I blekingska fågelmarker
Dimma och inflöde av tättingar
Det var en riktigt omväxlande helg väder- och fotomässigt. Första sittningen i gömslet vid Grangölen på flera år blev en flopp, förmodligen p.g.a. att gryningen kom för tidigt. Då jag inte var på plats förrän 05.45 så lyckades jag nog skrämma det mesta fullt synlig som jag var vid promenaden till gömslet längs sjön. Lördagsmorgonen var inte bättre då jag skulle fotografera sjöfågelsträcket. Det var bara ett problem, SMHI hade missat att blekingekusten låg insvept i tät dimma. Det fick bli en promenad bland buskmarkerna norr om kustlinjen istället. Det hade kommit in väldiga mängder rödhakar, järnsparvar, trastar och bofinkar till södra Sverige under torsdags- och fredagsnätterna med hjälp av ljumma sydvindar. Så en del småplock blev det men inga bilder. Vad göra? Det blev en tur till gömslet vid fågelmatningen och där kryllade det med fågel. I dag söndag blev det repris på Grangölen och vintermatningsgömslet och det gick riktigt bra. Nytt fotokryss till och med. Ett par dubbeltrastar gick och letade mask i gräsmattan framför gömslet ackompanjerade av mängder av bofinkar och andra tättingar. Nere vid sjön, tidigare på morgonen, gick det denna gången bättre eftersom jag ställde klockan på 03.15 istället för 04.00. Det blir inte mycket sova av när man är ledig nu på våren!
Tidvis var det full fart på kniporna i Grangölen.
Kniporna dök och bökade på botten precis vid strandkanten framför gömslet.
Här är kniphonan nybadad och fin.
Dimman vid blekingekusten i går. Nere vid havet var det betydligt tjockare.
Mycket rödhakar anlände söderifrån tillsammans med järnsparvar, kungsfåglar och trastar m.m.
Dubbeltrasten stod och lyssnade efter sitt byte...
Sedan var det bara att håva in fångsten.
Efter en vinter nästan helt utan finkar hade jag nu 40-50 bofinkar vid vintermatningen.
Väl hemma igen brukar jag mötas av kurre som tittar ut genom holken jag satte upp åt honom.
Det var allt för denna helgen, Nya vårrapporter kommer.
The butterfly effect
Lite av förra årets höjdpunkter i min trädgård.
Ja, huruvida det är ställt med fjärilseffekten i dess klassiska mening låter jag vara osagt. Men uttrycket existerar i alla fall för mig så till den milda grad att endast tio plusgrader och en glimt av solen kan få mig att glömma tid och rum. Helt plötsligt finner jag mig själv spatserande i den spretiga vårvinterträdgården, filosoferande och dagdrömmande om hur kommande fjärilssäsong ska te sig här hemmavid. Den där planteringen får jag gräva upp och plantera med nya plantor av... Här måste jag rensa och omgruppera samt kanske plantera något nytt.. Kanske skulle man göra en ny rabatt här med backtimjan och kanske...
Hela tiden går tankarna till fjolåret, oavsett om det varit ett bra eller dåligt år, och vad jag kan göra för att få ännu fler upplevelser och foton av dessa små vanebildande varelser. Förra året var ju ganska bra med svartfläckig blåvinge, större dagsvärmare och den eleganta silversmygaren här i min egen trädgård. Men nu blir det säkert ännu bättre...
Inköpslistan planeras blixtsnabbt i huvudet och konstigt nog känns det som om det är denna tiden innan allt verkligen sätter i gång som är den verkliga höjdpunkten under fjärilsåret. Man är väl en drömmare som har smittats av fjärilssjukan och dess effekt på det allmänna sinnestillståndet. Eller som någon rikskänd härdad poet en gång sa - "...det är vägen, som är mödan värd..."
Det var allt för denna gång. Snart kommer mera vårrapporter, förhoppningsvis med aktuellt innehåll;)
Blekingekust 16 mars
Här kommer lite bilder från dagens vandring längs kusten i östra Blekinge.
Lärkorna har sedan flera veckor tillbaka anlänt till strandängarna. Idag spelade de lite också.
Som alltid får man syn på någon överflygande havsörn om man har koll i luftrummet.
Hundratals vitkindade gäss har slagit sig ner på Torhamns udde inför årets häckning. Arten som härstammar från den arktiska tundran har på senare år blivit en dominerande häckfågel på många ställen i Östersjön. Förra året räknade jag hundratals ungar bara på strandängarna vid Torhamns udde. Betestrycket från dessa fåglar kan vara ett problem för djurägarna.
Ett trevligt möte med berglärkan med sina coola svarta horn resulterade i några bilder. Fågeln häckar i fjällvärlden och ska snart lämna sitt övervintringsställe här i söder för att bege sig norrut.
En annan fjällfågel som jag fick stifta bekantskap med idag var denna födosökande snösparv. Även dessa brukar övervintra längs våra sydliga kuster.
Fågeln var mycket orädd och efter ca 100 bilder gick jag vidare med fågel flygande bredvid mig. Tydligen hade jag varit trevligt sällskap där jag låg raklång i tången under 20 minuter och fotograferade.
Även 12 födosökande gråsiskor, som även de snart ska bege sig norrut, födosökte frön i tång och bland grästuvor.
Det var allt för denna gång.
Tony/Naturfotogrupp Sydost
Blåsig ejderpremiär
Det var en tämligen blåsig ejderpremiär idag trots att vinden hade lagt sig betydligt sen i går eftermiddag. Kompisen LG hade redan haft 3 praktejdrar under torsdag-fredag så förväntningarna var höga ändå. Efter bara ca en halvtimme på plats på Uttorp, Sturkö så hördes ett vrål från Kenny som precis fått syn på praktejder nr 4 för Blekinge i år. Efter många om och men fick jag en snabb glimt av den arktiska juvelen när den passerade oss i 70 km/h på låg höjd mellan vågtopparna. Tyvärr lyckades jag inte få in den i sökaren på kameran så något skott blev det inte denna gången. I övrigt var det inte särskilt mycket som passerade. Några hundra ejdrar, några sjöorrar, en havsörn, lite skarvar och de sedvanliga småskrakarna som redan verkar vara på plats här längst ut i ytterskärgården. Kanske blir det ett nytt försök i morgon bitti.
De inrullande vågorna med simulerad dubbelexponering i efterarbetet. En exponering på kort tid och en på lång. Faktiskt mycket likt effekten man kan få direkt i kameran.
Inte många ejdrar passerade idag på närhåll. Här är i alla fall några stycken.
Vi får se om det blir mera imorgon?!