SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#102. Eldsjälar bevarar järnvägsminnen!! –eller hur en bygd kan försöka överleva!!

Vårt land har en rik industrihistoria!! --och många samhällen har kvar rester av en storhetstid då landet blomstrade inom många områden!! Mycket är rivet, raserat och jämnat med marken, eller bara lämnat att förfalla!!! Här och var har dock enskilda eller föreningar renoverat, bevarat och startat nya verksamheter, som ofta riktar sig mot nutidens internationella turism.

I det lilla samhället Riddarhyttan, en gång ett blomstrande gruvsamhälle, finns det flera industriminnen, bl a musugnen som lades ned 1959. Runt 700 f.Kr. började de människor som fanns i området att utvinna järn ur området kallat Röda jorden. Det som de flesta ser idag, när de passerar på riksväg 68, är det pietetsfullt renoverade Lokstallet nr 1093, vid den nedlagda järnvägen mellan Riddarhyttan och Köping. Här finns minnen från järnvägens dagar och man kan köpa en riktigt god kopp kaffe och riktigt hembakat bröd. Här finns en fotoutställning av mycket god klass. Svartvita bilder från Ridarhyttans station. Kalle och Monia, som renoverat lokstallet och driver verksamheten sedan mer än tio år, pratar och berättar om bygden med sina gäster. De driver en kulturgärning!!

Lokstallet 1093 i Riddarhyttan.

Det här är en mycket aktiv by, med lite mer än 400 pers, kolla på nätet!!  Byn har kvar en handelsbod!! –kors i taket.  Man hittar dock ganska många tomma villor till salu, så vill du bo billigt flytta hit. Arbetslösheten är i stort noll, på grund av pendlingsavstånd till flera mindre tätorter med industri. Naturligtvis ser man många villor som fortfarande eldar med ved. Ibland undrar man hur de får plats med vinterns vedhög i veboa??

Förbrukningen av ved för en villa, under vinterhalvåret, i Riddarhyttan.

_________________________________________________________________________

Den 18 juli är du välkommen till min utställning, ”Livet på polarisen”, på Scandinavian Photos Galleri, Östra Förstadsgatan 44, i Malmö. Den pågår till den 27 augusti!  

Kom och se!! --KYLSLAGNA bilder på kejsarpingviner och isbjörnar!!

Kolla en gul fotograf!! Snow Hill, Antarktis 2007. Canon 1D III, EF 17-35/2,8 L.

Kolla på mer info här: http://www.fotosidan.se/cldoc/livet-pa-polarisen-bob-bovin.htm

Inlagt 2011-07-11 07:42 | Läst 4366 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver