UNDER FOCUS
#77. Så nära helvetet!!?? – en katolsk präst roar sig?? –eller campa i svavelväteoset?? –Solfatara??
Tokstollar campar i svavelväteoset!! Ja, --det är sant!! --det finns en campingplats?? --som är så nära helvetet man kan komma på det här jordklotet!! Man kan ju tycka att man har nog av luftföroreningar?? --i den stad man bor i. Men en del galningar får inte nog?? --som jag och assistent Ninni!!
Jag och Ninni har alltid varit beundrare av vulkaner?? Var denna perversa läggning kommer från är svårt att förklara!! Kanske är det näradöden äventyret?? --kanske är det viljan att känna närheten till naturen?? ---eller är det känslan att vara så liten!! --och obetydlig?? --mätt med måttet hos vår jord och dess naturliga krafter!! Eller är det för att kolla skillnaden mellan himmel och helvete??
Det senare är kanske inte så utopiskt som man tror?? När vi campade!! -- i calderan av vulkanen i Solfatara, nära Neapel, en gång i tiden!! Så kände man på natten hur marken dallrade?? --och underlaget?? –den tunna jordskorpan!! --under tältet kändes ihåligt!!! På kvällen kunde man vandra runt i svavelväte-gaserna!! --och avliva eventuella små kroppsinnevånare (lössen)!! En kväll mötte vi ett gäng glada gossar!! --iförda prästkragar!!
Solfatara 1969. Leica M2 Summicron 35/2
De sprang runt kring de rykande kraterhålen!! --där lervällingen bubblade och skvätte runt. De skrattade?? --och pratade högljutt?? Det var tydligt att de gladdes år den rykande miljön?? --och kanske kommenterade de närheten och likheten med helvetet??
Solfatara 1969. Leica M2 Summicron 35/2
Det var varmt och skönt i kratern, golvvärme i tältet var här en självklarhet!! --och man behövde in betala extra för det!! Det blev antagligen för varmt under kapporna hos prästerna!! --efter ett stund fylld med skratt gav de upp!! --och de var nog inte så besvikna?? --över att de inte fick stanna i helveteskratern. Vi stannade en natt till!! --för det här är ett intressant område?? –man kan studera de små ortorombiska svavelkristallerna?? --som växer i fumarolhålen?? --i kratern.
#71. Litar du på din partner!! –här måste man göra det!! –annars blir det platt----?
Litar du helt på din partner i alla lägen?? –även när det smäller till!! –å du måsta hålla tungan rätt i mun?? Jag hade inte klarat det?? –jag hade inte tagit risken att få en fullstädigt demolerad?? –hand!!
Mitt andra hemland är Arizona?? --det gudsförgätna ökenlandet mitt i den amerikanska västern!! Jag har bott här i flera omgångar, första gången 1979, i ett år!! Jag tycker det är så spännande?? --att köra runt i det här karga landskapet. Här finns så mycket att plåta, lanskap, samhällen, miljöer och människor?? En söndag hade jag tänkt mig att åka upp till Wickenburg?? --å äta en hamburgare?? --de skall va så bra där!! Staden ligger nord-väster ut från Phoenix, ungefär en timmes bilväg. Det är ett litet samhälle, med rester efter gruvdrift, och fullt av ”art deco” byggnader!! Det blev ingen hamburagre!!, --jag tog en BLT i stället!! --å den va god. Servitrisen va så trevlig!! --å pratade med främligen!! –på amerikaners vis?? --en lång stund. Hon förklarade att det var storjippo?? --i stan idag. Det var ”Mucking and Drilling” contest!!??
Wickenburg, 2003. Canon Eos 1V, 100-400/4,5-5,6
Det var fullt av folk uppe vid marknadsplatsen?? Massor att köpa, konsthantverk, utställningar och en kul tävling!! --där man skulle borra ett hål, för hand?? Tävlingspartnern var tvungen att hålla borren för hand!! --med maken smällde till med släggan!!
Här gäller det att inte missa, medan Obelix titta på?? Canon Eos 1V, 100-400/4,5-5,6
Lägg märke till att damen, som håller borren, inte har några handskar!! Tog man en närmare titt?? --på borrhållaren, i några lag, så lyste skräcken fram!!
Borrhållare med kemiintresse? Canon Eos 1V, 100-400/4,5-5,6
Kanske berodde det på att han hade fel tröja på?? För det periodiska systemet!! --är ju inget att se upp till?? --i de här sammanhanget. Man får ju hoppas att de inte gjorde det här för ofta?? --för då fanns det risk för stendammlunga!!
Blås ut!! --dammet före djupmätning. Canon Eos 1V, 100-400/4,5-5,6
#70. Ormatät och jävlahöger!! –han har en pampig stenmur kring trädgårn??
Muren är imponerande och mer än tio manshöjder?? –den ligger i en mångmiljonstad!! –och den skyddar en dynasti så lång och blodig!! Den lever upp till vårt åldriga begrepp: Ormatät och jävlahöger!!
Stenmur i Falbygden 2011. Olympus E-LP2, Zuiko 21/3,5
Inlandsisen deponerade mycket morän längs vårt avlånga land för sådär 10000 år sedan. Det har alltid ställt till det för böndernas brukande av vår mark. På många håll i vårt land kan man finna imponerande murar, längs ägorna och mellan dess gränser. I Småland och Västergötland finns slingrande, höga och täta stenmurar. Några är byggda så att de lever upp till epitetet ”Ormatät och jävlahöger”!! Ett begrepp som finns förklarat här: http://www.murberg.se/Sidor/Jansa-Johan/Jansa-Johan.htm
En mur skall ju skydda mot fiender och det är först då de blir riktigt höga. Ju starkare fiende ju högre mur!! Ju mäktigare invånare ju finare mur. Helst skall den vara så tät att ingen kan klättra upp längs dess sida!! Kejsaren av Japan har i alla tider, även historiskt, varit mycket mäktig. Hans mur runt slottet i Tokyo är inte att leka med. Den yttre vallgravsmuren är säkert 25 m hög och den inre muren som omger slottet och inre trädgården är också mycket hög, slät och tät!!
Kejsarmuren i Tokyo
Tittar man lite närmare på stenarna i muren så ser man att de behandlats med verktyg så att de blir plana och exakt formade för att passa in på rätt plats. Metoden för formgivning måste ha varit mycket arbetskrävande, eftersom mejselspåren ligger mycket tätt.
Detalj av muren i kejsar parken i Tokyo
Den yttre parken kring slottet är öppen för publik, aldrig den inre, och här är det mycket välstädat. Kommer man till parken tidigt på morgonen inser man varför det är så fint och välhållet. Det är en hederssak att hålla kejsarens park i trim, så pensionärerna kommer och krattar löv.
Trädgårdsmästarna sköter om kejsarens park i Tokyo
De flesta är kvinnor. Kanske är gubbarna utslitna? De vitklädda trädgårdsmästarna, med snygga hucklen, arbetar snabbt och effektivt. Några krattar och några klipper buskar.
En hederssak?? –när såg vi det senast i vårt land??
________________________________________________________
"Kristaller likt människor har fel" –ett vetenskapligt faktum!!
--eller den 18 juli är du välkommen till min utställning, ”Livet på polarisen”, på Scandinavian Photos Galleri, Östra Förstadsgatan 44, i Malmö. Den pågår till den 27 augusti!
Kom och se!! --KYLSLAGNA bilder på kejsarpingviner och isbjörnar!!
/Bob
_________________________________________________________
#69. Lagad bländarlamell!! --på gammalt objektiv!! Hur bra är dä?? Testing-testing??
Plåtade ”Down Under”!! –tappade kameran bland stenar!! Vad gör man då?? Canon 7 den håller naturligtvis!!,-- men gluggen f/1,4 var det sämre med?? –en bländarlamell går av och lossnar!!
Manley beach, Sydney 1987. Canon 7, 50mm/1,4. Cyanotype-kopia.
Vid den här tiden!! --var det så att svenska universitet naturligtvis hade en mekaniska verkstad?? --vid varje stor institution!! Jag kände gubbarna?? --och man kunde ibland göra lösningar vid sidan om!! De tyckte det var kul!! --att plocka isär ett objektiv och göra en ny lamell!! Sagt och gjort de fixade en ny lamell!! –de kunde dock inte svartbelägga den?? --men de satte in den i alla fall?? Så här ser det ut!!
Canon 7 med en 50mm f/1,4 med en ny blank å fin bländarlamell
Den funkade fint och allt sedan dess har jag använt objektivet. Nu skall vi testa och se om den har någon bra upplösning om vi sätter den på en Panasonic GH2 (Nyquist-upplösning=133 linjepar/mm).
Så här ser det ut om vi fotograferar av Patersons testtavlor:
Vi ser då att på bländare 1,4 har vi upplösningen, 96 lp/mm, i centrum, men i hörnet är det ganska suddigt och upplösningen blir 36 lp/mm. På bländare 5,6 är upplösningen det samma 96 lp/mm i centrum, men ute i hörnet är den 66 lp/mm. Alltså ett mycket användbart objektiv för de flesta behov.
Men hur jämför detta objektiv med motsvarande Leitz objektiv, Summilux f/1,4??
Leica M2 med Summilux 50mm f/1,4
Vi utför samma testförfarande, som ovan och får resultatet:
Resultatet är att på bländare 1,4 har vi upplösningen, 96 lp/mm, i centrum, men i hörnet är det distorderat suddigt och upplösningen blir 42 lp/mm. På bländare 5,6 är upplösningen det samma 96 lp/mm i centrum, men ute i hörnet är den 66 lp/mm.
Vid en jämförelse så visar Leitz objektivet mer distorsion ute i hörnet och upplevs nog som lite oskarpare och kontrastlöst. Båda objektiven är sämre än Olympus Zuiko 50mm f/1,4, se testen i bloggen
http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/47-harliga-tider-stralande-tider-och.htm
#65. Hypen kring x100!! –jag förstår inte!! –med alla andra möjligheter som finns!!
Jag förstår inte hypen kring X100?? –det finns så många andra tänkbara kameror!! –som man även kan byta ut objektivet på!! Så här tänker jag!!
Jag är övertygad att X100 är en mycket bra kamera. Alla tester och bloggar som ligger ute är mycket positiva till, design, retrokänslan, sökaren, objektivskärpa, ljusstyrka, handhavande, osv!!
Jag fårstår att detta lockar många trots att priset naturligtvis är högt!! –marknadsföringen har kostat!!
Men det är ett stort ABER?? –man kan inte byta objektiv. Många av oss tycker om att byta objektiv beroende på vad vi skall fotografera. Åtminstone min hylla är full av gamla gluggar jag vill använda!! –beroende på vilket humör jag har.
Jag har blivet barnsligt förtjust i m4/3 det sista året. Det är ju halvformat så alla objektiv blir beskurna som om de var med dubbling av brännvidden, men skärpedjupet är det samma. Med billiga adaptrar för så där 100 spänn (ebay, Hongkong) kan man sätta vilken glugg som helt tillverkad efter 1930. I morse var jag nere på loppmarknaden i Lund och hittade en Minolta MD 28/3,5 för 25 kr. Liten repa i linsen men i övrigt felfri. Sätt den på en Olympus E-LP1 och du har en fullfjädrad kamera för under 2 laxar.
Det här är ingen reklam för något märke eftersom det finns flera andra kameror som t ex Panasonic. Rykten säger att nya kameror, med inbyggd elektronisk sökare, är på gång för m4/3.
Här kommer en bild från i år från en m4/3 kamera.
Lund 2011. m4/3 kamera. Zuiko 21mm/3,5