SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2839. De gamla glasen är ok?? –även för färgfoto??

De stora kameratillverkarna måste ju övertyga oss att köpa nytt ständigt?? –annars får de slå vantarna i bordet. Objektiven är som mest långlivade?? –och kan användas mer är 100 år!!

Detta är ett stort bekymmer?? –men kan motarbetas med ständigt nya kopplingar mellan kamera och glugg?? Så gör man också?? –men på senare år har en ny industri vuxit fram med tillverkning av adaptrar för koppling av gamla gluggar, av alla de slag, och nya kameror?? –ja, även gamla kameror.

Nu finns det många som vill ha det senaste av objektivutveckling och det är ju bra?? –för vi mindre bemedlade kan då köpa begagnat? –så miljövänligt??

Naturligtvis är nästan alla nya gluggar, uträknade med datorprogram och med senaste glas, bättre än gamla objektiv?? Men är det så skillnad mellan en glugg från 1930-talets och dagens?? Kan vi se skillnaden?? Jo, det kan många, de kallar dessa gamla gluggar för mög??

Så seniorplåtis, med nyväckt intresse för analog fotografi, tog en Leica Standard från 1932 och tog några negativa färgbilder med tre Leica objektiv: Hektor 2.8cm f6.3, Summar 5cm f2 och Elmar 50mm f3.5.

Leica Standard + Summar 5cm f2

Bilder tagna med gamla 30-tals gluggar i Lund anno 2019-04-06

Inlagt 2019-04-14 07:46 | Läst 1459 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
I dagens resursknappa värld är det alltid en angenäm tanke att man skulle kunna använda redan tillverkade prylar i högre utsträckning, och gamla objektiv är ett utmärkt exempel. Modern databeräkning i all ära, men de bärande konstruktionsprinciperna för våra objektiv som tillverkas i dag är tillkomna i intervallet 1890-tal till 1930-tal. Det är klart att man kan använda gamla objektiv och få ett fullvärdigt resultat.
Nu tycker jag ändå inte att dina bilder riktigt visar vad de här gamla Leicaobjektiven kan. Det ser ut att vara ”färgfilm direkt ur kameran”, precis som man i dag stilar med ”JPEG direkt ur kameran”? Det är klart att man både får och skall bildbehandla (inom autenticitetens ramar) – precis som man i det gamla mörkrummet använde papper av olika hårdhetsgrader, delbelysningar, pjattar, och så vidare.
Jag genomförde nyligen ett eget projekt för att visa att just objektiv från 1930-talet (Zeiss) kan ge färgbilder av ett slag som svårligen kan skiljas från dagens teknik (vid normalt betraktningsavstånd). Materialet låg som en bildutställning under senaste auktionen på LP Foto, och ligger nu till beskådan på Wibergs Foto på Karlavägen här i Stockholm (Leica Center).
Många som just har talat om "gammalt mög" har blivit långa som fiollådor i ansiktet när dom har tagit det av den här bildsamlingen. Var och en kan själv övertyga sig om riktigheten i det jag säger genom att besöka Peter och Lasse på Wibergs.
Hej Bob.
Jag har inte tillräckligt med kunskap eller erfarenhet om ditt ämne här. Det finns många andra kloka huvuden här på FS, som måste ta hand om den delen :-) :-)
Å andra sidan är jag mycket imponerad av ditt foto nummer 6 - både kompen, ljus, skuggor och färger. Påminner mig om mina gamla dias-bilder.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Då är det tillbaka till TV, där danskarna visar flaggan för tillfället (du vet vad jag menar).
Svar från Bob Bovin 2019-04-14 14:42
Hej,
Det verkar stenhårt på kullerstenarna idag. Hög fart och damm.
Ha det gott vid TVn
Bob
Kul det här Bob!
/B
Svar från Bob Bovin 2019-04-14 17:39
Hej,
Tackar. Det kan bli mer kul.
Klapp
Bob