UNDER FOCUS
#62. Lyssna på mästaren HCB!! –tänkvärt för varje gatuplåtare!! –eller gamla visdomsord??
Det är ofta tänkvärt att lyssna till erfarna fotografer!! –hur de plåtar och hur de tänker i avtrycksögonblicket!! Speciellt när orden kommer från mästaren Henri Cartier-Bresson, redan 1973. Det är Cornell Capa (Roberts brorsa) som intervjuar HCB för International Center of Photography. Länken till intervjun är: http://vimeo.com/20047490
”Det är sällan man tar en utmärkt bild. Man måste mjölka kon en hel del och få mycke mjölk för att göra en liten ost. Hmm?” Min översättning av en mening från HCB i filmen. Finns även i min favoritblogg:
http://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/
Jag måste säga att detta är mycket nära sanningen!! Under min tid som professionell elektronmikroskopist tog jag säkert mer än 10000 bilder i mikroskopet. Det svåra i dessa elektronmikroskop är att man måste sätta fokus korrekt (faktiskt i underfokus, därav titeln på min blogg) och man måste orientera provet exakt i en viss riktning. Detta lyckades jag med en gång, under 30 år.
Likaledes hur många bra bilder har du tagit under åren?? Jag är glad om jag tar 1-3 bra bilder per år!!
Här är en bild jag är ganska nöjd med??
London 1967. Leica M2, Summicron 35/2
#61. Kulturens vagga!! –kan försätta berg?? –eller en del i den globala miljöförstörelsen??
I urminnes tider har vi beundrat dess fulländade former. De har burit idealen vidare genom årtusenden och levt vidare i flera kulturer och samhällen, fram till våra dagar. Hantverkskickliga konstnärer har förvandlat fyrkantiga vita block till formfulländade föremål.
Till vilket pris har skulpturer och byggnader prålat i den vitglänsande bergarten marmor. På många platser på vår jord finns stora sår i vår jordskorpa. Ett av de äldsta brotten för marmor finns i Italien nära staden Carrara. I tre dalgångar finns gigantiska dagbrott för den snövita bergarten marmor.
Marmor brott vid staden Colonnata i Apuan alperna i Italien
Bergen i den här regionen av Apuan alperna ser ständigt ut att vara klädda i snö. Så är inte fallet utan sidorna är täckta av ”skräp sten” från brytningen av vit marmor. I byn Colonnata har man brutit marmor sedan före vår tideräkning (200 BC)!! –ty romarriket tyckte det var för dyrt att köpa från grekerna!!
Marmorbrott i Carrara regionen i Italien
Kör man upp i bergen ser man vilka djupa sår brytningen gjort i bergen. Fortsätter driften efter marmor i samma skala!! – världsförbrukningen ökar ständigt för byggnader!! –så kommer bergen i dessa trakter förändras totalt. Samma typ av brytning förekommer på fler platser på jorden.
Fotografen EDWARD BURTYNSKY har just nu en utställning på Fotografiska i Stockholm. Utställningen OIL pågår till den 26 juni. Fotointresserade måste se den. Går man in på hans hemsida, (http://www.edwardburtynsky.com/) så finner man bilder från naturskövlingar från olika ställen i världen, bland annat från marmor. Hans bilder från ”Carrara Marble Quarries” är utsökta och mycket bättre än de min assistent Ninni och jag tog 1969.
Djupt marmorbrott i Cararra 1969. Leica M2, Summicron 35/2
Man kan ifrågasätta om detta är alvarliga miljöförändringar i den globala klimatförändringen. Marmor är en huvudsakligen uppbyggd av karbonatmineralen Kalcit och Dolomit. Det är alltså kemiskt bunden koldioxid och all mekanisk hantering av marmor gör att koldioxiden är fortfarande bunden. Så ingen växthusgas frigörs. Den enda förändringen är en för tidig nedbrytning av berg och det ger möjligen lokala miljöpåverkningar.
#55. På middag med gudens ställföreträdare!! –eller här va dä ingen akademisk dubbelkvart!!
Det är inte var dag man är inbjuden på middag?? --tillsammans kejsarens son!! Vi klädde oss i bästa medhavda stassen!! --och assistent Ninni tyckte vi skulle va i god tid?? Inga problem!! --sa jag, dä är ju 2 timmar till det börjar!! Det var ju bara forskare och akademiska potentater inbjudna så dä ä säkert dubbelkvart!!
Vi gick i god tid?? --1,5 timma!! --till det stora lyxhotellet i centrum. Det var en vacker kväll och de historiska trähusen låg precis vid gatkanten, utan gångvägar. Inte långt från det pampiga hotellet blev vi stoppade av polisen?? --som ville se våran inbjudan, vi blev lite fundersamma?? Än en gång, strax utanför hotellet, stoppades vi på nytt?? --av en bred kedja poliser!! Vi fick på nytt visa inbjudan!! --å den här välklädda , men enkla, polisen talade engelska, mycket ovanligt!! Ni är de sista vi släpper in!! –the security is very importent to us!! En och halv timma innan, varför. You know sir! --i vanliga fall är det fyra timmar innan, men vi har blivit ombedda att avkorta det för att konferensen pågår sent. Vi var sista man inne på hotellet och hamnade långt från honnörsbordet.
Efter en timma kom han, enkelt klädd i svart!!
Kejsar (då kronprins) Akihito i Kyoto 1986. Olympus OM 4, Zuiko 35/2
Det här var en stor dag för alla japaner på konferensen. Middag med kronprinsen var höjdpunkten i deras liv. Man skall komma ihåg att kejsaren är ställföreträdaren för deras gud och för bara några århundraden sedan visade sig inte kejsaren. Bara en handfull män i regeringen mötte honom.
Varför var Akihito på en forskarkonferens i Japan 1986?? Jo, Akihito är akademiskt utbildad marinbiolog. Han har ett eget elektronmikroskop i slottet och ville komma till världskongressen i elektronmikroskopi i Kyoto. Jag har pratat med hans mikroskopreparatör, som får komma till slottet en gång om året för service. Gissa om det är ett hedersuppdrag!!
Så assisten Ninni och jag var inte ensamma på middan med Akihito, vi va 600 pers!! Men ändå!!
Kyoto är en intressant stad, och mycket att plåta för en nyfiken fotograf!! Här är två traditionella bilder.
Kyoto 1986. Olympus OM 4. Zuiko 35/2
Kyoto 1986. Olympus OM 4. Zuiko 35/2
#52. Det stod plötsligt klart för mig!! --en människa är mindre värd än ett riskorn!!??
Jag tittade ut från hotellfönstret? –det var strax efter fem!! –å nästan mörkt ute. Jag hörde röster, på ett obegripligt språk? --Några män gick omkring i vattenpussarna och ur en lucka i en vägg delades ut mat. Iförda plastsandaler, typ badstrand, stod de på huk i sörjan och åt något med pinnar. Nån va färdig med frukosten och borstade tänderna i en vattenpöl!!
Frukost på byggarbetsplats 1986. Olympus OM 4, Zuiko 180/2,8
Jag hade haft känslan redan på flygplatsen!? --jättestor, tom och grå med stora fönster. Inga dekorationer, ingen reklam. På något sätt var man iakttagen. En otroligt skraltig buss, av okänt märke, körde in oss mot stan. Sätena var söndriga och hårda!! Vägarna var fulla av gropar och bussen hade inte haft någon fjädring på många år. Vi kom ut till ett område i utkanten av jättestaden, nästan som på landet. Vi körde om många häst- eller åsnedragna kärror! —i dammet. Hotellet såg inte lovande ut!!
Hotell i utkanten 1986. Leica M2, Summicron 35/2
Det var mycket krångligt att checka in, massor av lappar att fylla i. Men vi fick bo i den nybyggda delen!? Det visade sig vara den sämsta delen!! Assistent Ninni ropade förtvivlat!! --toan läcker!! Den nyinstallerade toan läkte rakt ut på golvet!! Ingen kunde göra något?? --utan vi fick använda andra toaletter i hotellet!!
Vi var granne med en gigantisk byggarbetsplats och det var arbetare på denna som vaknade fem på morgonen för frukost ur en lucka. Bambuställningarna klättrade svajande längs hussidan på bygget. Man undrade vad arbetarskyddsstyrelsen, om det fanns någon, sa om denna klätterställning.
Det var denna morgon det blev klart för mig!! --att i det här landet är en människa mindre värd än ett riskorn!? Det finns så många själar att förbruka och hela kulturen är historiskt sett mycket grym! Var och en kämpade för livhanken och landet verkade leva i tre olika århundraden samtidigt!!
Peking 1986, Leica M2, Summicron 35/2
Peking 1986. Olympus OM4 , Zuiko 180/2,8
#41. Rune Hassner dokumentären!!?? –den fotografiska mångsysslaren!! –mästaren!!
Han tog en av mina absoluta favoritbilder!! –alla kategorier!!, --Rune Hassner, en av de Tio!! –legendarerna!! Han gick bort för tidigt, men han hann med mycket inom fotografi. Han var reporten, filmaren, fotoläraren, och fotohistorikern.
Men det är inte för hans alla betydelsefulla insatser för svensk fotografi!! --som jag skall ta upp honom här i min betydelselösa blogg, --utan för att han tagit en bild som gjort stort intryck på mig??
Den är tagen i Monrovia, Liberia 1963. Ni kan se bilden på min dator ovan, eller ni kan gå in på hemsidan:
http://www.fib.se/fib_1/hassner2.html
där det finns en bra kopia på nätet. Om ni googlar Rune så finns bilden också bland bilder!! Den var utställd i den sista fantastiska utställningen av de Tio, som har gått på turné i Sverige och utomlands. Den finns också i boken, som gavs ut samband med utställningen.
Bilden visar en liten färgad pojke, som står framför ett vrålåk, å han har ett litet hjul han leker med. Ni måste se den!! När jag såg denna bild första gången, slog det mig hur avslöjande denna bild är för hela världens situation. Den totala snedvridningen av resurser!! --mellan fattiga och rika!! Å du?? --det har inte blivit bättre sedan den dagen Rune tog bilden!!, --snarare mycket värre.
Det säga att bilden publicerats första gången i tidningen Vi, troligen 1963 eller 64??! Jag har inte lyckats hitta den?? Är det någon som vet!! --i vilket nummer av Vi, som den finns!! --så skulle jag va jätteglad om jag fick veta det. Det skulle va så kul att läsa artikeln.
Några böcker som Rune Hassner publicerat som fotograf.
Rune var en utmärkt resefotograf!! --och han har illustrerat flera böcker, --och de flesta kan köpas antikvariskt. Min absoluta!! --favo är Jambo!!!! --där Olle Strandberg och Rune reser med Land Rover genom Afrika!!, --från norr till söder. Det va äventyr dä!!!!!!!, --släng er i väggen!!!, --ja ni vet vilka?? Den ä så j—a kul å läsa, alla fotointresserade borde läsa den!! Rune berättar på sidan 230 vilka kameror han hade med sig: En Bladare med 85mm och 250mm gluggar; en Rolleiflex; --å kom igen nu grabbar!!!! –håll i er!! --inga leicor här inte!! -- utan en Canon (häphäp) med en Serenar 1,5/50mm och en Serenar 1,5/80mm, som han påpekar var det mest skarptecknande objektiv, som existerar!! Jag undrar om man hade sponsorer!! --redan på den här tiden????? Han berättar att alla kamerorna hade klarat det fuktiga och varma klimatet!! Det hade inte uppstått några bubblor i linskittet!!