Prylnytt
Olympus utökar sitt utbud av objektiv med fast brännvidd och ljusstyrka f/1,2. M.Zuiko ED 17 mm f/1,2 PRO och ED 45 mm f/1,2 PRO har linselement som ger extra utsuddad bakgrundsoskärpa.
De två nya objektiven ingår i samma serie som M.Zuiko Digital ED 25 mm f/1,2 PRO som fick betyget "Toppklass" i Fotosidan Magasin nr 2/2018.
De tre Pro-objektiven med ljusstyrka f/1,2.
En nyhet i de två nya objektiven är en slipning av de yttre linskanterna som ger mer oskarp teckning av bakgrunden (bokeh) vid full bländaröppning. Vid nedbländning minskas effekten i och med att bländaren koncentrerar ljuset till centrum av de centrala linselementen, vilket är bra i fall då man vill ha största möjliga skärpedjup.
Båda är vädertätade och har en avancerad antireflexbehandling kallad Z Coating Nano för att minska olika slags interna reflektioner.
M.Zuiko Digital ED 17 mm f/1,2 PRO ger 65 graders bildvinkel, samma som ett 34 mm-objektiv med fullformat. Konstruktionen består av 15 linselement i 11 grupper. En del linser är av en ny typ, kallad ED-DSA (Extra-low Dispersion Dual Super Aspherical, som både är högbrytande och asfäriskt formade. Olympus menar att de ED-DSA gör det möjligt med en mer kompakt konstruktion, vilket spar vikt.
Objektivet väger 390 gram och har 62 mm filterdiameter. Närgränsen är 0,2 meter.
M.Zuiko Digital ED 17 mm f/1,2 PRO börjar levereras i mars 2018. Cirkapriset är 13 490 kronor inklusive moms
M.Zuiko Digital ED 45 mm f/1,2 PRO ger 27 graders bildvinkel, motsvarande 90 mm med fullformat. Konstruktionen består av 14 linselement i 10 grupper.
Objektivet väger 410 gram och har 62 mm filterdiameter. Närgränsen är 0,5 meter.
M.Zuiko Digital ED 45 mm f/1,2 PRO börjar levereras i december 2017. Cirkapriset är 12 490 kronor inklusive moms
16 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Dock bidrar rubriken till begreppsförvirringen kring ord som 'bokeh':
Två ljusstarka från Olympus med extra bokeh
... extra bokeh?
MVH
Då är det synd att ansvariga bidrar till att uttrycket används felaktigt och motverkar all god diskussion som förekommit där vi diskuterat hur uttrycket egentligen ska användas. MVH
En 45mm/1,2 gir väll ungefär samma vinkel och bokeh som en 85mm/2,8 på en FF-kamera eller en 50mm/1,8 på APC-format. Trevligt, eftersom att brist på bakgrundsoskarpa är 3/4-formatets största nackdel jämfört med vanliga SLR enligt min optik!
Mvh. Johannes
Visst, har man redan massa objektiv till MFT så kan det förstås bli dyrare att byta. Men i övrigt förstår jag inte riktigt.
Det är runt 20% lättare än både Canons 85mm/1,8 och 100mm/2, som ungefär motsvarar bilderna från 45mm/1,2 när det gäller bokeh. Det proffsiga korta skarpedjupet är något som efterfrågas av många fotografer.
Det är också olyckligt att redan rubriksättningen är felaktig, vilket redan påpekats.
Frågan är fortfarande varför man köper en kamera med liten sensor om man vill ha kort skärpedjup. Ska man ha många objektiv blir det garanterat dyrare än att köpa FF.
Jag kan inte komma på något modernt objektiv som byggs med 6 element (inte ens Leica).
För övrigt är "mikrokontrast" ett av de där New-Age-orden inom fotovärlden. Ett ord som beskriver allt möjligt från upplösning i en bild till brus i skuggor eller nyansskillnader i färgövergångar och ett ord som främst används av klåpare som har anledning att helt i onödan introducera brus i sin kommunikation.