SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2987. Det kunde man ju ana?? –kullersten redan då??

Alla typer av underhåll, som kräver grävningar, i den lilla byn i syd är en omöjlighet?? –utan att arkeologerna får kartlägga hur den gamla byn såg ut i forntiden??

Detta leder obönhörligen till förseningar i allt lagande och byggande?? Så det var naturligtvis ingen som blev förvånad över att det skulle bli stopp i grävandet strax utanför den stora Domkyrkan.

Ny och gammal karta i Lund anno 2019-09-03

För oss invånare i den akademiska bondbyn är det alltid intresserant att se vad arkeologerna från Kulturen hittar ”down under”.

Ofta hittar man skellett och andra rester från livet i byn?? Idag är vi förundrade och ibland irriterade över hur mycket gatsten man har lagt i byns gator?? Men det började tydligen mycket tidigt?? –för det kunde man se i dessa utgrävningarna utanför Domkyrkan:

Kullersten redan då

Inlagt 2019-09-09 07:27 | Läst 2384 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Dit hade jag gått varje dag för att höra vad nytt! Spännande plats du bor på!
/B
Svar från Bob Bovin 2019-09-09 10:27
Hej,
Det är många som stannar till och begrundar. Nyfikenhet är en dygd i en akademiska bondby.
Klapp
Bob
Hej Bob - det er nøjagtigt det samme her i Roskilde. Lige så snart man skal grave op for et eller andet, så er der problemer. Vi har også fået lagt brosten alle vegne, det ser meget pænt ud men det er til besvær for gangbesværede, kørestole m.m.
Godt dokumenteret.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Det er værre når graveriet går ud over private mennesker.
https://sn.dk/Roskilde-Avis-Paperboy/Bygge-bureaukrati-Roskildes-dyreste-hul-i-jorden/artikel/868339
Svar från Bob Bovin 2019-09-09 13:21
Hej,
Ja, Roskilde och Lund är ganska lika. Gammal historia och en del är ju gemensam.
Ha det väl
Bob
Allt blir spännande i Lund så fort någon sätter grävskopan i marken. Sist jag promenerade förbi Domkyrkan så låg en arkeolog med näsan nere i schaktet och pillade med sin tandborste - det kommer nog att ta ett bra tag innan cykelbanan (eller vad det är man bygger) blir klar!

Och cyklar man bara några kilometer söderut från stan så kommer man till det fantastiska utgrävningsområdet i Uppåkra (100 f Kr till 1000 e Kr). Det är ett evighetsjobb att gräva ut Uppåkra, man har nu klarat av 0,2% av hela området. Vid ett studiebesök under våren 2018 så berättade guiden där att det kommer att ta 100 arkeologer 100 år att gräva ut allt. Man gräver inte året runt utan bara i “säsongen” så man menar förmodligen inte att det kommer att ta 10.000 manår att gräva alltihop…. Hur som helst så svindlar tanken inför allt som ligger dolt under markytan, vilken skattkammare! Hela projektet har stor dignitet - internationellt talar man om "the archeological gold mine in southern Sweden". Området är 7 gånger som stort som Birka, som annars är det svenska flaggskeppet i sådana här sammanhang.

https://www.uppakra.se
https://www.youtube.com/watch?v=N_D0ms2xLnI
https://www.youtube.com/watch?v=oP24EeFQj3U&frags=pl%2Cwn
Svar från Bob Bovin 2019-09-09 13:24
Hej Bo,
Tack för den utförliga informationen om vår närliggande arkeologi. Det är mycket att se som gömmer sig där nere i jorden.
Uppåkra är ju en nationell sevärdhet som har större betydelse än någon annan plats i vårt land. Det var nog en tid då den här landsändan hade större betydelse politiskt sett än Mälardalen.
Ha det väl
Bob
Benganbus 2019-09-09 13:44
Mälardalen låg väl under vatten när det begav sig sig i Lundatrakten! ;)
/B
Svar från Bob Bovin 2019-09-09 15:51
Hej Bengt,
Den här helt okunnige senioren har ingen aning om när Birka var i sving.
Klapp
Bob
cowboy 2019-09-09 16:03
Åtminstone när Ansgar tog sig till Birka ungefär 829 e Kr så bör det varit torrlagt och stan byggd.
Fasen, när det kommer till kritan så har man pinsamt dålig koll, man skulle lyssnat bättre på historielektionerna i skolan :(