UNDER FOCUS
#311. London i en annan tid?? –eller barnarbete??
Det var innan grönsaksmarknaden blev en turistfälla. Det var fortfarande hårt arbete av omlastning och transporter, och grossisthandel. Bland alla gubbar, kvinnor sågs sällan här, fanns det barn som körde kärror.
Det var rostat bröd och bacon till frukost!! –å stekta korvar och ägg!! Allt serverades av frackklädda män. Det var inget lyxhotell, utan ett ganska litet hus inklämt bland andra trevåningshus. Vi fick byta skjorta varje dag, kragen var kolsvart av all rök i luften. Vi tog tunnelbanan till Covent Garden, flera dagar för assistent Ninni och jag tyckte det var kul att se arbetet med att lasta och lossa trädgårdsprodukter och blommor.
Hårt arbete som säkert krävde sin man!! –eller skulle det visa sig även barn!! Det här var tiden för Swinging London!! –1967. Moderna kläder, musik och mode!! Turismen började blomma och Beatles var redan vaxfigurer.
Det stämde liksom inte, varför skulle barn jobba med transporter?? Vi såg det här och där!! Kanske de tyckte det var kul att hjälpa till i familjeföretaget. Det såg inte plågade ut!! –de tyckte nog det var kul.
Jobb i familjeföretaget? London 1967. Leica M2+Summilux 50/1,4
#310. Privilegierad!! –född till det!! Vaktas noga!! –eller knäpp knappen!!
Regerat mer än ett halvsekel!! –över en gammal kolonialmakt!! Bär en klänning bara en gång?? –lever i en isolerad fullmakt?? Enorma rikedomar till ett liv i skyddad lyx!! Ständigt bevakad av regementen!!
Här gäller tradition framför allt!! Börd och skolning är fundamentet för makt. Symboliken, prakten och glansen!! --inför undersåtarna!! --gör skådespelet till ett viktigt moment för att markera distansen mellan låg och hög.
Inför byte av gardet vid slottet är det ytterst viktigt att allt sitter rätt!! –inte en knapp får sitta snett eller vara opolerad!! Officeren, troligen major och säkert av hög börd, leder inspektionen av "Welsh Guards" regementet!! – underofficeren verkställer markerade felaktigheter.
Knäpp knappen!! Buckingham Palace. London 1967.
#306. Madrid!! –tapas?? –å skal på golvet?? –å ficktjuvar!!
Här va det varmt!! –keramikskålar stod på öppen låga?? –vitlöksdoften stod tät!! Vinglasen höjdes i luften och trångt var det?? Det knastrade under skorna?? Fullt med räkskal på golvet!!
Jag hade tagit en tupplur på hotellet!! –det är hårt att vara på kongress!! Jag vaknade vid åttatiden på kvällen. Stengolvet var kallt!! --och ljuset kom in under dörren mot korridoren. Jag hörde röster och det bankade på dörren. Häng med ut i natt på en barrunda?? Jag visste vad det var!! –inte utan tvekan klädde jag mig och mötte gänget i lobbyn. Det var inte frågan om att åka med något, man gick per fot?? --in mot centrum!! --och så fort en välkänd bar dök upp?? --så gick man in där. Där vankades specialiteter från hela landet?? –beroende på var ägaren kom från. Så det blev korvar av alla de slag!! –nedspolade med rött vin. Det blev på nästa ställe fiskar!! --av alla de slag, som små smakbitar?? –tapas!! Ju längre vi gick, och ju mer tiden gick, ju svårare blev det att komma ihåg vad man åt!!
Så kom vi till den torkade skinkans museum. Här måste nu var och en av våra spanska vänner visa vilken skinka som kom från deras trakt?? Det blev många tunna skivor!! --med många glas vin. Slutligen nån gång på natten kom vi till ”La Casa del Abuelo”. Här skulle det vankas unika räkor och languster, friterad i vitlöksolja??
Fritera räkor?
Servitörerna tog upp beställningar och det snackades bullfight och fotboll?? --enligt va våra vänner sa.
Tjurfäktning stod högt i kurs, och räkor med rött vin.
Det var mycket trångt i lokalen. Varmt från den öppna spisen och jag tyckte det knastrade under skorna. Jag tittade ned på golvet och såg att det var räkskal överallt!!
Räkskal på golvet?
Ingen tog någon notis om detta utan det var nog bara de underliga svenskarna som tyckte det var knas.
Den svåra trängseln och den höga halten av rött vin i blodet gjorde att detta var inte en miljö man vistades i ostraffat?? En kollega upptäckte att plånboken var borta!! Detta måste ha varit ficktjuvarnas eldorado!!
Var ä min plånbok?
Nästa morgon var det kongress igen!! Det är ett krävande uppdrag!!
#304. Övergångställe?? –en båt??
Underlig stad, inga trottoarer?? –bara vatten och båtar!! Husen står rakt ned i vattnet?? –källaren måste ha fuktskador!! Taxi!! –vadå dä en konstig rund båt med en gubbe i akter!! –vickande på en åra!!
Jo det är sant, om man skall från ena sidan till den andra, ja över vatten, som är gatorna på något underligt sätt i den här staden!! –så måste man kliva i en gondol, med förare, och stående bli paddlad till andra sidan.
Övergångsställe!
Ibland är det kö vid övergångsstället, å då blir det att vänta, inte på röd gubbe utan på en randig gondoljär!!
Alla transporter sker via båt till olika platser i den här staden!! –å precis som här hemma så är det inte rent på ”gatorna”, utan skräp överallt. Antagligen har de lika lite gatsopare där som här!! –undrar vad de kallas ”ytrensare”??
Nedskräpning, även här!
Det är en mycket vacker stad med historiska byggnader och intressanta konstmuseer. Ljuset är mycket speciellt så här på hösten, med lätt dimma!! Många modefotograferingar sker i den här staden. Jag snyltade in mig på en uppsättning vid kanalen!! –i fint kvällsljus. Jag har sällan blixt med mig utan fick även här snylta mig in genom att sätta lång exponering. Fotografens blixt hjälpte mig!!
Modefoto vid kanalen.
Solnedgångarna blir magiska i den fuktiga aftonen. Det är bara att springa omkring med kameran och försöka att finna den rätt vinkel??—som när solen, vilar på spetsen på Santa Maria della Salute.
Vila i frid.
Det här är staden för gatufotografi, förlåt, kanalfotografi. Det är bara att driva runt. I en båt!! --och hålla kameran redo. De tre första dagarna trodde jag att det var gratis att åka med de ”kommunala” båtarna!! Så en dag såg jag hur en person visad en biljett för en uniformerad man på båten. Då blev jag varse att det kostade!! –nåja jag hade ju åkt gratis ett tag!!
Floristen i Venedig.
#295. Körsbärsblommen kommer!! –japanen blir lyrisk!! –och full!!
Galna i körsbärsblomman (Sakura)!! –det symboliserar nystart!! Som alla vill ha?? –men när de blekrosa bladen faller?? –så symboliserar det förgängligheten!! Det är inte undra på att det festas?? –i parkerna!!
Årets utsikter för blomning av körsbärsblomman har just publicerats i Japan. Detta är mycket viktigt!! –för varje japan!! TV rapporterar varje dag om var blommorna slår ut?? –från söder till norr. Sålunda förväntas kronbladen springa ut den 30 Mars i Tokyo och den 4 Maj i Sapporo i år.
Under våren 1994 arbetade jag som gaijin eller ”alien” vid ett 1,2 miljoners volt elektronmikroskop vid Metallforskninsinstituet i Senadi. Tro det eller ej den 14 April var alla lediga för att festa hela dagen och helst bli riktigt fulla. Så även slavarna.
Blomskådande (Hanami) måste vara utförd i bästa historiska platsen i Sendai, Tsutsujigaoka Park, så en av slavarna skickades ned att hålla en bra plats åt gruppen!!
Platsmarkören har krupit in i plastskynket i parken. Japaner sover överallt.
Festen bland körsbärsblommen startar med ”kanpai”! Öl, strålande god japansk, och en kagge med risbrännvin.
Kanpai!!
Nu måste man ju ha mat till all brännvin och då tror man att man skall få grillad korv och ”T-bone steak”?? Det blir ju inte riktigt så utan man får naturligtvis en stor tallrik med rå fisk och grillad fisk. Det är ju tur att man älskar de japanska sättet att äta fisk. Många svenskar gillar inte rå fisk, men jag undrar då hur de klara sig att äta sill med snapsen??
Ris med tilltugg.
Parken fylls helt med festande japaner. Det skålas och ätes. Jag är lite förundrad men jag ser inte att någon går runt och titta på blommorna och träden. Jag tar en runda och slås av hur gamla träden är!! Det måste rör sig om 500 till 1000 år gamla kämpar. Det är inte bara arbetslag som festar, utan gamla gentleman sitter under favoritträdet.
Gamla kämpar åldras tillsammans.
Alla var glada och festen varade länge. Japaner saknar enzymet som bryter ned alkohol snabbt och de behöver inte dricka så mycke för att bli glada och frispråkiga. Många som är försiktiga att prata engelska blir riktigt pladdriga efter en stund. Den japanska skolan låter eleverna studera engelska lika länge som här i Sverige. Så dagens ungdomar i Japan kan engelska ganska bra.
När festen var över så lägger man resterna till duvorna.
Parkens soptipp.