MikSwe Photography
Runde 2014
Dags att summera sommarens fotoaktiviteter och jag börjar (som vanligt) med Runde. Egentligen hade jag tänkt att hoppa över denna underbara plats men trots det så hamnade jag här en vecka iaf! Tur med vädret och tack vare skepparen på den lilla turbåten Aquila fick jag många timmar ute till sjöss. I år lade jag ner huvuddelen av tiden på att fota från havssidan. Det var mycket örnar förra året men i år var de ännu flera. De tycktes vara överallt och hade man tur, vilket jag hade flera gånger, så kom man riktigt nära. Jag har ju skrivit flera gånger om Runde både här och där så jag går direkt till bilderna istället :-)
Jag börjar med en stor seglare som graciöst glider med vinden - Havssulan. Dess vita dräkt mot det blå havet ger nästan en målad känsla. Vingspetsen snuddar vattenytan i en perfekt glidning.
En annan fågel man lätt kommer nära är den annars ofta hatade skarven, i det här fallet en toppskarv. När man kommer nära så visar den en fantastisk fin färg i sitt öga.
Så givetvis lunnefågeln som med sin färgglada näbb jobbar hårt på att jaga mat till sina ungar uppe på klippan. Den verkar närmast klumpig vid start och landning men när den väl fått upp farten så far den fram som en projektil.
Det är klart att det finns de som vill roffa åt sig av det andra slitit för. Först ska lunnefågeln slinka förbi trutarna som gärna försöker ta fisken ifrån dom...
...sedan ska de klara de snabba attackerna från havsörnarna.
Just den här lunnen är tyvärr redan körd. Den gamla havsörnen hade redan tagit den när den unga örnen kom ikapp lyckades få den gamla att släppa greppet och nu så var det en vild jakt på den skadade lunnen allt medan den föll med utspärrade vingar ner mot klipporna.
Havsörnarna är trots det mina favoriter på Runde. Visst är lunnen vacker men att få se en havsörn på nära håll är så mäktigt och när de stirrar dig rakt i ögonen på 5 meters håll så är det en känsla som är svår att beskriva.
En av de upplevelser jag fick vara med om var när en havsörn tog en havssula högt uppe i luften. Båda två föll i en allt snabbare spiral ner mot vattenytan innan havsörnen till slut släppte. Havssulan blev nog skadad för det tog ett tag innan den lyckades starta från vattnet. Den unga örnen lärde sig nog att det inte var någon idé att försöka ta så tunga byten. Tyvärr gick det så snabbt att jag inte hann dokumentera det.
Fast ibland kommer de väl nära ibland och sitter man då lite avigt till så blir bilderna komponerade efter det. Här är det fotat rakt upp i luften, inte den stabilaste ställningen med ett 500:a i en gungande båt :-)
Riktigt fint är det när båten sakta glider in mot klipporna och man upptäcker att det sitter en fin havsörn på en klippkant. Den är van vid båtarna och det är först när vi kommer riktigt nära som den kastar sig ut och sakta glider iväg.
Med det sagt så bockar jag för mig denna gång och knappar in nästa resmål...
... hoppas du hänger med :-)
Fotoabstinensen sätter in
Jisses vad jag vill ut och fota! Men det dröjer nån vecka (läs evighet) till. Så i stället satte jag mig framför datorn och kikade på gamla bilder. Det är lustigt hur fort man vänjer sig vid en specifik framkallning eller ett visst format och tror att det är den enda lösningen på just den bilden.
Mitt mål den här kvällen var att se "nya" bilder i de gamla. Egentligen fick jag idén att pröva nåt nytt när jag såg de nya tumnaglarna här på Fotosidan. På sista sidan så hade tumnaglarna beskurits för att "fylla ut" och en av bilderna tyckte jag blev bättre med en tightare beskärning. Så nu satte jag den digitala saxen i gamla godbitar.
Jag började med den jag såg beskuren i tumnageln:
Mm, det blev lite mer koncentrerat. Snabbt vidare till nästa:
Oj, kanske inte den skarpaste men det finns lite skärpa på det blå huvudet iaf :-)
Jo, den kanske kan fungera, väldigt grön bakgrund bara...
Mindre berg och mer fågel...tål väl kanske inte en riktigt stor förstoring, men funkar lätt på nätet.
Fläska på med solen och så lite lek med vitbalansen.
Gamla bilder blir som nya och det blev en bra träning att hitta nya kompositioner. Ska nog testa lite svartvita konvertering längre fram. Men nu hoppas jag det blir semester snart :-)
Årets andra fotoutflykt
Då var det äntligen dags att ta sig ut i skog och mark igen. Det har varit lite väl sparsmakat med sånt den här våren. Tiden har istället lagts på ett husbilsprojekt. Men nu var det dags att provköra bilen och testa inredning innan semestern.
Målet var att försöka få lappuggla på bild. Det gick inte så bra förra året men nu kände jag att det var läge. Direkt efter jobbet så var det hem och packa det nödvändigaste och dra iväg. Klockan var bra efter midnatt när jag kom fram och det var med en viss motvilja som jag ställde klockan på 5.
Mycket riktigt så var det motigt att dra sig upp ur sängen och kliva ut i den något kyliga morgonen. Som vanligt var det väntan som låg framför mig, lååång väntan. Vis av erfarenheten så smög jag ut och kikade försiktigt ut över fälten. Långt ute på ängen såg jag några dovhjortar som sakta drog sig mot skogen, lite synd för dom hade sina små med sig, men avståndet var för långt för att få nån bra bild.
Tiden gick och jag började inse att det inte skulle dyka upp nån lappuggla denna morgon så jag beslöt istället att ta mig en tur in i skogen. Som vanligt gäller det att röra sig sakta och tyst. Lyssna efter ljud som inte hör hemma och efter ett tag så skymtade jag en rörelse i en liten glänta. Det var små dovhjortarna som lekte tafatt och jag smög mig sakta närmare. Hittade en liten glugg mellan grenverken och det var i grevens tid, för sällskapet var på väg bort från gläntan. Precis framför mig så stannar de båda kiden till och jag hinner ta en bild innan de fortsätter.
Efter detta så hände inget mer och jag kände att det var dags att få lite frukost och ta igen lite sömn.
Dagen gick och framåt kvällen var det dags att börja vänta igen. Den här gången hade jag tur och en grå varelse flög helt ljudlöst över fälten innan den satte sig på en stolpe för att spana lite.
Ljuset är väldigt svagt och det blir till att pressa iso för at få lite hyfsade tider. Efter ett tag flög den till nästa stolpe innan den passerade på ganska kort avstånd på väg till nästa spaningsplats.
Denna gång satte den sig i en vacker gran och jag tyckte att det var värt en miljöbild.
Så försvann den bort i skogen samtidigt som dimman började glida in. Det är alltid svårt att fånga dimma på bild utan att det ser ut som om bilden är överexponerad ut. Men jag hittade två granar som stack ut och valde dessa som kontrast mot dimman.
Dags att koja in och ställa klockan på tidig väckning igen.
Det kändes som om jag precis somnat när klockan väckte mig. Samma rutin som dagen innan och smyger sakta ut och minsann så det står det en bock ute i det höga gräset. Jag smyger upp kameran och tar lite bilder.
Den hör ljudet från slutaren men kan inte lokalisera mig och tar det säkra för det osäkra och skuttar i väg.
Det blir tomt på fältet och jag börjar vänta igen. Inte heller denna gång dyker det upp någon lappuggla och efter ytterligare ett dygns väntan utan flera besök så är det dags att ta sig hem för att justera lite i husbilsinredningen. Snart är det sommar och jag hoppas kunna bjuda på mera utflykter här i bloggen.
Inspirationstips; Art Morris
Legenden Art Morris får man väl nästan säga, han har nog fotat fåglar längre än vad de flesta av oss nånsin kommer att göra. Därför har jag illustrerat detta inlägg med lite bilder från Florida, där Art förövrigt håller till.
Bird as Art är ett begrepp och även namnet på hans hemsida. Där kan man hitta lite inspiration och även göra åt pengar om man vill.
Men det var inte det jag tänkte tipsa om. Istället blir det en länk till ett mastodont föredrag som han hade på B&H. Det är faktiskt så långt (nästan 2h) att jag såg det i två delar för det blev för mycket att smälta på en gång :-)
Vad handlare det om då undrar du kanske nu. Jo hela föredraget är väl egentligen en stor Canon-show där han går igenom nästan alla canonobjektiv som finns. Det fina är att han ger en hel del tips om hur man kan använda dom och det tyckte jag var värdefullt.
Så filtrera bort smygreklamen och fokusera på det han säger och förstås hans bilder så kanske du kan hitta nåt nytt att ta till dig du också, även om du fotar med nåt annat märke :-)
Påskavrostning.
Senast jag höll i kameran var i början på december. Det har varit fullt upp med allt möjligt annat än fotografering så nu kände jag att det var dags att rosta av lite. Tog en sväng ut till kusten, vädret var strålande och det var skönt att bara vara, så ev bilder fick bli en bonus.
Det var i alla fall ingen tvekan om att det var uppvaktningstider för de befjädrade; halsar sträcktes, det tutades och plaskades i vattnet, allt i olika hängivna försök att locka till sig en lämplig hona.
Det är otroligt så fort man tappar handlaget när man inte håller på dagligen med kameran. Förr var det enkelt; det var en knapp och kanske en avståndsskala - du vet en sån där med ett ansikte eller berg för nära- eller långt-bort-fokus. Nuförtiden sitter det över dussinet med knappar som man snabbt måste kunna sköta utan att tänka för att få till de där perfekta inställningarna. Efter att gjort ett antal nybörjarmisstag så verkade det lossna så sakteliga.
Tog också en tur till Getterön. Där hittade jag den här duvan som verkade fundera över vädret: "Ska det bli regn månne?"
Nu hittade jag inte bara fina fotomotiv där utan även trevliga personer som jag filosoferade med, allt medan solen sakta dalade. Ute på fälten var det knökfullt med vitkindade gäss. Då och då lyfte de i stora sjok så himlen nästan förmörkades av alla gäss.
Solen sjönk stadigt och blev allt rödare och jag lyckades faktiskt pricka in några flygande gäss mitt i ljuset.
Sedan hände nåt ovanligt, jag har inte sett nåt liknande fenomen tidigare; solen blev fyrkantig!
Givetvis har det säkert en helt naturlig förklaring och det har nog även nästa bild. Jag la inte märke till den när jag fotade utan det var först senare när jag gick igenom bilderna på datorn som jag såg det.
Du har säkert hört talas om gubben i månen, men har du hört talas om gubben i solen :-)
Hoppas du hade en fin påskhelg också :-)