I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Vita hägrar och gröna monster

Båda helgens utflykter gick till Tromtö, ett av Blekinges många fina naturreservat. Gröna bokskogar, ekhagar med månghundraåriga träd, både döda och sådana som precis var på väg att slå ut, träsk och en stor våtmark var olika biotoper vi vandrade genom med kamerorna beredda. Det blev inte jättemycket fågel som jag nog räknade med men i alla fall lite och en hel del annat att vila ögonen på. Här kommer några bilder samt några bilder på sandjägarna hemma vid föräldrarnas grusväg där jag avslutade helgens fotoövningar. Bilder tagna med Olympus 300/4 + extender 1,4 utom sandjägarna och ekorren där jag hade plockat av extendern.


Kurre poserade villigt på nära håll.


Idag såg vi fem ägretthägrar vid våtmarken!


Utsnitt av bilden ovan. Lägg märke att den vänstra fågeln har mörk näbb och tillika röda "överben" (tibia), vilket de flesta könsmogna ägretthägrar får under häcktid .


Fälthararna For runt och jagade varandra och till och med brottades och boxades.


I skogen sjöng grönsångare (bilden), flugsnappare, rödstjärtar och en massa andra fåglar för fulla halsar.


Jag avslutade helgens fotoövningar med att fotografera dessa gröna små monster, som heter sandjägare, vid föräldrarnas grusväg där de jagade och åt upp andra småkryp.


Jason och Michael Meyers - Släng er i väggen! 

Det var allt för denna gången. Återkommer inom kort!

Tony Svensson/Naturfotogrupp Sydost

Postat 2022-05-15 17:56 | Läst 1323 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Aurorafjärilen - En pigg liten rackare


Hane av aurorafjäril som för ovanlighetens skull sitter stilla och låter sig fotograferas.

Aurorafjärilen är en ganska vanlig fjäril så här års. Oftast ser man den bara flyga förbi, men om den sätter sig brukar det inte vara för så lång tid innan den jäktar iväg igen. Detta gäller framför allt hanarna som patrullerar stora områden fram och tillbaka. Honorna, som är lugnare till sättet, saknar det orangea fältet på framvingarnas ovansida och kan lätt tas för en rapsfjäril eller annan vitfjäril om man inte ser undersidorna på vingarna. Idag hade vi tur och stötte på en hane som hade den goda smaken att sitta ner på samma ställe i ca fem minuter. Kanske berodde det på temperaturen som inte var så sommarlik eller var det av ren välvilja som den poserade.


Så här ser den ut på undersidan. Det orangea man ser är på den bortre vingens ovansida och så lyser det igenom lite på den andra vingen.

Det var allt för idag!

Tony Svensson/Naturfotogrupp Sydost

Postat 2022-05-08 16:37 | Läst 1400 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera