SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4693. Vatten (?), vatten å vatten

Vi lever i ett land med sötvatten?? –vi tror ofta att det finns en obegränsad mängd?? Så är inte fallet, naturligtvis, utan vi borde vara rädda om varje droppe??

Om vi inte sköter vår vård av landets sötvatten så får Falstaff Fakir rätt i sitt skaldande 1894?? Vi är oerhört lyckligt lottade som har massor av sprickor i bergrunden som lagar vatten. SMHI har visat att vi har 23 sjöar som är större än 100 kvadratkilometer och de håller en tredjedel av vårt sötvatten. Om vi inte ökar invånarantalet så mycket så räcker det här åt oss?? Men frågan är om vi får ha det ifred??

I hur många ställen i världen finns det en pump vid troget där man kan hämta dricksvatten eller vatten till blommorna i en hink??

Nä va rädda om vårt vatten –snälla, snälla

Vattenpumpen på Mårtenstorget i Lund anno 2024-05-04

Bilden är tagen med Sony a7RII och Techart LM-AE9 och ett beslöjat (smutsigt) Leitz Elmar 9cm 1:4 @ bländare 8 tillverkat 1955.

Inlagt 2024-05-12 00:24 | Läst 919 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
En fin bild av vattenbruk. Det visar att nutida krav på optik är orimligt höga. Ett gammalt smutsigt objektiv levererar till bräckligt bra, med råge.
Svar från Bob Bovin 2024-05-13 10:55
Hej,
Ja, jag har ändrat min syn på objektiv. Även gammalt duger ofta.
Ha det väl
Bob
Sven Blomquist 2024-05-13 11:03
Hej tillbaka!
Mim första normal till en systemkamera vara Carl Zeiss Biotar 2,0. Det hade en rejäl luftbubbla i frontlinjen typ en mm. Jag märkte aldrig något problem med det. Jo, det var ju ett tag sedan, 1958! Hysterin kring skärpa hade inte börjat då.
Hej Bob.
Det är ett mycket viktigt område som du berör här.
Är det en riktig pump på den eller måste man trycka på något ?
Den gamla hästbrunnen här på Hestetorver har försetts med en dricksfunktion, där man trycker på ett handtag för att få vatten.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2024-05-13 10:57
Hej Erik
Det är inte en gammaldags handpump här på torget. Man trycker på ett handtag. Det är öppet för alla men det är mest torghandlarna som använder den.
Ha en fin dag
Bob
Utmärkt resultat av objektivet. Rent sötvatten - dricksvatten - är vi i Norden bortskämda med. Lätt att glömma att det inte är självklart att bara vrida på kranen. Kul med kran på torget, känns sällsynt nuförtiden.
Svar från Bob Bovin 2024-05-13 10:59
Hej,
Jag tror den är uppskattad av handlarna fram för allt.
Vi måste va rädda om vårt fina vatten.
Ha det gott
Bob