SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#162. Svartvita bilder med elefanter!! –kan det va nått?? –ja, otroligt vackert!!

Naturfotografi i svartvit är inte så vanligt!! --idag!! Det finns undantag och just nu kan du se det på Fotografiska!! Sedan 1995 har Nick Brandt fotograferat de vilda djuren i Östafrika. När man ser hans bilder på elefanter faller man i trans!!

Om du inte redan varit där, vilket jag inte har än, så ta och förbered i dig genom att kolla in New York Time site Lens:   

http://lens.blogs.nytimes.com/2011/10/05/in-east-africa-fine-art-meets-conservation/

Antalet elefanter har minskat drastiskt i Kenya och Tanzania under hela föra århundradet. Orsaken till detta är ju tyvärr det enormt höga priset på elfenben!! –kilopriset ligger på upp mot 6000 kr per kilo!! Allt illegal handel naturligtvis!! Avskyvärd jakt pågår!! Vakter behövs i nationalparkerna.

Nick har startat en icke-kommersiell fond, Big Life Foundation,!! --som finansierar  120 rangers i Amboseli området!! --med hjälp av pengar han får in för sina bilder. Det är verkligen en beundransvärd insats av en naturfotograf, som startade att plåta 1995!!

Var har vi de svenska naturfotograferna?? --när det gäller att stödja naturen?? –eller är det bara ”Hötorgsfotografi” eller ”Rosenlunderi” som gäller?? Kom ut ur gömslena!!

Det skall ju vara bilder i en sådan här blogg!! --och 2005 besökte assistent Ninni och jag, med son och sonhustru, Tanzania.  Det blev en mycket framgångsrik foto-safari!! –tack vare en suverän guide som körde vår ”4-wheel drive”. Jag skall komma med en berättelse i en senare blogg!!

Här har vi två elefantbilder från den resan!! Det är förmätet att visa dessa i samband med text om Nick Brandt’s bilder. Jag tar risken!! Det får dock bli i svartvit!!

Ngorongora, Tanzania, 2005.

Tarangire, Tanzania, 2005

Inlagt 2011-10-09 07:40 | Läst 6534 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag var där förra veckan och tjuvkikade i boken och blev andlöst fascinerad. Naturfotografi i svartvitt och med sådan stil och karaktär! Långt från Rosenlunderiet som jag är hjärtligt trött på. Planerar ett besök i veckan. Nu på helgen är det lönlöst. För mycket folk i vägen.
Svar från Bob Bovin 2011-10-09 08:59
Utställningen är ett MÅSTE för var sann fotointresserad.
Man kunde hoppas att på att det blir en väckarklocka för svenskt naturfoto.
Tack för att du kommenterade.
Mvh
Bob
Du har rätt i att det tas för få naturbilder i svartvitt. Det känns som de flesta naturfotografer jagar samma färgmättade bild.
Svar från Bob Bovin 2011-10-09 21:06
Balansen mellan färg och s/v är inte lätt. Jag vet sällan när det ena eller andra stämmer. Men i Nicks bilder där ser jag att det stämmer.
Jag föredrar nog färg, men troligen mest för att dokumentär naturfoto är viktigast för mig.
Mvh
Bob
Jag är inget jättefan av natur/djur-foto i traditionell bemärkelse, men Nick Brandts utställning måste jag bara se, han visar något helt annat.
Helt rätt med sv/v eftersom det är så okonventionellt, det är sällan fel att prova något nytt.
Svar från Bob Bovin 2011-10-09 21:08
Det är ett måste å se Nick.
Mvh
Bob