En återuppväckt plåtslagare
Att utmana vädergudarna - del 2 (åsså lite mer Nik Efex)
Som jag skrev om går fick jag mina sommarhjul monterade på bilen, och sådana tilltag brukar ofelbart resultera i snöstorm eller allmän blixthalka. Uppenbarligen tyckte vädergudarna inte att det var lönt att göra något åt eftersom bilen var så vansinnigt sktitig, så idag lämnade jag in den på tvätt också :)
Nex-7, Sony 50/1,8 OSS och lite efterbehandling i LR, Viveza Pro och Photoshop CS6
Troligen blir det både snö, slask och halka inom kort ...
Den första bilden är relativt varsamt efterbehandlad (om man inte har något emot lite kloning för att få bort en ful skylt och reflexer). Jag testade också en svartvit variant i Silver Efex Pro (utan att lägga till något fuskkorn):
Visst går det att göra svartvita bildbilder också ...
Jag tycker det blev rätt så trevligt med svartvit också, även om man tappar lite av känslan av kvällsljus.
Tobbe skrev ett inlägg om att han testat HDR, så jag tänkte att jag skulle göra detsamma med den här bilden (även om det egentligen är fusk-HDR med endast en exponering). Nu har ju inte den här bilden ett sånt omfång så att HDR på något sätt skulle behövas, men det kan ju vara lite kul med extrema effekter ibland också :)
Blev lite "skitigt" med HDR, men ändå rätt ok ...
Det är skoj att leka med bildbehandlingsprogrammen då och då, men för det mesta blir det nog ändå bäst när man inte drar för mycket i spakarna ...
Så här ser originalbilden ut efter att endast gjort några småjusteringar i Lightroom:
Lite smådassiga färger på slottet och himlen tycker jag, och inte så snyggt med P-skylten.
Vilken variant föredrar ni?
Att utmana vädergudarna - del 1
Vi är nu en vecka in i april, jag är less på snö, jag är less på oljudet från dubbdäcken och nu får det tamejfan vara vår!
Lilla Bilen med rena fina sommarhjul. Nex-7 och Sigma 30/2,8
Få saker kan få vädergudarna att trilskas som att byta till sommardäck (utom möjligen att faktiskt tvätta bilen också), så vi får väl se om det blir snöstorm i morgon :)
Världens bästa chili - min variant!
Ja, jag vet att det här inte är ett matforum, men också fotografer måste ju äta - eller hur? Efter inköp av ny häll och ugn, samt en massa kastruller, pannor och grytor har vi äntligen ett väl fungerande kök igen. Tack vare det blev det åter kul att laga mat!
Jag älskar rejält stark mat, och den absoluta favoriten är nog en äkta chiligryta på högrev, massor av chili och inte en tillstymmelse till tomat eller vita bönor. Den här gången utgick jag från ett recept jag hittade här, och modifierade det efter vad jag hittade i butiken och vad jag hade hemma.
De absolut viktigaste ingredienserna - massor av chili, högrev och öl!
Att koka en riktigt god chili tar sin tid, så se till att börja i god tid om du tänkt servera den samma dag, eller ännu hellre - koka den en dag i förväg - den blir bara godare att stå till sig lite :)
Köksprylar du behöver
- En stor (helst emaljerad) gjutjärnsgryta. Min rymmer 6 liter.
- En liten kastrull
- En välslipad kniv att putsa köttet med, och en lika välslipad kniv att hacka chilin med (tack till kollegan Per som slipat mina knivar rakbladsvassa)
- En skärbräda som inte slöar ner knivarna
- En sil
Ingredienser (den här gången)
- 1,7 kilo högrev
- 300 gram bacon i tärningar
- 1 vitlök
- Lite neutral matolja att smörja grytan med innan du sätter igång
- Ett par matskedar köttbuljongpulver
- 1 matsked torkad oregano
- ½ matsked torkad timjan
- 1 matsked spiskummin
- 1 deciliter chilipulver
- ½ deciliter mjöl
- 3 matskedar anchochilipulver
- 6 färska jalapenochili
- 3 färska starka röda chilifrukter
- 1 färsk habanero
- 5 torkade chipotlechili
- En eller ett par burkar god ljus öl
- 2 deciliter påskmust (kan nog med gott samvete ersättas med julmust eller enligt vissa också med Coca Cola - jag är skeptisk till om Pepsi duger dock).
- 1 liter vatten
Till servering
- Naturella nachochips, tortillas eller ett gott surdegsbröd (gärna varmt)
- Gräddfil eller creme fraiche
- Grovriven inte så stark ost. Jag har testat med Halloumi, och det var riktigt gott :)
Tillagning
Dela den torkade chipotlechilin och ta bort eventuella stjälkar och kärnor. Koka chipotlechilin i en liter vatten i 15 minuter och låt den sedan svalna. Under tiden fortsätter du med övriga förberedelser.
Låt köttet ligga framme tills det är rumstempererat, och börja sedan med det trista och ganska tidsödande jobbet att putsa och skära högreven i grytbitsstorlek.
Ta bort frön och fröhus från de färska chilifrukterna och finhacka dem. Använd gärna plasthandskar för att slippa otrevliga överraskningar senare. Särskilt habaneron kräver extra försiktighet i hanteringen - den är groteskt stark ....
Skala vitlöken och lägg klyftorna åt sidan så länge.
Blanda de torra kryddorna i en skål med mjöl och buljongpulver. Mängden chilipulver kan verka avskräckande, men det är inte särskilt starkt och du kokar väl ändå inte chili om du inte gillar stark mat?
Hetta upp gjutjärnsgrytan och smörj in den med neutral olja för att förhindra att bacontärningarna bränner fast. Fräs baconet tills det mesta av fettet smält, och plocka upp tärningarna och lägg dem i en bunke. Låt baconfettet vara kvar i grytan.
Bryn köttbitarna runt om i baconfettet, lite i taget så att köttet blir brynt och inte kokat. Lägg de färdigbrynta bitarna i bunken där du redan lagt bacontärningarna. Det här kan ta en stund, men låt dig inte frestas att lägga i för mycket kött på en gång - det blir inte bra ...
Vid det här laget är de torkade chilifrukterna både färdigkokta och avsvalnade, och det är dags att sila av dem och finhacka dem. Spara kokvattnet!
När allt kött är färdigbrynt och upplockat ur grytan lägger du i vitlöksklyftorna och låter dem fräsa i lite svagare värme i fettet som är kvar i grytan. När de fått lite svag färg (var noga med att inte låta dem bli brända, då de blir beska och otäcka om man gör det) häller du tillbaks köttbitarna och baconet i grytan. Strö över blandningen av de torra kryddorna, mjölet och buljongpulvret och rör om ordentligt.
Häll på pepparvattnet, påskmusten och öl tills vätskan täcker köttet. Låt det koka upp och sänk värmen så att det puttrar på en sådär lite lagom nivå.
Nu börjar väntan. Chilin ska puttra tills köttet faller isär i trådar när man rör om i grytan, och det kan ta tre timmar eller så. Jag körde med locket på i två och en halv timme för att slippa hålla så mycket koll på grytan, men man måste dit och röra om ganska ofta för att undvika att det bränner fast i botten. Kolla också att det inte är för lite vätska och fyll på med öl eller julmust vid behov. Smaka gärna av buljongen under tiden för att se om någon extra kryddning skulle behövas, men jag har svårt att tro att det behövs om du följt mina doseringsanvisningar :)
När köttet väl är tillräckligt sönderkokt kan du antingen koka bort överflödig vätska utan lock, eller reda grytan med lite majsmjöl om du inte har tålamod att vänta (jag rekommenderar det förstnämnda).
För mig tog tillagningen den här gången totalt fem timmar, varav ungefär tre timmar var själva kokningen där man bara behöver röra om lite då och då.
Jag är mycket nöjd med slutresultatet, men tyvärr hade jag inga naturella nachos, utan bara ost- eller chilivarianten och det blev lite för salt, men jag påstår ändå att det var den godaste chili jag ätit hittills. Nästa gång ska jag nog dock minska mängden bacon för att få ner salthalten, och det är bra också att kolla så inte chilipulvret eller andra kryddor innehåller salt.
Det var allt från köksforum den här gången - nästa inlägg kanske blir något mer fotorelaterat :)
P.S. Alla bilder är gjorda med Nex-7 och Sigma 30/2,8. D.S.
Att ta vara på ljuset!
Fotografering handlar om att använda ljuset på bästa sätt. Här är en som har andra idéer om vad som är bästa användningsområdet för ljus!
Nony, fotograferad med Nex-7 och Sigma 30/2,8
Ha en trevlig helg, allihopa! :)
Ibland blir det inte som man tänkt sig ...
Idag och i morgon är jag i Luleå för att hålla utbildning hos en kund, och då väderoraklen lovat fint väder släpade jag med mig stativet i handbagaget för att försöka göra några fina kvällsbilder. Tyvärr mulnade det på framåt eftermiddagen, jag hade ont i ryggen efter att ha suttit illa i något slags barstol vid datorn hela dagen, och jag var rätt ordentligt trött efter tidig uppgång för färd till Arlanda i morse ...
Fotograferad med Nex-7 och Sigma 19/2,8 på ISO 800
Ni får helt enkelt nöja er med en bild av den trötte och uttråkade fotografen :)