SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3183. Ilse Bing?? –the Queen of Leica??

De fotografiska historieböckerna skrivs nästan alltid av män?? –korkat nog betyder det ofta att skickliga kvinnliga fotografer sällan kommer med?? –man önskar att det kunde ändras??

När kommer det en korrekt historia, med och av kvinnor?? --som de förtjänar?? Om du själv gräver lite, kanske där du står, så finner du att fotografins pionjärer ofta är kvinnor?? –så är det i alla fall i Lund. Vi skall inte ta upp det idag här i denna blogg?? –utan peka på att det fanns kvinnliga pionjärer med Leica kamera i handen redan på 1920-talet?? En var Ilse Bing som började redan med Leica I, i slutet av 20-talet, och senare använde Leica II.

Leica II verktyget för the Queen of Leica, Ilse Bings

Kanske Ilse drack den tidsenliga drinken, i bilden ovan, i Paris med Hemingway  å grabbarna. Ilse var en sicklig fotograf och skildrade livet på gatorna i flera världsstäder??

Du kan själv leta reda på Ilses bilder på nätet. Tyvärr har jag inte hittat någon utförlig biografi om henne.

Seniorplåtis väljer att visa några bilder från den akademiska bondbyn i syd i stället?? –tagna med samma typ av kamera som Ilse använde??

Leica II + Summaron 35/3,5 bilder i Lund anno 2020-03-02

Inlagt 2020-03-25 07:38 | Läst 2510 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Tack för intressant läsning inkl bifogad länk!/JE
Svar från Bob Bovin 2020-03-25 09:08
Hej Jan Eric,
Kul att du hör av dig.
Man får ju hitta på bloggar, när det nästan är ett nedkopplat samhälle.
Hoppas ni har det bra
Bob och Ninni
wirja 2020-03-26 08:44
Ett intressant påpekande vad gäller kvinnliga fotografer står att finna i Kurt Bergengrens ”Fotografera är nödvändigt”. På sid. 153 kan man läsa ”att fotografin bland sina odödliga namn har fler kvinnor än någon annan konstart”.
Inte i mina föreläsningar/fotokurser i fotohistoria:

Berenice Abbott, Diane Arbus, Eve Arnold, Hilda Becher, Ruth Bernhard, Margaret Bourke-White, Julia Margaret Cameron, Imogen Cunningham, Judy Dater, Martine Franck, Fay Godwin, Nan Goldin, Dorothea Lange, Annie Leibovitz, Helen Levitt, Sally Mann, Mary Ellen Mark, Susan Meiselas, Lee Miller, Lisette Model, Tina Modotti, Sarah Moon, Leni Riefenstahl, Cindy Sherman, Deborah Turbeville och Ami Vitale.

Mvh Terje 😀
Svar från Bob Bovin 2020-03-25 12:43
Hej,
Det är bra. Du har med idel internationella toppnamn.
Kanske du kunde ha med några svenska namn också.
Som perspektiv kan man nämna att i Lund fanns en kvinna, Beathe Carlsen, verksam som fotograf redan 1869. Lina Jonn var verksam i Lund från 1891 och tog även reportage bilder.
Ha det väl
Bob
cowboy 2020-03-25 14:16
När jag råddar i mina gamla släktbilder (mina släktingar bodde på den tiden i Dalby, Staffanstorp, Arlöv och däromkring) så stöter jag på en kvinnlig porträttfotograf: Ida Gullbrantson, Lund.
Hennes bilder verkar vara från cirka 1910.
Enligt www.rotter.se (driven av Sveriges Släktforskningsförbund) så hade Ida Gullbrantson sin atelje på Stortorget 4 i Lund. Stortorget 4 är huset i torgets nordöstra del.
Svar från Bob Bovin 2020-03-25 15:57
Hej Bo,
Det stämmer. Hon finns nämnd på sidan 75 i Föreningen Gamla Lunds Årsbok 84 av Claes Wahlöö. På sidan 77 finns en bild hon tog omkring 1910. Hon drev firman mellan 1907-32.
Var rädd om hennes bilder. Kanske kan Kulturen ta hand om dylika.
Ha det väl
Bob
Terje Hellesø 2020-03-25 18:25
Jag har enbart hittills pratat om de största i fotohistorien på världsbasis, därav namnen. Jag har än så länge inte gjort ett program för svensk fotohistoria. Än.

Mvh Terje
Bra att du lyfter frågan, den är viktig. Jag tycker ändå att vi börjar se en våg av att representation tas på riktigt allvar, särskilt hos museerna. Förhoppningsvis följer fortsättning!