I blekingska fågelmarker
Flyta med fåglar
Här är jag på plats i flytgömslet i morse. Fotograf: Anders Blomdahl
Så var det då dags för vårpremiär med flytgömslet. Tyvärr blev det inte den succén som jag förväntat mig. Uppe i gölen var det tämligen avslaget bland knipor och krickor. Det verkade nästan som om fåglarna redan avklarat vårens spel på rekordtid (mindre än 2 veckor sedan som isen försvann från sjön). Kanske inte konstigt ändå när man betänker att det är 1:a maj på onsdag. I brist på fototillfälle på fajtande knipor kunde jag istället fota en liten lövsångare som kom fram till vattnet för att dricka och fånga några småkryp. Och så blev det en del bilder på knipor och grågäss i morgondimma. Alltid något, så man ska inte klaga.
Först några bilder på knipor i morgondimma.
Och så ett grågåspar.
Jag fick också några skott på kniporna när dimman lättat.
Och så avslutar vi med Sveriges vanligaste fågel, lövsångaren.
Det var allt för den här gången.
Krokodilsim och pajaskonster
Så var det då äntligen dags för en av vårens största begivenheter! Oj, vad jag har längtat. I torsdags blåste isen upp i Grangölen. Varmt och blåsigt väder gjorde att resterna av det förhatliga istäcket försvann som i ett nafs! Under lördag-söndag var det därför ingen tvekan om att väckarklockan skulle stå på 03.30 och att jag skulle bege mig till gömslet innan det blev alltför ljust! Visserligen bjöds jag inte på några sensationer eller nya actionbilder av de vanliga arterna men vad gör väl det?! Ett fantastiskt ljus och en kakafoni av ljud från uppspelta spillkråkor, stirriga skogssnäppor och härjande knipor gjorde i alla fall att jag kände att NU har våren kommit!
Grågässen var som alltid ljudliga och lite misstänksamma!
När solen steg ovanför träden bakom mig så blev ljuset magiskt. Fast kniphonan brydde sig nog inte.
Den lilla krickhonan kom också simmande i det gyllene vattnet.
Och efter kom hanen
Till slut blev det väldig fart på krickorna med spel och uppvakning. Detta var dock på långt håll så det fick bli halvskakig videofilm a´la 3000 mm brännvid i stället.
Även kniporna härjade runt och bjöd på allt från jakt av annan hane till...
våldsamma utfall, krokodilsim och plaskande samt andra konstiga moves.
Och så förstås uppvaktande av läcker hona. Fortsättningen, s.a.s, lyckades jag endast få videofilm på eftersom det gick över så snabbt...
Längre fram på förmiddagen ägnades fjäderdräkten lite omvårdnad.
Nästa helg försöker jag igen, då kanske med flytgömsle. Blir det något utöver det vanliga så kommer det ett blogginlägg om detta. Over and out!
Hungriga möss och sträckande vårfågel
Efter några veckors uppehåll från bloggen så kommer här en liten rapport! De senaste 2 veckornas lediga fototid har ägnats åt sträckskådning med tillhörande fotografering ute på Sturkö, en av öarna i Karlskronas skärgård. Det mest spännande var att se om ejderbeståndet hade återhämtat sig. Tyvärr verkar det som att beståndet ytterligare minskat kraftigt. Lite drygt 100 000 sträckande ejder (och en väldigt liten del ungfåglar) under dessa veckor jämfört med att man tidigare kunde ha 3-400000 tusen under morsvarande period vittnar om en ekologisk katastrof. Under mina dryga 30 år som fågelintresserad har jag aldrig varit med om att ett bestånd minskat i samma snabba takt. Många rapporter från häckräkningar av ejder har vittnat om samma sak de senaste åren.
Trots de nedslående ejdersiffrorna har ändå satsningen ute på Uttorp på Sturkö gett många upplevelser. Bara att stå därute när solens första strålar slickar vågorna och ger ett fantastiskt ljus över landskap och flygfä har varit värt omaket att stiga upp i svinottan. Här kommer lite bilder med början på Påskafton då hela kustremsan var vittäckt efter ett snöoväder natten före.
På påskaftonens morgon såg jag i ögonvrån plötsligt något som rörde sig med små kvicka steg...
Det var en extremt hungrig och orädd mindre skogsmus som välvilligt lät sig smaka av min goda äggamacka.
Med dagarna blev vädret bättre och bättre och mer vårlikt även om åtskilliga minusgrader på nätterna gjorde att de tjockaste vinterkläderna fick vara på. Men vad gör väl lite kyla när man på nära håll får se en gråtrut jaga iväg en havsörn...
eller får se de sträckande ejderflockarna i magnifikt morgonljus?
Morgonejder i varmt ljus
Skedand och kricka i dagens första solljus.
Sångsvanar som stretar på i lätt motvind.
Några dagar sträckte det även skärfläckor.
De små krickorna sträckte förbi precis utanför de yttersta stenarna på låg höjd.
Även bläsänder kom sträckande.
Havsörn kom förbiflygande ett par gånger varje morgon/förmiddag. Här en lite äldre fågel än den förra.
Ett gäng knölsvanar som trängs för att få vara med på bild!
Som vanligt kom det små flockar av småskrakar förbisvepande vid den yttersta stenen!
Nu var det slut för denna gången. Förhoppningsvis finns jag på plats även nästa vår för att uppleva de första vårsträcken längst ute i det yttersta havsbandet. Nu till helgen blir det däremot trädgårdsarbete för att förbereda för fjärilarna. Kanske vädret också tillåter lite knipspel i gölen om nu isen gått upp till dess...