M och tidigare modeller!! Jag skall inte ta med en bild på en M här!!!! --utan en tekniskt mer avancerad mekanisk OM3 Titan i stället!!, --köpt i en second-hand-butik i Sendai. Här försedd med det strålande!! (kommer till detta i en senare blogg!!) objektivet Zuiko f/1,4, 50mm (en silver nose version).
Båda länderna har en dubbelmoral-liknande inställning till sex, och det blir mycket uppenbart!! --om man vandrar genom de välbesökta ”glädjekvarteren” i storstäderna. På morgonen måste gatsoparna (damer i vita hattar) städa undan drivor av visitkort från call-girls!!! Även på telefonautomaterna!! --
Morgon i Sendai 1997. Olympus OM3. Zuiko f/3,5, 21mm
Ibland kan vi som sanna västerlänningar och hörandes till dess kultur?? –unna oss en stillsam protest!! Eller hur??
Sendai station 1997. Olympus OM3. Zuiko f/3,5, 21mm
#25. Varför jag föredrar en Olympus E-LP1??, --eller liknande?? --före en Leica M9 på utlandsresor!!?
På resande fot styrs kameravalet av två huvudfaktorer: vad skall jag plåta?? –var skall jag plåta!! Skall man närma sig skygga djur!!, --då är det bara att plocka ihop långa gluggar?? -- som är så lätta som möjligt?? Om man skall vandra bland medmänniskor!! och fota miljöer = ”street photography”, ja då gäller en smidig och billig kamera (eller dyrt consealed weapen, M9)!!?? Hur skall man då välja?? Ja, för de analogt inriktade street-freaken??? --är ju valet i det närmaste självklart?? --det blir så klart en Leica MX, + en 35a. Jomenvisst, den funkar kanon!!, --men inte om du dräller runt i gränderna i Neapel eller Palermo!! --eller liknande platser (och det gör man ju??, --det kan va illa nog i Sveg!!). En kamera med en röd cirkel = pengar, pengar hos hälaren!!!
Gatumaskin nr 1. Leica M6, Summicron f/2 35mm
Om jag fortfarande skulle föredra filmrullar framför liten dator att släpa på!!?? --så skulle jag välja en Olympus OM4 eller 2, med en 35:a, som den nedan.!!
Gatumaskin nr 2. Olympus OM4, Zuiko f/2 35mm
Snabb och bra fokusering, utmärkt ljusmätare, liten och lätt och i stort sett värdelös??!! (med en viss prisuppgång dock <4000 kr). Tyvärr en batterislukare!!, --kan gå på mekanisk 1/60 sek!. Om du funderar på en mekanisk OM3 Titan i stället!!! –glöm det, den är värd mer än Leican!! --går för över 20 rosa på ebay.
Så för oss!! --som numera föredrar den digitala lösningen har jag ett förslag?? bland många möjliga!!
Digital gatumaskin nr 3. Olympus Pen E-LP1, Zuiko f/3,5, 16mm, med VF-2
Olympus Pen E-LP1, --eller lite dyrare E-LP2; med ett gammalt objektiv inhandlat på begagnat marknaden!!, --som med adapter måste fokuseras manuellt. Men vadå?? Det är ju manuellt fokus på M9 också!! Om man inte vill ha manuellt fokus kan man köpa ett ”pannkakeobjektiv ~17mm med autofokus (kan köpas för under 2000 kr på ebay), som passar till både Olympus som Panasonics ”halvformatkameror”. Man behöver inte känna sig skämmig att använda halvformat, tänk då på att fotoreportagens mästare W. Eugene ”Gene” Smith använde det!!, --ibland och på film. Digitala halvformatet idag är mycket bra och kolla upplösningen som:
( http://www.dpreview.com/reviews/olympusepl2/page8.asp)
anger för sensorn hos E-LP2 (samma hos E-LP1). De får fram att upplösningen är över 2400 LPH. Mina egna mätningar (kommer att redovisa dessa i en senare blogg) antyder samma resultat!!!!, --med ett stort antal objektiv (anm. till fotosidans redaktör, --har inrättat mig i ledet). D v s du kan göra meterförstoringar med bilder från dessa sensorerna (jag vet att påståendet är kontroversiellt, men jag har haft sådana bilder på utställningar).
Man går alltså inte i konkurs om man blir robbad på en E-LP1, men om jag hade en M9 så skulle jag gräma mig en hel del!!??. -eller är det så?? att har man en M9, så går man bara å köper en ny utan att blinka.????
Nu får vi ha en bonusbild tagen med den digitala gatumaskinen nr 3.!!
Lund, 2011. Olympus Pen E-LP1, Olympus Zuiko, f/3,5, 21mm
#22. Jordskalv och tsunami!! Japan är utsatt och kommer så bli!!?
Japan har en mycket utsatt natur!! –på kanten av två kolliderande kontinentalplattor blir naturen ofta utsatt för jordbävningar!! Från Sendai’s järnvägsstation, finns en liten tågförbindelse ned till kusten, -- där den berömda orten Matsushima ligger. Där finns flera tempel och en unik skärgård, -- som är nationalpark. Öarna är mycket små kalkstensklippor?? -- på vars topp växer enstaka träd på ett mycket underligt sätt!!. Naturen dyrkas ju i både Buddismen och Shintoismen och det finns ett tempel, Godaido, på en av öarna. Hamnen är mycket populärt att besöka och hör till de tre mest mest platserna att besöka i Japan. Här kan man äta många underliga rätter, men den mest populära är en typ av platta fiskbullar!! -- som man grillar. De smakar utmärkt!!! –dock lite sega.
Matsushima 1996, Olympus OM3 Titan, f/3,5 21 mm
Det är möjligt att hyra en motorbåt, -- för en egen tur, som min vän gjorde, och då ingår naturligtvis färska fiskrätter och obegränsat med drycken Nihonshu (=sake)!!!!. Vyerna är spektakulära när man åker runt öarna!! –även före de första sake glasen!!?.
Japan är till stor del täckt av berg, och man måste ju odla stapelfödan ris på stora arealer för att överleva. Det är därför inte oväntat att man är mycket trångbodda på resten av marken. Samhället är ju idag mycket industrialiserat och energikrävande. Den största energikällan är kärnkraft, och man har även Bridreaktorer!! Många av kraftverken är naturligtvis stationerade längs kusten för effektiv kylning. Ett av kraftverken, det i Fukushima, skadades illa av tsunamin och totalhavererade delvis. Men resten av kraftverken verkar ha klarat sig, liksom det som ligger nära Matsushima. Som har en mycket tråkig och tveksam placering, med tanke på de vackra öarna.
Matsushima 1996, Olympus OM3 Titan, f/3,5 21 mm
Hur gick det då för de trädbeklädda öarna när den enorma tsunamin passerade längs kusten. Under av alla under de klarade sig!! Liksom fiskbulle affären!!!!