SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2333. Guldmakaren?? –i stort?? –neutronstjärnor kolliderar??

Det är oklart varför det finns så mycket guld?? –här på vårt klot?? Geologerna har undrat och så även rymdfysikerna?? Finns det lika mycket på alla planeter?? Hur gör man guld?? –många har försökt??

Även August Strindberg gjorde tappra försök?? –och alla alkemister vid de stora hoven i Europa?? De lovade sin kung att fixa fram guld?? –om de fick hålla på?? Ingen lyckades att lösa gåtan på den tiden??

Nu vet fysikerna att det behövs två gigantiska neutronstjärnor som kolliderar?? –å då blir det guld och silver!! Det upptäcktes från tryckvågorna, de som Einstein förutsa, och kunde ses i vanliga observatorier.

Seniorplåtis har studerat guld också?? –men i den andra ändan på längdskalan?? –nämligen på atomär nivå?? Med hjälp av ett atomupplösande elektronmikroskop kunde vi se hur atomerna lagrar sig atom per atom på en liten guldyta!!

Bildsekvens som visar hur guldatomer (svarta prickar) sätter sig på en liten kristall

Bilderna ovan har en förstoring av mer än 100 miljoner gånger. Om du hade en så bra kikare så skulle du kunna räkna benen på en stol på månen!!

Inlagt 2017-10-23 07:33 | Läst 3674 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Spännande upptäckter sker hela tiden! Vore kul om det här skedde litet närmare! Guldproduktionen alltså! Fast guld det finns ju på jorden också, men det tar tid att hitta för en privatperson! ;)
Mycket av den nya forskningen, som tex att "se" så långt ut i universum och kunna mäta tryckvågen, och sedan räkna ut vad som hänt, det kan vara svårt att fatta eller förstå!
/B
Svar från Bob Bovin 2017-10-23 08:40
Hej,
Jag undrar om det inte finns för mycket av guld. Det påverkar över allt. Alla jagar guld. Vi har några gram i en sten från Kalifornien här hemma i hyllan.
Möjligheten att mäta rymdtid är helt ofattbar att utföra. Våglängden är ju helt otroligt liten.
Guldatomerna vi såg är ju höghus jämfört med det.
Roffe har naturligtvis helt klart för sig vad som gäller
Bob
Ibland, för att dölja sin okunnighet, skapar fysiker helt osannolika och värdelösa teorier.
Svar från Bob Bovin 2017-10-23 11:55
Hej,
Mycket sällan tror jag. Här kan man mäta att det är guld.
Ha det
Bob
Kemal Sahacic 2017-10-23 12:10
I många decennier har fysikerna påstått att guld bildas vid explosion av supernovor. Nu "vet" fysikerna att det behövs två gigantiska neutronstjärnor som kolliderar. Ha ha, vad blir näsa teori?
MikaelSB 2017-10-24 17:41
Det brukar ju också låta så när lekmän pratar om ämnen informerade av publikationer beskrivandes [gärnaokomplett] forskning vars målgrupp samt skribenter likaså är lekmän.

En vetenskaplig teori är inte en gissning utan kan enormt förenklat ses som en beskrivning av tillgänglig fakta för att beskriva ett fenomen eller företeelse. Sedan att individuella vetenskapsmän säger idiotiska saker, gärna om andra områden än sitt eget, är inte helt ovanligt. Det är ju ett lätt sätt att både tjäna pengar och bli uppmärksammad på när ens lösa påståenden gagnar rörelsers olika syften och uppdrag.

Här är ju t ex kreationister och andra dårar notoriska i sitt arbete att dels samla kontextryckta citat och locka människor inom branscher med gott anseende att säga de sakerna deras undersåtar önskar höra. Samma grupper använder ju retorik som påminner om din. Där de vetenskapliga slutsatsernas flyktighet är ett legitimitetshinder - hellre än ett hälsotecken i ett område under ständig revision grundad i rådande tillgänglig data.