I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Humlorna fick en högtalare

Från min trädgård, en knapp kilometer från havet, kan jag nu stundom höra sydsträckande storspovar vissla sitt karakteristiska flyktläte. Det är tydligen inte bara jag som har bråttom så här dagarna före midsommar. Det har också börjat bli ordentlig fart på insektslivet här i trädgården. Humlor och dagsvärmare besöker ivrigt de blommande salvia- och nepetaplantorna. Även sländor av olika slag har börjat dyka upp. Alldeles nyss flög en kejsartrollslända och jagade med tyvärr hade jag lagt in kameran alldeles för tidigt. Annars har det varit en hektiskt helg med städning och underhåll av veranda och uterum. Mellan varven har det blivit lite korta pauser med kameran i högsta hugg på upptäcktsfärd mellan rabatterna och buskagen i trädgården. En gammal högtalare som skulle slängas visade sig ha blivit beslagtagen av en humledrottning som nu hade en hord av betjänter. Efter att jag flyttat högtalaren och satt den utanför i soligt läge så flög humlorna runt och letade på samma ställe som högtalaren legat. Efter lite mindre än ett dygn hade de dock hittat sin drottning igen och jag slapp ha hela uterummet fullt av frustrerade humlor.


Humlor och dagsvärmare besöker gärna de blommande salviorna och kantnepetorna.


Den humlelika dagsvärmaren hovrar i luften framför blomman med sugsnabeln i högsta hugg.


En humla ska precis landa.


Hålet på baksidan av högtalaren som jag gjorde för att kunna hänga upp den på en spik var tydligen lagom stort för denna arten humla.


En liten blåvinge på besök hos jungfru Marie nycklar som är en vanlig orkidé i juni månad här i östra Blekinge.

Det var allt för denna gången från östra Blekinge.

Postat 2017-06-18 19:11 | Läst 1705 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Snabb som en vessla

Dagen utflykt bjöd på mina första bilder på vessla. Riktigt roligt, även om stenskvätteparet förmodligen inte uppskattade vesslans härjningar lika mycket. De hade dock inga problem att hålla sig undan det lilla mårddjuret som t.o.m. försökte klättra efter den ena när denna satt uppe på en liten stolpe vid stenmuren. Ivrigt varnande och ibland farligt nära rovdjuret lockade de bort den från boet. Om vesslan redan hade hittat boet med ungarna i stenmuren och intagit lunchen förtäljer inte historien. Svaret på den frågan får jag nog vid nästa besök när jag ska kolla om stenskvättorna är kvar.


Den lilla vesslan är en mästare på att jaga i trånga utrymmen.


Den for in och ut i stenmuren och dök upp på nya ställen hela tiden.


Efter en stund hade stenskvättorna lurat iväg vesslan ca 20 m från sitt bo.


Kanske var stenskvättornas modiga insats (ibland var de bara någon halvmeter från vesslan) förgäves.
När jag först hittade den var den precis vid boet men kanske höll ungarna tyst och inte avslöjade sig?


Vesslan ser ut som en liten (ca 15-20 cm) hermelin utan svart svansspets.

Det var allt för denna gången från östra Blekinge.

Postat 2017-06-11 17:16 | Läst 3108 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Nationaldag med triss i rovfåglar

Nationaldagen firades med en fin triss i rovfåglar vid Stora Roms naturreservat på Torhamnshalvön. Under någon timme visade både aftonfalken och lärkfalken upp sig fint och som grädde på moset kom en ståtlig bivråk förbiflygande. Lite roligt är det också att detta som skulle bli det första sommarinlägget i min blogg bjuder på 3 arter som hör sommaren till. Aftonfalken är visserligen inte en häckfågel här i landet men om man har tur kan den både inleda och avsluta sommaren. Den brukar visa sig i slutet av maj till början på juni samt i augusti-september. Det handlar då om fåglar som flugit lite fel under sin vår- respektive höstflytt. I år har det varit många rapporter om aftonfalkar.


Aftonfalken och också lärkfalken som höll till i området jagade ollonborrar och sländor över ängarna intill skogsbrynet. Jisses vad de hade god aptit!


Här kommer aftonfalken med en ollonborre i klorna...

Efter att ha intagit måltiden i samma döda ek som alltid började den med detsamma spana efter nästa byte. Fågeln är en hona som föddes förra året.


Även lärkfalken jagade samma typ av byte...


men den föredrog att äta i luften.


En riktigt ståtlig bivråk, även den insektsätare, flög förbi över ängarna.

Det var allt för denna gång från östra Blekinge.

Postat 2017-06-06 16:31 | Läst 1570 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

De sista vårbilderna

Eftersom det nu definitivt är sommar i de blekingska markerna så får väl detta blogginlägg sägas innehålla de sista vårbilderna för i år. Alla fåglar har nu anlänt till landskapet och de första "hösttecknen" har visat sig. Det låter lite värre än det är eftersom det rör sig om de första sydsträckande storspovarna. Men om några veckor kommer det definitivt att vara full fart på sydsträcket av storspov, vilka brukar vara först ut bland vadarfåglarna att bege sig söderut. Sedan följer fler och fler arter som påbörjar höststräcket. Det blir som alltid en spännande tid för fågelfotografen då man kan hitta mängder av förbisträckande och rastande vadarfåglar som gjort sitt på de nordliga nejderna. Fjärilssäsongen är också igång så smått och om några veckor börjar även där en spännande tid. All plantering av fjärilsälskande perenner och annat har tack vare de varma veckorna i maj gett resultat i form av plantor som växer så det knakar. Annat var det i april då jag slet mitt hår p.g.a. för tidig utplantering av nya växter. Då trodde jag det skulle gå åt skogen och att det var ogjort arbete med alla snö, hagel och nattfrost som var. Av ungefär 40-50 nya plantor var det faktiskt bara 2-3 stycken som gav upp. Nu återstår att se om sniglar, bladlöss och torka ska sätta pinnar i hjulet för mitt största smörgåsbord hittills åt sommarinsekterna!


Värmen i maj gjorde att enarna längs kusten släppte pollen som aldrig förr.



Nästan alla nyplanterade växter klarade sig trots polarvåren.


Och den gamla salviabusken står i full knopp redo att bjuda på godsaker åt dagsvärmare och humlor.


Nere vid strandängarna stängslades det för ett par veckor sedan.


Kor och kalvar strövar nu omkring i jakt på grönbete.


Fågelsången har fortfarande inte tystnat. Här är det en sävsparv som sjunger vid sin revirgräns.


Här är ett par tranor, häckande i närheten av min "fjärilsäng" en mil från kusten, som hittat ett nytt bra matställe.


Även trollsländorna har nu börjat visa sig. Här är det en bred trollslända som villigt låter sig fotograferas.

Det var allt för denna gången! Nästa gång blir det dags för första sommarbloggen.

Postat 2017-06-04 16:35 | Läst 1472 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera