UNDER FOCUS
#108. Hur skulle det va med lite svalka?? –eller klarar vanliga kameror riktig kyla å snö??
Skandinaven älskar värme?? –å sommaren är den tid vi lever upp, då solen strålar och badvattnet är skönt?? Å, skulle det inte falla in, sätter vi av till värme och fukt. Men, --så finns det galningar som älskar kylan!! --och drar precis i motsatt riktning. Snö och strapatser!! De är dem vi skall slå en koll på!! Kan de plåta med vanliga kameror??
Varför inte tänka tillbaka till den stränga vinter?? --som varit, då man kunde köra ut och helst köra fast i snöig skog!!
Vinterkörning. Canon 20D, 17-35/2,8 L
Här yr snön kring!! --och kamera och objektiv är dyngblöta!! Man försöker ta bilder mitt i natten med fri hand. Fungerar det?? Javisst, min erfarenhet är att dagens kameror klarar mycket tuffare klimat?? --än vad tillverkarna garanterar?? Den 20D jag använde mycket förr stannade aldrig!! De vita gluggarna från Canon får man dock torka av med handduk då och då!!
När min assistent Ninni och jag skulle fira en bemärkelsedag?? –drog vi inte till Mallis utan till Island mitt i vintern!! Vi ville uppleva en riktig vinterdag mitt ute på en glaciär!! På Island frågar man inte om vädret?? --ty samma dag kan ha alla inslag, året runt. Så blev det denna dag?? --start i totalt mörker, från Reykjavik, rakt in i en snöstorm!! --så vi inte såg vägen. Väl kommen in mot landet!! --kom ljuset några timmar. Vår guide tömde trycket i de specialbyggda däcken!! --så vi kunde ta oss fram i oplogad snö ut på glaciären. Det blev en underbar upplevelse i -20C!! Canon 1D III och zoomarna 24-105 och 100-400 funkade bra, trots ett diffust snödis och hård vind över snön.
Langjökull, Island. Rulla i snö. Canon 1D mark III, 24-105/4 L IS
Assistent Ninni och jag har gjort ett flertal resor till Arktis och Antarktis. Vi har fotograferat mycket i alla väder. Den tuffaste utmaningen för vår kamerautrustning!! --var under två åttatimmarspass i Antarktis vid Snow Hill, bland Kejsarpingviner. Här ligger man nere i snön!! --mestadels av tiden!! --i minus tjugofem grader och delvis snöstorm!! Vi hade med Canon 550D och 1D mark III och objektiven 17-35/2,8 L, 24-105/4 L IS, 300/4 L IS, 100-300/4,5-5,6 L IS. Vi använder också 1,4 och 2x förlängare!! Ingen av dessa gluggar är vädertätade!! --men de funkade fullt ut, hela tiden!! Även kamerornas batteri räckte förvånansvärt länge!! – till och med under en dags plåtande!! --vilket vanligen var upp till 1000 exponeringar eller mer.
Vill du se en del av bilderna?? Kom då till vår utställning som startar på måndag!!
------------------------------------------------------------------
Den 18 juli kl 14.00 - 18.00 är du välkommen på vernissage för min utställning, ”Livet på polarisen”, på Scandinavian Photos Galleri, Östra Förstadsgatan 44, i Malmö. Den pågår till den 27 augusti!
Kom och se!! --KYLSLAGNA bilder på kejsarpingviner och isbjörnar!!
Kolla på mer info här: http://www.fotosidan.se/cldoc/livet-pa-polarisen-bob-bovin.htm
#103. Ska du på fotoresa?? Jag tror ”halvformatare” typ Panasonic GH2!! –kommer att utmana APS-C kameror!!
Resa med stora och tunga kameror är en pina!! –speciellt i tider av terrorism och super security!! Längre interkontinentala resor blir extra svåra att planera!! --när man måste använda flera flygbolag!! --och flera mellanlandningar med byte av plan!!
Fotograferande av landskap, natur och djur i svårtillgängliga platser kräver att man har en variation av objektiv från 16 mm till 800 mm. Detta är nästan omöjligt att få plats med i en kameraväska, som får komma med in i kabinen!! –eller är det så?? Vanligtvis är gränsen 10 kg och yttermåtten ganska begränsade till normal ryggsäck. Kolla med flygbolagen du skall resa med. Om man skall checka in kamerautrustningen så måste man ha den försäkrad, stölder av stora och dyra utrustningar är mycket vanligt, speciellt som man inte får låsa väskorna.
Jämförelse mellan Canon Eos 550D och Panasonic GH2. Med ungefär samma ”field of view”.
Om du till exempel tar med en Canon EOS 600D (570 g) och ett EF 100-400/4,5-5,6 L IS (1360 g) så täcker du ett bra crop-område motsvarande ett objektiv med brännvidden 160-640 mm vid full-frame. I stort sett samma område täcker du med Panasonic GH2 och dess zoom 100-300/4,0-5,6. Här talar vi om vikten (392+520 g). Vi vinner halva vikten bara på den här kombinationen!! Väljer vi till 14-140 mm zoomen (512 g)så täcker vi hela brännvidsbehovet!! --på den totala vikten under 1,5 kg.
Orsaken till att Canon gluggarna (även Nikon) är så tunga är naturligtvis historiska?? --därför att dom är konstruerade för full formatet och att de är mycket gediget byggda, och många är vädertäta.
Men hur klarar sig dessa halvformatare?? --när det kommer till hanterbarhet, bildkvalitet och upplösning?? Autofokus, som är av kontrast-typ, är mycket snabb och jämförbar med de stora giganternas billigaste systemkameror!! Olympus gör redan ett system som är lika snabb som de bästa. Panasonic GH2 har en halvformat-sensor med en Nyquist gräns av 96 linjepar per mm. Den lilla zoomen har en upplösning i centrum som klarar den gränsen!! --på alla brännvidder och full öppning!! I hörnen är upplösningen omkring 84 linjepar per mm och det är mycket bra. Den långa zoomen har jag inte testat upplösningen för, men jag förväntar mig att den ligger mycket när dessa värden, sett från vad jag plåtat det senaste halvåret.
Vi tar ett praktiskt och svårt exempel!! Igår tog jag bilder på fri hand med 100-300 gluggen från Panasonic. Det var en liten grå flugsnapparunge som var i vägen. Han satt inne i en gran och det var ganska mörkt. Det blev 1/500 sek och 5,6 med 300mm (=600). ISO 2500.
Grå flugsnappare, yngling, Riddarhyttan i förrgår.
Vi gör lite brusborttagning i LR3 (ingen skärpning) och sätter över bilden i Ps där vi gör den printklar för 40x60 cm (170 dpi dvs ingen förändring av filstorlek) och sätter in skärpning för print!! Sen skär vi ut en bit ur den bilden, som motvarar hur den skulle se ut i tryck om du klickar på bilden hos dig. Va tycker du?? Titta på bilden på avståndet ungefär 1,5 m.
Detalj av 40x60 cm utskrift, av bilden ovan.
Man kan jobba hårdare på brusreduceringen här (iso 2500 är lite högt för den här sensorn), men den här bilden skulle mycket väl vara ok för utställning.
Jag vill inte ha sagt att Canons APS-C kameror är dåliga de är mycket bra!! --och klarar utan tvekan kraven man ställer för de flesta publiceringsändamål. Men de lider av två problem?? –vikten och storleken!!
#83. Stridspilot med guldtänder!! –i helikopter till -24C!! –eller i skärande oljud till koloni med kejsarpingviner!!
Det var totalt oväntat att man skulle åka med ryska före detta stridspiloter!! –i helikoptrar startande från en liten platta på en sexvåningar hög isbrytare. Ljudnivån var öronbedövande och det var tur att man hade hörlurar på!! Det var garvade gubbar som körde helikoptrarna på den trettio minuter långa flygtrippen till den enda kolonin av kejsarpingviner, som vanliga naturälskare kan åka till i Antarktis. Det var något bistra piloter, med många gnistrande guldtänder!! --som lastade in tio förväntansfulla fågelskådare och fotografer i den halkiga kabinen. De hade monterat bort kulsprutorna!!
Resan gick snabbt över det stelfrusna havet, med infrusna glaciärberg!! Etthundratjugo pers!! --skulle transporteras ut till den provisoriskt anlagda landningsplatsen!! --som låg 3 km från kolonin. Ett logistiskt pussel under två dagar!! De två helikoptrarna körde sträckan Antarktis till New York!! Det är verkligen miljöförstörande turism!!?? Må någon förlåta oss!!
Landing at Snow Hill 2007.
Efter landning var det fri vandring över is!! –skare!! –och pulssnö!! –de tre kilometrarna till kolonin med kejsarpingviner!! –bestående av sådär 20000 ungar och föräldrar. Ingen mat fick man ta med!! --blev man hungrig fick man gå tillbaka!! --och äta power-bars!! Det blev inte frågan om det?? –det blev 6 timmar i -24 grader och fågelskit!! Nu vet jag att jag klarar att ligga huvuddelen av den tiden?? --på magen eller på sidan!! --med Canon 1D III delvis vilande nere i snön!! Objektiven var mest vidvinkelzoom eller 100-400. Kejsarpingvinungarna var otroligt nyfikna och kom ända fram till några centimeter från gluggen.
Sol och snöstorm samtidigt!
#82. Här va dä stängt!! –Cerrado?? –SIESTA!! –eller kampanj för tysta kameror!!
På vandring i Buenos Aires gatudjungel?? –så stod det helt klart!! –det va stängt!! No more service, just now!! –skenet var borta?? --åtminstone så länge som ”staff” intog ?? --säkert välbehövlig siesta?? Jag fick gå vidare med dammiga sneakers!! –ett inte ovanligt stadium, vid resa!!
Buenos Aires 2007. FujiFilm Finepix F30.
Typiskt gatufoto från team Bovin?? --på resa, de skall va en skylt med!!. Observera den låga kamerapositionen?? --typisk ”no look” tagning?? --när man går förbi ett tänkbart motiv. Den lilla kameran Fuji F30 är en underskattad!! --liten kamera att ha med sig överallt. Den kan totaltystas!! --vilket gör den diskret. Jag har aldrig förstått?? --varför många elektroniska kameror skall ha ett ”exponeringsljud”?? --gäller även kameror som Olympus E-LP1 elller Leica M9. Det ska va tyst!! --när någon sover!!
________________________________________________________
Den 18 juli är du välkommen till min utställning, ”Livet på polarisen”, på Scandinavian Photos Galleri, Östra Förstadsgatan 44, i Malmö. Den pågår till den 27 augusti!
Kom och se!! --KYLSLAGNA bilder på kejsarpingviner och isbjörnar!!
Kolla på mer info här: http://www.fotosidan.se/cldoc/livet-pa-polarisen-bob-bovin.htm
/Bob
_________________________________________________________
#81. Snustorr öken!! –sådär 43 grader i skuggan!! Helvete eller paradis??-- PARADIS!!
De flesta tycker det är för varmt med 43 grader i skuggan!!?? –mitt ute i snustorra öknen?? Men det kan vara ganska behagligt?? --om man är rätt förberedd!! Lever man i Arizona så kan man en stor del av sommarhalvåret uppleva detta behagliga klimat!!
När man hör öken så associerar man till sand!! --och inget vatten!! –å nästan inga växter. Så kan det vara !! --men i Arizona har man ett mycket varierat landskap. Berg och dalar!! --och slätter med sjöar och skog uppe på högplatån.
Efter en del regnande under vinterhalvåret!! --ges det rikligt med blomsterprakt på våren. Ingenting kan slå en öken i Arizona!! --vad gäller blomsterängar.
Arizona på våren.
Spektakulära berglandskap uppe vid Monument Valley!! --där otaliga fotografer har försökt fånga prakten!! Otaliga cowboyfilmer har spelats i här!! Vill du se mer av detta vill jag rekommendera tidskrift Arizona Highway, som funnits i mer än hundra år!!
Monument Valley, Arizona.
Min absoluta favoritplats är Petrified Forest Natinal Park!! I den här färgrika öken har hela träd bevarats som fossil!! --genom att trädets vävnad förstenats med kiseldioxid!! Synen att se hela stammar!! --av träd ligga på marken!! --som om en storm har fällt dem dagen innan!! –är bara ett naturens under no 1. Absolut obeskrivligt!! Genomskärningen av de fallna träden har en färgprakt utöver det vanliga!! Detta är en plats att besöka innan man dör!!
Petrified Forest, Arizona
Om du känner dig frusen här i Norden, så gör en tripp till Arizona i Juli. Jag är säker på att du känner värmen in i benen!! Fantastiskt för reumatiker!! Gå in i luftkonditioneringen då och då!! Drick mycket vatten!! –ofta!! Luftfuktigheten ligger vid så där 15%, otroligt lågt alltså!