I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

I startgroparna

Sitter framför datorn och planerar lite inför sommarens paddeläventyr och fotograferingen av sommarens sydsträck samt mina sedvanliga fältkurser med fotografering av sträck och rastande fåglar. Ute friskar det i med en frän nordost som är värsta tänkbara vind för ändamålet så här års. Möjligen kan det bli någon fjäril på läsidan av huset som hamnar på bild idag. Jag bjuder idag istället på några bilder från förra sommarens fototurer här i östra Blekinge.


De arktiska vadarna, här kustsnäppor, har fortfarande kvar sina vackra dräkter när de i juli månad passerar våra kuster på väg söderut.


Strandskatorna är ett vanligt inslag bland de sydsträckande fåglarna under högsommaren.


Silvertärnan är den av världens fåglar som flyttar längst. På kvällarna kan de komma i stora flockar på sin väg tillbaka till vattnen norr om Antarktis, en flytt som tar flera månader och där tärnorna tar god tid på sig och så att säga följer med sommaren från norr till söder.


Vissa sensommardagar flyttar även tornseglarna på låg höjd. Här en årsunge som redan är en mästare på att flyga.


Kentsk tärna med mat åt ungarna som redan kan flyga själv men som sitter tiggande på en sten i närheten.


Några småskrakar passerar på närhåll.


Mina portabla gömslen av olika sort fungerar bra om man vill komma nära födosökande vadarfåglar. Ibland räcker det t.o.m. att lägga sig och dra en jacka eller camonät över sig för att fåglarna inte ska bry sig om ens närvaro. Här fotograferades rastande myrspovar under en fältkurs förra sommaren.


Kärrsnäppan är den i särklass vanligaste vadarfågeln som rastar längs våra kuster under sommaren.

Det var allt för denna gången!

Postat 2018-06-30 14:05 | Läst 2076 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Dagens fjäril - En kvartett rara arter

För ovanlighetens skull lämnade jag idag östra Blekinge för en tur till gränstrakterna mellan Småland och Östergötland. Jag hade nämligen fått erbjudande om att följa med kompisarna Janne och LG som skulle kolla in några rara arter flera timmars bilåkande från hemtrakterna. Speciellt lockade möjligheten att fotografera apollofjäril som är mycket ovanlig på svenska fastlandet (På Gotland förekommer en något mindre ras i lite större antal än den större varianten på fastlandet). Sagt och gjort; vi lämnade samlingsplatsen vid 6-tiden och styrde kosan norrut. Snacket gick om ditten och datten men också om möjligheten, att för LG och mig, hänga in 4 riktigt fina arter som inte finns i Blekinge. Resan gick över förväntan och efter uträttat förvärv kunde vi bara tacka guide Janne för den fina kvartetten plus några ytterligare fjärilar varav en som inte heller finns i hemlänet. Trots värmen på över 30 grader så var det en mycket lyckad tur, även om inte bilderna på alla arterna blev de bästa. Här får man nog skylla på värmen och den egna otåligheten! Nästa gång ska jag ta ännu fler bilder och ha ännu mera dricka med mig i kappsäcken!


Den stora och ståtliga apollofjärilen är en vacker pjäs!


Ett litet bestånd av fibblor var ett bra ställe att parkera sig vid. I det lilla området hade vi 7-10 apollofjärilar, alla relativt nykläckta och i fint skick.


Stilstudie på apollofjäril som intar frukost.


Några mil från "apollostället" kunde vi hänga in klubbsprötad bastardsvärmare.


På samma ställe hittade vi efter 7 sorger och 8 bedrövelser äntligen resans raraste art, kronärtsblåvingen. Arten är närmast försvunnen från landet men finns fortfarande att hitta på några enstaka lokaler. Den verkar dock vara på väg mot att helt försvinna från landet.


Några kilometer därifrån kunde vi fullborda kvartetten med smalsprötad bastardsvärmare.

Det var allt för denna gången!



Postat 2018-06-28 21:01 | Läst 3249 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Dagens fjäril

Tänkte att nu under högsommaren visa lite fjärilar här på bloggen. Det lär snart också bli dags för sommarens stora begivenhet vadarfåglarna som kommer på sitt sydsträck. Fick igår rapport om att det redan ansamlats en hel del vadare på en ö ute i skärgården. Snart blir det dags för ett besök på "udden" av en vadarhungrig fotograf;)


Sälgskimmerfjärilen är en osedvanligt vacker pjäs.


Kålfjärilen gillar mina nepetablommor och min salvia.


Ängssmygaren verkar ha fått aptit på fältvädden.

Det var allt för idag!

Postat 2018-06-26 18:47 | Läst 1578 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Resumé

Våren som gick var inte den mest spännande i fotoväg. Försommaren som kom i början på maj och varade allt för länge gjorde att mycket kom ur led i naturen. Visst är det kul med variation (ovanligt "fint" väder i år) men fauna- och floramässigt blev det en av de absolut fattigaste vårar som jag upplevt. Det soliga vädret gjorde t.ex. att alla "roliga" fåglar flög värdshus förbi på sin väg norrut. Värmen gjorde att många blommor aldrig ens blommade till nackdel för insekterna. Nåväl, Nu hoppas vi på en sommar med lite varierat väder. Vadarsträcket och alla rastande vadarfåglar längs våra kuster är ju en begivenhet. Man vet aldrig när det sätter igång på allvar. Kanske denna veckan, kanske inte förrän om 3 veckor. Allt beror ju på väder och vind, inte bara här nere i söder utan också uppe i fjällen och på tundran i nordost. Här kommer i alla fall några bilder från den gångna våren och försommaren.


Sädesärlorna fick ut sina ungar i vanlig ordning.


Liksom stenskvättorna som verkar ha haft ett bra år nere på Torhamns udde.


Det var mycket rastande simänder på udden i våras, här några krickor.


Tofsviporna höll koll på sina småungar och jagade iväg närgångna kråkor.


Ärtsångare och törnsångare hade revir lite här och var i buskagen.


Rosenfinkarna nere på udden var ovanligt ihärdiga med sången i år.


Och över hagmarker uppe i skogsbygden flög morkullorna sina vanliga rundor om kvällen.

Hemma i trädgården fick jag besök av hagtornsfjärilen även i år.


Även den humlelika dagsvärmaren var på plats från slutet av maj.

Så till sist några bilder från det fågel- och insektsrika Lesbos som besöktes i början av maj. Fler bilder och en reseberättelse från denna vackra ö hittar du här.


Biätaren är vanlig på Lesbos.


Fjärilar
och andra insekter är det gott om på Lesbos, mycket tack vare det ekologiska jordbruket.

Och till sist en ekorre uppifrån klosterträdgården i Ipsilou.

Det var allt för denna gången!

Postat 2018-06-25 14:07 | Läst 1432 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera