Fotosidan testar
Precis som Panasonic utvecklar nu Olympus en rad påkostade objektiv med fast brännvidd för Micro Four Thirds. Vi har testat Olympus ED 25/1,2 Pro som har rejäl ljusstyrka och mycket fina optiska egenskaper.
För ett par år sedan berättade en Olympus-chef under ett pressmöte att de såg en kraftig förändring i kameramarknaden. Borta var tiden då alla mest konkurrerade med pris. Numera är kunderna färre, men de efterfrågar kvalitet och är beredda att betala för den. Olympus ED 25 mm f/1,2 Pro kan sägas vara ett tydligt tecken på den trenden.
En tid efter att vårt test gjordes lanserade Olympus fler objektiv i serien: M.Zuiko ED 17 mm f/1,2 PRO och ED 45 mm f/1,2 PROsom vi kommer att testa inom kort. Läs också vårt test av Olympus M.Zuiko 300/4 IS Pro.
Som alltid med högpresterande objektiv är det här en ganska rejäl pjäs. Faktum är att den bara är lite lättare och mindre än Olympus 12-100-zoom som vi också testar i det här numret. Och 25/1,2 har faktiskt fler linselement än zoomen, hela 19 stycken. Många av linselementen är dessutom gjorda i specialglas med beteckningar som HR, E-HR, ED, och Super ED. Det är dessutom designat så att bara ett enda linselement behöver flyttas vid fokusering. Plus att hela objektivet är vädertätat.
Resultatet av allt det här är kort sagt helt lysande. Bildprestanda är rakt igenom fantastiska. Skärpan är mycket bra över nästan hela bilden redan vid maxbländaren och vid f/2 är det toppskärpa från kant till kant. De optiska felen är nätt och jämt märkbara ens vid maxbländaren och försvinner sedan snabbt helt och hållet. Oskärpeteckningen är mjuk och mycket behaglig. Motljusegenskaperna är bra.
Härligt mjuk oskärpa. Med maxbländaren f/1,2 blir detaljer som streck i bakgrunden helt utsuddade. Med det här objektivet är det lätt att ta porträttbilder och få snyggt utsuddad bakgrund. Hanteringen av högdagrar och linjer i oskärpan är snygg. Bilddata: 25 mm, f/1,2-4, 1/6400-1/640, ISO 200, E-M1 Mark II
Autofokusen är mycket snabb och tyst. Vi gillar Olympus enkla system där du växlar mellan autofokus och manuell fokus genom att dra fokusringen framåt och bakåt. Men någon slags lås hade varit bra. Närgränsen på knappt två decimeter är mycket behändig för närbilder. Objektivet har en programmerbar knapp på sidan.
Skärpa från hörn till hörn. Redan vid f/1,2 är skärpan bra, men nedbländat ett steg eller mer är skärpan närmast perfekt hela vägen ut i hörnen. Du har knappt någon distorsion eller andra optiska fenomen. Bildata: 25 mm, f/4, 1/250, ISO 200, E-M1 Mark II
SLUTSATS
Det här är ett relativt stort, tungt och rejält dyrt objektiv. Men tänk på det som ett slags Otus-objektiv för Micro Four Thirds så känns både storleken och priset mer begripliga. Bildkvaliteten är helt enkelt underbar redan vid maxbländaren, oskärpan är fantastisk, fokus är blixtsnabb och alltihop är gediget vädertätat. Dyrt, men definitivt toppklass.
5 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Det är väl beskärningsfaktorn som är i farten igen. :-)
Dock förstod jag inte riktigt vad skribenten menar med "Effektiv och snabb stabilisering"