SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1046. Fotoalbum är ute?? –fotoboken är det nya??

Allt ändrar sig?? –ingenting är sig likt?? Var tog fotoalbumen vägen?? –varför finns det inget bra klister?? –varför har fotohörnen blivit kass?? Nu måste vi göra ”fotoböcker”!!

Assistent Ninni och jag har plåtat mycke tillsammans i mer än femtio år. Ninni har varit den drivande i jobbet att klistra in bilderna i fotoalbum. I början var det inga problem hitta bra album och hyfsat klister?? Klistret visade sig vara olämpligt i det långa loppet?? –i stället fick vi gå över till klassikern fotohörn. Det blev med åren allt svårare att hitta album?? –idag finns det inga bra att hitta?? –inte ens på nätet?? Så fotoalbum är nu historia. Det blev så här många!!

Du kan räkna hur många det är?? –varje album har 30 blad med ungefär 12 bilder per blad. Varje bild kostar ungefär 1,50 kr. Album med blad har kostat si så där 250 kr och varje blad 2 kr. Det vill säga ett album med bilder har kostat storleksordningen 700 kr.

När nu albumen är passé?? –så får man hitta något nytt sätt att lagra minnen?? Hur skulle det va att gör en ”fotobok”?? Crimson har en ganska enkel modell för att gör en 30x30 cm stor bok?? Det finnas massor av bolag som erbjuder liknande upplägg. Frågan är om detta fungerar?? –detta att sätta in bilder i en ”fotobok”??

Vi gjorde en test med bilder från ett halvår. Det var enkelt att leka ”bokdesigner”?? –texten var enkel att lägga in. Man kan nog lägga in ungefär 10 bilder per blad, storleken på bilderna blir ungefär det samma i storlek som i albumen?? Trycket är helt ok?? –och med lite träning kan man nog få det riktigt bra?? Helt i klass med fotoalbumet.

Kostnaden blir i stort sett den samma?? –storleksordningen 500 -700 kr för ett års bildkavalkad?? Inte så dumt va?? –eller har du andra erfarenheter??

Inlagt 2014-03-10 07:29 | Läst 6088 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Imponerad!! Vad flitiga ni har varit:)
Mvh Annika
Svar från Bob Bovin 2014-03-10 09:39
Hej,
Det är några arbetstimmar nedlagt i detta, men det är kul att stödja minnet.
Ha en bra dag
Bob
Tänk vilken skatt ni har där! En skatt som aldrig kan ersättas av en tryckt fotobok! (tycker jag)
Det är allt en viss tjusning att sitta och bläddra i ett gammalt fotoalbum, eller när man sitter och tittar på alla de svartvita bilderna från när pappa var liten. Det hade aldrig blivit samma sak i en dator, eller med bilderna tryckta i en bok. Tjockheten i korten, den härliga gamla svärtan, och lukten... =)
Ha en fin kväll!
Svar från Bob Bovin 2014-03-10 19:54
Hej Heléne,
Du tar upp en mycket viktig punkt. Känslan av ett album. Du har rätt att det kan man inte nå i en fotobok. Crimsons bok är tryckt på fotoliknade papper och har en lyster som liknar bilder.
Om man beställer foto så måste man ju sätt det i något album. Om man inte kan få tag i det på ett enkelt sätt så har man inte mycke att välja på.
Det är trist
Ha en fin solig vecka
Bob
Här har vi också så många album som jag fixat till men Jonen har så klart också kopierat många av bilderna.
Jag gjorde även album till alla fem barnbarnen från första dagen tills de blev tonåringar. Där kopierade jag nog de flesta bilderna själv. Bodde i mörkrummet många nätter vilket inte var så bra alltid.
Glad nu jag har gjort det.
Fotoböcker fungerar allatiders bra tycker jag.
Jag har fortsatt lite med album Fuji har bar erbjudande ibland med små bilder. Jag brukar även framkalla och ge bort till vissa barn vars föräldrar faktiskt gör album.
Det är ljuvligt ibland göra sin livsresa genom att kika i albumen. När jag börjar brukar jag har svårt att sluta.
Sov gott ni båda
det skall jag snart.
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2014-03-11 08:00
Hej,
Fantastiskt, vilken kulturgärning du gjort till dina barnbarn. Jag förstår att det varit ett digert arbete i mörkrummet.
Du för tiden vidare in i framtiden.
Ha en skön vårdag i mitten av Skåne.
Ninni och Bob
Gun-Inger Arvidsson 2014-03-11 19:31
Vi är mörbultade båda två efter en halvdagsarbete var i trädgården skall fika nu--
gia
Skönt att se en riktig albuman! Så där många har inte jag, och inte så snyggt sammanhållna storlekar heller. Men jag håller med de ovan som påpekar det sköna I att ha glansiga inklistrade bilder! En fotobok blir gärna lite mer platt I utförandet.
Ordning och reda hade åtminstone förra året fortfarande fina fotoalbumpärmar med lösa blad. Tror även Åhlens har liknande, men bara I svart.
Svar från Bob Bovin 2014-03-11 22:46
Hej Ylva,
Tyvärr har inte Åhlens kvar album här nere i syd. De var de sista som hade svarta stora med lösblad. Tyvärr är fotohörnen också på väg ut.
Bistra tider råder..
Ha en skön vecka
Bob
Hej
Underbar tråd! Sitter precis och letar efter någon leverantör som printar ut bilderna på lösa albumblad, utan att binda dem till en bok. Bunkrade en gång i tiden upp med album fr just Åhlens, för att sen när tid medges klistra in dem. Har stött på samma problem som ni alla, svårt hitta lösa blad, bra klister eller ens fotohörn. Tänkte att det måste finnas någon därute som erbjuder att printa ut 2-3 bilder per A4:a för att på så sätt få det att se ut som ett "riktigt" album. Någon som vet? Anna