I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Nu är gamlingarna uppe och flyger

Idag hade jag en riktigt härlig dag då man kunde gå i bara skjortan och njuta av våren! Nästan ingen vind, strålande sol och ett strålande fjärilsliv. De tidiga fjärilsarterna, som övervintrar som vuxna individer i lador, hålträd och rishögar etc. tog chansen att påbörja sina sista dagar och veckor i livet och njöt nog av vårsolen lika mycket som jag. De, om några, har en hektisk tid framför sig eftersom de nu behöver fylla på matförråden så att de orkar lägga grunderna till nästa generation fjärilar som vi kan få njuta av under sommaren. Många av dem är slitna men en och annan individ är i det närmaste intakta efter en blåsig men mild vinter. Några av dem har väntat sedan i slutet av juli månad förra året då de som nykläckta fjärilar var uppe och flög under några enstaka veckor för att sedan hitta sig ett hål eller dylikt att övervintra i. Tala som livscykel med mycket vila! Körsbärs- och videfuksen på bilderna är sådana exempel. Här kommer lite av vad som sågs och fotograferades idag i trakterna runt Nässjön i Blekinge.


Videfuksen på bilden förser sig med god sav från det nyröjda området vid Nässjön.


Vinbärfuksen på bilden föredrog en tussilago.


Vi såg ganska många nässelfjärilar och citronfjärilar som var i farten.


Den här sorgmanteln höll till hela dagen på samma ställe vilket resulterade i rejäl berusning då saven började jäsa när solen stod på.


Den här varma stenen var ett favorittillhåll för påfågelögat på bilden.


Vännen och fjärilsguiden Janne fotograferar körsbärsfuksen som även syns på bilden nedan.


Och till sist en liten glimt av Nässjön.

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost, naturfotosydost.se

Postat 2020-03-28 19:10 | Läst 1642 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Härliga jättevågor, sjöorrar och ejdrar, samt ett kärt återseende

Jag älskar blåsiga dagar!!! Fast bara om jag ska fota vårsträcket av sjöfågel. Efter tiotusentals bilder på sträck över lugna vatten har det i år blivit dags för lite variation på bl.a. ejderbilderna. Idag passade det utmärk att ge sig ut med sydliga vindar (ca. 17 m/s i byarna) och flera plusgrader i luften! Tyvärr blev det inte lika mycket drag som jag förväntade mig. Ett par tusen ejdrar passerade dock och som bonus kom sjöorrar och svärtor ganska nära land vilket inte hör till vanligheterna här i Blekinge. Efter 6 timmar i blåsten på Uttorp, Sturkö blev det en runda till Torhamns udde för att ta del av ett kärt återseende.


I det svaga morgonljuset kom en knölsvan flygande.


Tre av ett otal ejderbilder som blev tagna idag.


Det syntes inte några ejderskådare på polenfärjans däck!


Ett gäng sjöorrar som tog en sväng inåt viken för att sedan åter ge sig ut över öppet hav.


Alfåglarna kom inte nära land.


Några enstaka bläsänder visade upp sig. Om ett par veckor blir det betydligt fler bläsänder och andra simänder.


Sista ejderbilden för idag. Efter kl. 11 tunnade det ut betänkligt och en molnskärm kom från väster. Dags att göra ett besök på Torhamns udde...


...för att titta till den honfärgade svarthakade buskskvättan.


Jag vet inte om det är en ny hona (den gamla ringmärktes så det är inte denna) eller en av ungarna som återvänt från förra årets häckning.Hoppas det blir häckning i år igen! I så fall blir det Blekinges andra häckning av denna sydliga art som på senare år börjat etablera sig i södra Sverige.

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost, naturfotosydost.se

Postat 2020-03-15 18:12 | Läst 1417 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Rapport från en blåsig utpost

Inte ska väl lite enstaka regnskurar och stormvindar hindra en från att njuta av vårsträcket längs kusten?! Det finns nog delade meningar om detta och en uppfattning är väl att om man frivilligt ställer sig x antal timmar flera dagar i rad på en (väldigt) blåsig plats vid öppet hav så är det en skruv som sitter lös! Är det dessutom på väg att blåsa upp till storm med orkanbyar så är det flera skruvar som sitter lösa. Nu är det ju så att fåglarna flyger i nästan alla väder, bara vindarna är de rätt, så man har inget val om man drabbats av ejderfrossan som tack och lov inte blivit någon pandemi - då hade det blivit trångt bakom de få buskar som får agera vindskydd med sikt åt rätt håll!

Här kommer en kort rapport från morgonens fotograferande vid Uttorp, Sturkö i Blekinge yttersta skärgård.


För att inte missa något av föreställningen var jag på plats strax innan 06. Man hade ju hoppats att få några skockar mot månen som tyvärr gömde sig bakom molnen.


När molnen skingrats något och solen steg över horisonten så fick ejdrarna en röd ton i den vita fjäderdräkten.


Mulet väder varvades med stunder med sol. Här stretar en flock fram i den hårda sydvästvinden på väg mot häckplatserna i Östersjön.


Enstaka simänder, här bläsänder, sågs också. Simänderna (t.ex. kricka, stjärtand, skedand och bläsand) har sin sträcktopp först om 3 veckor och har inte riktigt kommit igång ännu.


Även några gravänder sågs sträcka. Många av deras arftfränder är redan på plats på häcklokaler i södra Sverige.


Storskarvar från den närliggande kolonin som ses i bakgrunden ger sig ut på fiskafänge.


Det bjöds också på stunder med vackert solljus.


Ett av häckparen av vitkindad gås spanar av omgivningarna från en torr plats med god utsikt.


Ett par kanadagäss kom och och slog sig ner för en vindpinad frukost.


Medan det rök över havet snurrade vindkraftverken i rekordtakt. Denna vinter har det satts rekord i elproduktion på många ställen i södra Sverige!

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost

Postat 2020-03-12 18:07 | Läst 1238 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fyra vårtecken och en bonus

Eftersom vädret inte varit till fördel för fotograferandet (mest disigt eller blåsigt eller både och) så blev det en sväng idag för att se hur långt vårblommorna kommit. Det var på gång kan man säga. Här kommer några bilder, rakt upp och ner. Jag får återkomma om någon vecka när det torkat upp lite och kommit lite mer.


Enstaka blåsippor hade kommit upp ur sitt lövtäcke.


I lunden hade också vårlöken tittat fram...


liksom svalört och enstaka vitsippor,


Sjöfågelfotograferingen har inte gett önskat resultat annat än en bonus i form av en praktejder på håll i diset. Alltid lika roligt att få hitta en sådan på sträcket!

Det var allt för denna gången!
Nu ska jag ut och binda fast lite prylar i trädgården - SMHI lovar upp emot 30m/s i morgon här vid kusten!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost

Postat 2020-03-11 16:44 | Läst 1069 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gråväder och trist trädgård


En tråkig syn kan tyckas och visst går man i väntans tider och ser fram mot att det ska ta fart i trädgården! Gråväder gör inte humöret mycket bättre! Vattnet i gräsmattan står i dagern och det verkar som om till och med fåglarna slutat att sjunga. Konstigt hur mycket lite gråväder kan påverka humöret. Fast om man kikar efter kan man alltid hitta tecken på att det börjat så smått att gå åt rätt håll...

I planteringslådorna för sticklingarna från förra året är det faktiskt en del som vuxit och rotat sig ordentligt, och vintern har inte lyckats få vissa av växterna att släppa alla blad...

Vissa har klarat av vintern enastående bra och faktiskt börjat växa igen. 

Om ett par månader är det säkert full fart på blommor och insekter igen! Och förresten - Tranorna har ju faktiskt redan anlänt och ejdrarna börjat sträcka längs kusen! Och hörde jag inte flera sånglärkor drilla i går?! Nej, sluta deppa och planera vidare inför vårens äventyr med kameran är nog bättre än att sitta och sura.

Det var allt för idag!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost, naturfotosydost.se

Postat 2020-03-09 13:40 | Läst 1107 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa