Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6731 // Till en annorlunda Fotografisk Verklighet!

En annorlunda fotografisk verklighet, eller att fotografera med film! När teknologin ständigt utvecklas och där digitala kameror erbjuder skarpa bilder i mängder omedelbart, kan det såklart verka konstigt att fotografera med film!

Den Långsamma Konsten!
Men att fotografera med film tvingar ofta fotografen att sakta ner! Varje bild kan då bli en mer medveten handling! Denna långsamhet kan även ses som en form av motstånd mot den snabba masskonsumtionen av bilder i dagens värld! Det finns även en taktil glädje i att hantera en kamera med film! Att ladda filmen, höra klicket av slutaren, och sedan vänta, och ofta även längta, tills filmen kan framkallas! Det blir även en påminnelse om att även i amatörfotografin kan finns en del hantverkskonst!

Och ofullkomlighetens Skönhet! :)
Digitala bilder är ofta perfekta, skarpa, klara och många, bara för att det lätt går att ta många bilder! Film erbjuder en annan sorts skönhet, en skönhet som kan inkludera kornighet, ljusreflexer och andra sk. fel som kan ge bilden en mer levande och unik karaktär som är svår att replikera digitalt! Att fotografera med film kan också ses som en form av existentiell reflektion och samtidigt återknyta till en tid då saker och ting gjordes långsammare och ofta med en större omsorg!
En annorlunda tid, men ändå nära! :)

/Bengan

Ps. I en dagsblogg som här, är det såklart till hjälp med en mobiltelefonkamera! Angående bilden här ovan! :)

Postat 2024-08-31 08:49 | Läst 566 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6730 // Den tänkande fotografen! Om det nu är så himla nödvändigt? Att tänka alltså! :)

Fotografi har ju en unik förmåga att fånga och bevara ögonblick, vilket gör det till ett kraftfullt medium för att reflektera över det förflutna och dess påverkan på nuet, även det egna nuet! Fotografer använder även sina bilder för att skapa dialoger med andra om olika ämnen, om identitet, om minnen om historia och då även om fotografi såklart! Fotografi är numera ett så tillgängligt och mångsidigt medium som kan användas av alla, oavsett erfarenhetsnivå, och att då som sagt utforska och reflektera över olika saker, även inom den egna fotografiska världen vore väl både spännade och intressant?

Låter bra det här, så det är väl bara att sätta igång va? Eller hur? Men hur?
- Du får väl för f-n tänka litet själv!
Ok, ursäkta då!  ;)

/Bengan

Postat 2024-08-30 08:53 | Läst 444 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6730 // Ny dag och nya äventyr! :)

Och vad jag märker i den nya äventyrstiden det är att jag är mera kvällstrött och mera morgonpigg! Ingen nackdel om man nu skall gripa dagen som dom kloka brukar säga! Och så i eftermiddag, fotofika på Viksängen! Ett trevligt vardagsäventyr det också!

För övrigt va det trappan i går igen, motionstrappan i Gnesta alltså, men igår så va dagsformen sämre! Fick vila tidigare i trappan! Men så kan det nog vara! Och senare under promenaden så hittade jag äpplen som växte på en övergiven tomt! Färdkost! Och det är under de här promenaderna som jag tänker! Jag promenerar, alltså tänker jag, så skulle man kanske kunna säga! Ok, det va det om det inre!

Och idag är som vanligt kameran analog! Otidsenligt kan jag nog påstå! För ett av problemen är den sk. redovisningen! Det digitala har underlättat för oss att redovisa vad vi gör varje dag, det går lätt att fotografera och sedan snabbt få ut bilder! Man redovisar tex. vad man äter, reser, köper, läser och ibland även vad vi tänker! Som i den här bloggen!  ;)  Där är en analog kamera en nackdel! Men det finns annat i det fotografiska än bara snabbhet, mängd och inklick! För att jämföra litet med färdiglagad snabbmat! Ursäkta! ;) Och som sagt, idag Viksängen! Där via IRL som vi säger! Och IRL är kanske en förbisedd aktivitet!

Nog för nu! För säkerhets skull! :)

/Bengan

Ps. Och vad gäller bilden här ovan, så tyckte jag att jag fick så få kommentarer på den bild jag hade i gårdagen blogg! Ingen kommentar alls alltså! En bild som jag tyckte va både klurigt och ganska bra! Så det får bli en nyss tagen morgonbild i dag! :)

Postat 2024-08-29 07:36 | Läst 457 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6729 // Krisnyheter, Saul Leiter och analogt!

Läste i DN att myndigheterna brister i handlingskraft vid stora kriser! Tex som vid snökaoset på E22:an i januari! Det e väl ingen större nyhet egentligen? Har i ganska färskt åminne Tsunami och Covid-19 katastrofen! Jag såg det tydligast under Covid-19, då ett antal "beslutsfattare" stod i Tv och sa i stort sett samma sak, att det där är inte vårt bord! Och hur irritationen växte mellan de här "beslutsfattarna" som borde ha samarbetat istället för att skylla på att andra minsann inte gjorde något heller

Nu har MSB utvärderat snökaoset på E22:an, och konstaterat stora brister i handlingskraften hos berörda myndigheter!
Men vad kommer det att hjälpa framöver? Ursäkta en pessimist! Som sagt, inga nyheter precis!

Men vad gäller bra nyheter, så verkar det vara bra att gå i trappor, uppför, så har jag förstått! För de flesta är det bra! Även för oss litet äldre människor! Vi har en trappa i Gnesta med 129 färgglada trappsteg, som vi tar en eller två gånger i veckan! Det finns tyvärr en yngre i familjen och som alltid skall gå litet före eller gå fortare i trappan, men det får jag stå ut med, för sällskap är trevligt!  :) Hur som helst, det är hyffsat pulshöjande att gå 129 trappsteg! Läs mera om trappan här!
Men vi värmer såklart upp före,  vi går till trappan, och sedan kan det ev. bli en glass i Björnlunda! :)

Vad gäller huvudämnet, fotografi, så verkar det analoga fotograferandet växa! Det nyanaloga alltså! Det är spännande och intressant! Jag använder det analoga mest till finfotografering, konstnärlig fotografering typ, där även gatufoto kan ingå! Se som exempel Saul Leiter!

Det vardagliga fotande, som att visa vad vi nyss ätit och druckit och var vi nyss varit på semester, eller bilder i en blogg, där e det digitala mer praktiskt genom att man snabbt kan lägga ut bilder på nätet!

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2024-08-28 09:12 | Läst 463 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 6728 // Analogt till digitalt, är det kanske Hybridfotografi?

Ganska litet bearbetad hybridbild   (Zeiss Biometar 2,8/35 mm på M Leica. Ilford HP5+)

.

När en analog fotograf skannar sina negativ och skapar en digital kopia, övergår bilden från att vara strikt analog till att bli en slags hybrid! Den digitala kopian är inte längre en renodlad analog bild, men den har fortfarande sitt ursprung i analogt fotografi! Detta med att skanna, är en nödvändig process för att kunna dela bilden eller för att bearbeta bilden i ett bildprogram i datorn! När fotografen behandlar den digitala kopian med filter, justerar skärpa, kontrast och beskär bilden, förändras dess utseende men kanske inte dess innehåll! Denna bearbetning är en digital process och påverkar bilden på ett sätt som tidigare inte var möjligt med traditionell analog teknik!

Den resulterande bilden blir nog då en hybrid av analogt och digitalt!
Den har sitt ursprung i analogt fotografi (genom negativet) men har genomgått digitala förändringar!

Definitionen av “analog” kan då vara subjektiv och variera! Vissa skulle hävda att en bild inte längre är strikt analog om den har bearbetats digitalt!
Andra kan se det som en fortsättning av den analoga processen, eftersom det började med ett analogt negativ, eller en positiv diabild!

En sammanfattning då, den digitala kopian är inte längre en renodlad analog bild, men den har fortfarande en koppling till analogt fotografi! Vad gäller det praktiska, så blir ofta "mörkrumsarbetet/efterarbetet" mycket enklare när ett analogt negativ skannas till en digital bildfil!
Så det här är ett intressant gränsöverskridande mellan de två världarna, analogt och digitalt fotograferande! :)

Nu finns det såklart någon eller några besservissrar som undrar varför inte göra det enklare, och fotografera digitalt direkt?
Sådan frågor behöver man inte svara på! För dom besservissrarna fattar ändå inget av det svar jag skulle ge!  ;) :) ;)

/Bengan

Ps. För mig som inte gillade det analoga mörkrumsarbetet och va dåligt på det, så är det en lycka att kunna jobba i PS!

Postat 2024-08-27 18:41 | Läst 547 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa