En återuppväckt plåtslagare
En liten promenad med Fuji X-Pro1
Idag var jag in på Uppsala Fotokompani för att köpa en ny putsduk (i 18% grå förstås), och då visade det sig att de fått in ytterligare ett objektiv till Fuji X-Pro1 - 18 mm f/2. Förra gången jag var där hade de bara 35:an inne, och jag var förstås lite nyfiken på vidvinkeln då den fått ganska blandad kritik på nätet.
Objektivet är klart mindre än 35/1,4 (vilket förstås inte är så konstigt), och kändes ungefär likadant vad gäller fokus- och bländarring. Vad gäller byggkvaliteten har jag alltså inget att klaga på.
Den mycket upptagne Hasse på UFK. Fuji X-Pro1, 18 mm, ISO 1250, 1/600 sekund och f/2,8. Klicka här för att se bilden i full storlek.
Då Hasse inte hade tid att prata massa strunt om kameran och objektivet tyckte han att jag skulle gå ut och testa i stället, så jag dumpade D3:an och tog en liten promenad med Fujikameran i stället. Tog med 35:an också för att se hur den beter sig i lite bättre ljus än förra gången jag testade den.
Forumtorget. Fuji X-Pro1, 18 mm, ISO 400, 1/1250 sekund och f/5,6. Klicka här för att se bilden i full storlek.
Fujis 18 mm (motsvarar 27 mm på småbild) har fått en del kritik för sin kant- och hörnskärpa, och där är jag beredd att hålla med. Det finns också en del CA i hörnen vilket förstås kan vara störande. För reportage- och gatufotografen är detta nog inget större problem, men det är nog inte den mest lämpade gluggen för exempelvis arkitekturbilder.
Lite korv till kvällsmat? Fuji X-Pro1, 18 mm, ISO 400, 1/340s och f/4. Klicka här för att se bilden i full upplösning.
Något Fujikameran är väldans bra på är det dynamiska omfånget. Jag fotograferade i rå+jpg i och med att jag inte kommer överens med Silkypix (den råkonverterare Fuji levererar med kameran) och Lightroom förstår sig ännu inte på råfilerna från kameran. Trots jpg-formatet gick det bra att lyfta skuggorna utan att bränna ut högdagrarna i bilden helt.
En inte alltför välbesökt telefonkiosk. Fuji X-Pro1, 18 mm, ISO 400, 1/1500s, f/2. Klicka här för en oförminskad bild.
Trots att 18 mm har vissa brister i hörn och kanter, så är den fullt användbar på full öppning, och riktigt skarp i de delar av bilden som oftast är viktigast. Jag är själv inte säker på om jag skulle välja den om jag köper en X-Pro1 dock, då jag gärna vill ha något vidvinkligare än 18 mm. Tyvärr är 18 mm det vidvinkligaste som fungerar med den optiska sökaren i Fujikameran, men med EVF:en går det förstås att använda vilket objektiv som helst.
Undrar om alla dessa cyklar verkligen är borta i morgon ... Fuji X-Pro1, 18 mm, ISO 400, 1/680s och f/2. Fullstor bild här.
Efter att ha tagit några bilder med 18 mm bytte jag till 35:an i stället. Detta normalobjektiv har fått synnerligen goda omdömen i de tester jag läst, och jag håller med. Det är ett väldans bra objektiv, och klart värt de sex tusenlappar det kostar.
Till skillnad från övriga bilder i blogginlägget är denna beskuren. Detta för att den är tänkt att användas som bakgrund i min iPad :) Fuji X-Pro1, 35 mm, ISO 800, 1/180s och f/5,6. Om du klickar på den här länken får du se bilden i en storlek som är gjord för att fungera som bakgrund i iPad3.
Jag nämnde att det dynamiska omfånget i den här kameran är bra, och konstigt vore annars med tanke på att den i grunden har samma sensor som sitter i bland andra Nikon D7000 och Sony NEX-5N. Bilden nedan är exponerad efter högdagrarna och sedan har jag lyft skuggorna i Lightroom. Resultatet hade förstås blivit bättre om jag utgått från en råfil, men även från en jpg går det utmärkt att göra rätt mycket med bilder från den sensorn. Det brus som blivit i skuggorna tycker jag inte är så hemskt trots att det är ganska mycket lyft.
Svavagallerian. Fuji X-Pro1, 35 mm, ISO 800, 1/2700s och f/5,6. Länk till en fullstor bild.
Jag körde med samma inställningar i kameran för alla bilder vad gäller bildstil, skärpning och brusreducering - allting på standardinställningar utom brusreduceringen som jag ställde ner till ett minimum. Ingen ytterligare brusreducering är gjord i efterbehandlingen.
Jag tänkte inte på att testa hur svartvitt blir direkt från kameran, men Lightroom 4 har en del presets för sånt som kan bli rätt bra.
Mot bolaget! Fuji X-Pro1, 35 mm, ISO 800, 1/350s och f/5,6. Gissa vad som händer om du klickar här.
35:an går förstås också att använda på full glugg, och med ett bättre resultat än 18 mm. Resultatet blir lite mjukt, vilket ibland är önskvärt men det går utmärkt att lägga på lite mer kontrast i efterhand som synes.
Gångfartsområden förstår sig vare sig fotgängare eller bilister sig på. Fuji X-Pro1, 35 mm, ISO 200, 1/950s och f/1,4. Det ser skarpt ut även om du klickar här för fullupplöst bild.
Jag tycker att tegelväggar är trist, så jag hittade ett annat motiv för att se hur det blir nerbländat med 35:an. Vete tusan om det var så jättebra motiv dock, men det funkar kanske :)
Anslagstavlan! Fuji X-Pro1, 35 mm, ISO 200, 1/120s och f/4. Hörn och kanter ser helt ok ut även om man pixelpeepar.
Jag avslutade promenaden med ytterligare en bild i ett ganska svårhanterligt ljus. Trots det hårda ljuset finns det mycket detaljer i både solljus och skugga.
Lite skuggor. Fuji X-Pro1, 35 mm, ISO 200, 1/680s och f/4. En större bild!
Har jag då kommit till någon slutsats vad gäller den här kameran vad gäller om den är något för mig eller inte? Nä ... Jag vill testa hur den fungerar för porträtt med 60 mm, och jag vill framför allt se hur Lightroom kommer att hantera råfilerna från kameran. Det går som synes att få ett braresultat med jpg också (tekniskt sett), men jag föredrar råformat och inväntar LR-stöd innan jag bestämmer mig.
Det är hur som helst en mycket kompetent kamera med bra objektiv (de två jag testat). Visst skulle vidvinkeln kunna vara bättre i hörnen, men det är trots allt ganska sällan jag behöver kolla på mina bilder i den storlek att det märks i praktiken. Det finns snabbare kameror (i alla avseenden), men för mig räcker den bra för nästan allt jag fotografera. Om Lightroom kommer kunna konvertera råfilerna på ett bra sätt och om porträttgluggen på 60 mm är bra så finns det viss risk att D3:an får pensioneras till förmån för den här kameran :)
Om någon av någon anledning skulle vara intresserad av råfilerna från min lilla promenad (eller obehandlade jpg) så är det bara att höra av sig så löser jag det.
Geotaggning med Lightroom 4 och en iPhone
Min systemkamera saknar som nästan alla andra en inbyggd GPS-mottagare. Det är oftast inget jag saknar, men det kan vara roligt att kunna se var bilder är tagna. Med en smartphone och Lightroom 4 (och en hel del andra program) går det att komma runt den här begränsningen.
Jag använder mig av GPS-appen Motion-X GPS som har massor av funktioner, och en av dessa är att kunna spara en så kallad tracklog över var man befunnit sig. Jag kollade att klockan i kameran gick rätt och aktiverade loggningen i telefonen när jag lämnade kontoret (klockan i kameran måste stämma överens med GPS-loggen för att positionen ska bli rätt).
Bilden ovan visar hur jag gått, men av någon anledning är loggen inte så exakt - gissar att det beror på att jag hade telefonen i byxfickan så den inte fick fri sikt mot satelliterna. Eller så var jag ner i Fyrisån och vände utan att märka det. Skärmdumpen är gjord i LR4 efter att jag korrigerat positionen för bilderna något.
När jag promenerat klart stoppade jag loggningen och mejlade loggen till mig själv genom appen. Sedan är det bara att importera bilder och tracklog till Lightroom och säga åt programmet att geotagga valda bilder automatiskt.
Det här är Östra Ågatan - punkten märkt med 2 i kartan (för att jag har två bilder från samma position).
Den här bilden är tagen på Islandsbron - punkten som är märkt 5.
Dörrarna hittade jag på Kålsängsgränd. Det är en av de ensamma oranga punkterna på kartan.
Slutsatsen är att det är enkelt att geotagga sina bilder med hjälp av telefonen och Lightroom. Förmodligen hade GPS-loggen stämt bättre om jag haft telefonen i bröstfickan eller kameraväskans ytterfack, men för att bara se på ett ungefär var jag var fungerade det ändå eftersom det går att justera positionen i programmet.
Alla bilder är gjorda med en Nikon D3 och Nikkor 45 mm f/2,8P.
Ett snabbtest av Fuji X-Pro1
Efter dagens arbete besökte jag grabbarna på Uppsala Fotokompani för att klämma lite på Fuji X-Pro1. UFK är den sista fotobutiken i Uppsala värd epitetet fotobutik, och jag hoppas de får finnas kvar. Det verkar inte vara riktigt samma hype kring den kameran som när X100 kom för ett år sedan, eftersom de faktiskt hade ett kamerahus och en 35/1,4 i butiken. Misstänker att priset kan ha med saken att göra :)
Här är i alla fall några intryck av kameran och testbilder. Alla bilder är jpg från kameran som jag sedan efterbehandlat i Lightroom på samma sätt som jag skulle gjort med råfiler (men ingen brusreducering i LR). Råfilerna kan jag tyvärr inte hantera ännu då LR4 inte har stöd för X-Pro1. Under bilderna finner ni länkar till bilderna i full storlek. Alla bilder är tagna på ISO 3200 och alla andra inställningar i kameran är som från fabrik (ingen hade uppenbarligen fotograferat med kameran innan).
ISO 3200, 35 mm, 1/125, f/5,6 (klicka här för att se bilden i full storlek)
Det första jag reagerade på var att kameran är betydligt lättare än den ser ut, men den känns ändå gedigen att hålla i. Rattar och knappar har bättre känsla än X100, slutartidsratten har försetts med en låsknapp för autoläget och det verkar inte alls vara någon risk att ändra exponeringskompensationen av misstag. Jag var inte in och grottade i menyerna så mycket utan ändrade bara inställningen i kameran till RAW+JPEG, men konstaterade att de är en förbättring gentemot X100.
Bländarringen på den 35 mm f/1,4 (som var det enda objektiv de fått in) kändes nästan lite väl lätt att ändra, men det kan nog vara en vanesak. Den manuella fokuseringen som är "fly-by-wire" var inte roligare än på X100, men om man använder t.ex. Leicaobjektiv med adapter lär det gå betydligt bättre att fokusera manuellt. Jag hann inte testa så mycket, men autofokusen är klart rappare i X-Pro1 än i X100 och verkar sätta skärpan där den ska.
ISO 3200, 35 mm, 1/125, f/5,6 (klicka här för att se bilden i full storlek)
I skymningen och med blandljuset i butiken var det uppenbarligen inte så lätt för kameran att sätta vitbalansen rätt, men det hade nog varit svårt för andra kameror också.
ISO 3200, 35 mm, 1/320, f/2,8 (klicka här för att se bilden i full storlek)
Bruset från kameran ser väldigt bra ut för att vara ISO 3200 och brusreduceringen i jpg-motorn verkar inte allt för aggressiv. Ska bli mycket intressant att se hur råfilerna ser ut när Lightroom väl lyckas läsa in dem.
ISO 3200, 35 mm, 1/300, f/3,6 (klicka här för att se bilden i full storlek)
35:an på full bländaröppning verkar helt ok och ger en i mitt tycke snygg bakgrundsoskärpa. Här kan vi konstatera att UFK jämför sina priser med konkurrenterna på nätet :)
ISO 3200, 35 mm, 1/2500, f/1,4 (klicka här för att se bilden i full storlek)
Det känns som att det här är en klockren kamera för gatufoto och annan lite mer stillsam fotografering, precis som X100. De förbättringar som gjorts jämfört med lillebror märks väl och det är ju trevligt att kunna byta objektiv :)
ISO 3200, 35 mm, 1/240, f/5,6 (klicka här för att se bilden i full storlek)
Jag står i valet och kvalet mellan den här kameran och Sony NEX-7. Sonyn har en massa roliga funktioner jag aldrig kommer använda, är mycket bättre på att filma (vilket jag aldrig gör), är billigare och det finns adaptrar för att montera i stort sett vilket objektiv som helst på den. Det finns dock i stort sett inga originalobjektiv till Sonyn som jag är intresserad av ännu (fast kitzoomen lär vara rätt bra). Fuji har från början levererat en trevlig uppsättning fasta objektiv (till bra pris), och har betydligt trevligare kontroller än Sony - åtminstone för mig som gillar bländarringar och slutartidsrattar :)
ISO 3200, 35 mm, 1/220, f/4,0 (klicka här för att se bilden i full storlek)
Som tur är har jag inte råd att köpa ett nytt kamerasystem innan jag kan inkassera en skuld från pappa staten, så jag behöver inte bestämma mig ännu. Det som för mig förmodligen kommer vara avgörande är hur väl det går att konvertera råfilerna i Lightroom när Adobe väl får till stödet för X-Pro1. Jag tänker inte under några som helst omständigheter använda Fujis råkonverterare ...
Jag ska försöka få till att testa kameran på stativ och under något mer kontrollerade former för att bättre kunna testa skärpa och upplösning, men det hänger förstås på att UFK inte säljer kameran innan jag hinner med det (och att de går med på det) :)
Stor bil - liten ...?
En del väljer att köpa en väldigt stor bil av någon anledning. Jag tycker det verkar rätt opraktiskt när man ska parkera ... :)
Tittat för djupt i glaset?
I en kommentar till dagens tidigare blogginlägg fick jag höra att jag kanske tittat för djupt i glaset, så jag tänkte att jag gör det igen - fast denna gång i ett glas som inte är fullt så djupt (ett Whiskyglas från Ittala).
Den här är också fotograferad med en iPhone, men all efterbehandling är gjord i Lightroom 4. Den fåniga inbyggda "blixten" användes för fotograferingen.
För övrigt tycker jag det vore kul om det var enklare att blogga på FS direkt från en iPhone eller iPad. Som det är nu går det ju inte att ladda upp bilderna direkt (fast i det här fallet hade det inte hjälpt eftersom jag gjort massor i Lightroom) ...