The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6728 // Analogt till digitalt, är det kanske Hybridfotografi?

Ganska litet bearbetad hybridbild   (Zeiss Biometar 2,8/35 mm på M Leica. Ilford HP5+)

.

När en analog fotograf skannar sina negativ och skapar en digital kopia, övergår bilden från att vara strikt analog till att bli en slags hybrid! Den digitala kopian är inte längre en renodlad analog bild, men den har fortfarande sitt ursprung i analogt fotografi! Detta med att skanna, är en nödvändig process för att kunna dela bilden eller för att bearbeta bilden i ett bildprogram i datorn! När fotografen behandlar den digitala kopian med filter, justerar skärpa, kontrast och beskär bilden, förändras dess utseende men kanske inte dess innehåll! Denna bearbetning är en digital process och påverkar bilden på ett sätt som tidigare inte var möjligt med traditionell analog teknik!

Den resulterande bilden blir nog då en hybrid av analogt och digitalt!
Den har sitt ursprung i analogt fotografi (genom negativet) men har genomgått digitala förändringar!

Definitionen av “analog” kan då vara subjektiv och variera! Vissa skulle hävda att en bild inte längre är strikt analog om den har bearbetats digitalt!
Andra kan se det som en fortsättning av den analoga processen, eftersom det började med ett analogt negativ, eller en positiv diabild!

En sammanfattning då, den digitala kopian är inte längre en renodlad analog bild, men den har fortfarande en koppling till analogt fotografi! Vad gäller det praktiska, så blir ofta "mörkrumsarbetet/efterarbetet" mycket enklare när ett analogt negativ skannas till en digital bildfil!
Så det här är ett intressant gränsöverskridande mellan de två världarna, analogt och digitalt fotograferande! :)

Nu finns det såklart någon eller några besservissrar som undrar varför inte göra det enklare, och fotografera digitalt direkt?
Sådan frågor behöver man inte svara på! För dom besservissrarna fattar ändå inget av det svar jag skulle ge!  ;) :) ;)

/Bengan

Ps. För mig som inte gillade det analoga mörkrumsarbetet och va dåligt på det, så är det en lycka att kunna jobba i PS!

Inlagt 2024-08-27 18:41 | Läst 554 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hybridfoto är ett välfunnet och bra ord. Att ha modet att behålla så mycket som möjligt av det analoga bildunderlaget är en utmaning. Avfotografering av negativet i rawformat är en bra början.
/Gunnar S
Visst är det digitala mörkrummet en lycka, jag jobbar mycket med det - fastän jag gillade det gamla analoga mörkrummet, och var ganska bra på det. Det nya ger så oerhört mycket mer möjligheter.

Sedan glömde du ett möjligt led. Av den analoga bilden som har blivit en digital fil, kan man sedan printa ut en pappersbild. Vipps!! En ny analog bild har uppstått. Den pappersbilden innehåller varken ettor eller nollor, bara ett färgraster på pappersbas.

Helt "kontaminasammanblandat" som mormor brukade säga... :-)
Verkligheten är analog. Det som visas på Internet är digitalt. Vägen från den analoga verkligheten till den digitala visningen finns i många varianter och det spelar ingen roll vilken vägen har varit. Det är slutresultatet som räknas.
Dock är det ibland som en resa där vägen är viktigare än målet..
.
Sedan är det ju så (rätta mig om jag har fel): sensorn och objektivet i en "digital" kamera är ju fortfarande "analoga" (objektivet bryter ljusstrålar och sensorn fångar upp ljuset - som sedan omvandlas digitalt) eftersom all överföring från den verkliga världen inte kan ske direkt till ett digitalt medium, det måste överföras i en D/A-omvandlare och sparas på ett digitalt medium. Det finns heller inga "digitala" objektiv, liksom det inte finns digitala mikrofoner eller digitala högtalare.

Tycker heller inte att det spelar så stor roll om en bild är tagen med en analog eller digital kamera, så länge slutresultatet är bra. Samma sak med ljud. Ljudet från en Nagra eller ReVox kan kan nog vara bättre än ljudet från en enkel digital inspelningsutrustning.

Många vinylfantaster hävdar att den "analoga ljudet" är bättre, men då glömmer de att nya LP med största säkerhet är inspelade digitalt. Och då är det väl inte så "analogt" längre.
/Tomas