Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Septett nu komplett!

Jag återvände idag för att ta en titt på mitt fjärilsställe där jag hade försett flygfäna med lite sockerhaltig bryggd häromdagen (förra blogginlägget). Nu kunde jag fullborda septetten med övervintrande dagfjärilar. Den rara videfuksen satt och lapade av sockret som fanns kvar på stammarna och grenarna som jag "målat".


Videfuksens färg går mycket mer mot röda toner till skillnad från körsbärsfuksen som är mer orange/gulbrun. Ett annat kännetecken är att den svarta bården på bakkanten av vingarna är mer diffus och saknar inramningen av gula halvmånar. Fjärilen på bilden är en lätt sliten hona (större än hanarna).


Ett tredje (finns ytterligare några) kännetecken är de vita frambenen


Den andra arten som jag missade vid förra bloggtillfället var vinbärsfuksen som har ett vitt tydlig "c" på vingens undersida. Vinbärsfuksen på bilden hittade jag redan i  torsdags och den var kvar idag. Vinbärsfuksen är en ganska vanlig fjäril till skillnad från de två andra fuksarna.


Så här ser den ut när vingarna är genombelysta av solen.

Nu är det bara att invänta månadsskiftet juni-juli då vårfjärilarnas avkomma är redo att flyga några veckor innan de hittar sitt vinterviste och visar sig först våren-23 då de ska fullborda cirkeln och para sig. Vinbärsfuksen kan dock uppträda med ytterligare en sensommargeneration till skillnad från de två andra som bara visar sig i två generationer varje år. Fjärilarna på bilderna kommer att vara döda långt innan deras avkomma flyger efter midsommar.

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost

Inlagt 2022-04-23 12:21 | Läst 1208 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant! Du vet väldigt mycket mer om fjärilar än oss andra. Tack för tipset att stryka på något sött för att locka dem.
Svar från Tonyeagle 2022-04-23 16:52
Jag kan rekommendera att blanda 1 liter rött billigt boxvin med en burk äppelmos, 1 flaska/burk porter eller liknande mörkt öl och så mycket socker du kan lösa i blandningen. Låt brygden gärna stå där det är någorlunda varmt så det kan jäsa till sig ytterligare. Kan du få tag på lite gammal nästan övermogen och halvjäst frukt så kan du byta ut äppelmoset mot detta.
Lycka till!
Vibybo 2022-04-23 16:58
Det låter som ett bra recept, har ett stort ReineClaude plommonträd, det blir mycket med rutten frukt under det just som praktfjärilar börjar anlända.
Fina bilder och tack för mycket intressant information om fjärilar som jag bara hade rudimentär koll på.
Hälsningar Lena