MikSwe Photography
Med cykel upp i bergen 2017
Under min sommarresa så valde jag att återigen ta mig upp på Dovrefjell medelst cykel. Vädret var inte det bästa och egentligen så tänkte jag bara cykla runt nere i dalen och fota myskoxar.
Men eftersom jag inte hittade några där (bilden ovan är från ett annat år) så övertygade jag mig själv att leta lite högre upp. Hittade inget där heller så jag prövade lite högre upp och så lite högre upp och till slut så var jag högst uppe, iaf så högt som jag kunde ta mig med cykel.
Men eftersom jag inte hittade något där heller, så kunde jag ju lika gärna gå en sväng. Det jag fann översteg mina förväntningar. Mitt på fjället så såg jag ett litet huvud sticka upp. Eftersom jag gick med vinden, så hade min vittring väckt den här lilla krabatens nyfikenhet.
Jag stannade genast till och väntade på hur den skulle reagera. En lång stund satt vi där och kikade på varandra innan han, eller hon, beslöt sig för att jag inte var farlig och avslappnad lade sig till rätta igen, ihopkurad bakom en tuva för att komma undan vinden.
Sakta och försiktigt gick jag runt den och sedan närmade jag mig den, hela tiden väldigt uppmärksam på om fjällräven skulle visa tecken på att vara orolig över min närvaro. Men den låg nog väldigt skönt för det enda som som syntes var ett öga som då och då kikade på min innan den slöt ögonen igen.
Jag kände en otrolig tacksamhet att detta djur lät mig sitta i dess närhet, iof i den kalla vinden och frysa häcken av mig men det var det värt. Ett tag trodde jag att den fått nog, men istället för att dra iväg så sträckte den bara på sig, innan den rullade ihop sig och slöt ögonen igen.
Till slut gjorde sig kylan och hungern sig påmind. Jag hade ingen extra utrustning eller mat med mig förutom en liten täckjacka och en chokladkaka som nödproviant. Så jag packade ihop min kamerautrustning och gick sakta iväg till cykeln. Nedfärden gick sedan med lätthet och det tog inte lång tid till värmen och maten i min bil Hela vägen hade jag ett litet leende på läpparna och en känsla av lycka inom mig.
Här är en liten film som i ljud och bild beskriver den här dagen på ett, som jag tycker, bra sätt.
Den och andra filmer hittar du på min YouTubekanal Mik Swe. Välkommen dit och prenumerera gärna för att se kommande filmer.
Utmaningen sommaren 2017
Sommaren 2017 blev det lite ovanligare sommaraktiviteter än de som jag brukar göra. Dels skulle jag jobba en vecka som naturguide och dels hade jag utöver det satt upp fyra mål.
Det första var att låta resan ta den tid det tog. Resan skulle vara målet och syftet med det var att ta allt i ett lite långsammare tempo. Inga måsten eller tider att passa.
Det andra var att endast fota manuellt. Det kan låta konstigt men jag hade fram till dess nästan alltid använt bländarprioritet. Trots att jag mycket väl vet hur jag ska ställa in manuella värden så ha jag alltid dragit mig för att göra det, alltid tyckt det varit lite omständigt. Men nu skulle jag alltså tvinga mig att använda de manuella inställningarna för att helt enkelt bli bättre på att använda kameran. Med det sagt så vill jag bara påpeka att jag inte tycker att manuellt är det "rätta" eller det "riktiga" sättet att fota på. Jag ville bara lära mig det djupare så att fingrarna skulle kunna göra inställningarna utan att jag skulle lägga mer tankemöda på det.
Det tredje målet var att INTE använda GPS. Jag har så många smultronställen inlagda i min gps men jag hittar inte dit :-). Att använda gps'en är lite avtrubbande, lite som att åka tåg. Man kliver på, åker med och kommer fram utan att egentligen kunna vägen. Så en gammal klassisk bilatlas dammades av och lades nära till hands.
Det fjärde målet var nog det som var svårast. Jag bestämde mig för att göra en videofilm varje dag. Jag följer en del vloggare på YouTube och de klarar av att filma, redigera och posta en film varje dag. Jag har alltid funderat på hur de klarar av det. Eftersom jag hade ett nytt videoredigeringsprogram så skulle denna målsättning bli en bra morot att lära mig hantera det.
Så hur gick det då kanske du undrar.
Resan var väldigt vilsam. Att åka dit som jag kände för att åka till och utan tidsplan eller andra styrningar var väldigt skönt och avkopplande. Jag kunde dra ner på tempot, ta lite mer "omvägar" eller välja mindre vägar för att se mera av landskapet jag färdades i. Det kändes nästan lite lyxigt att bara vara och stanna där det passade för tillfället. Nu blev nästan samma runda i stort iaf men inte med samma press som tidigare.
Det manuella fotandet gick väl också över förväntan. Visst missade jag ett par bilder vid ett par tillfällen, men det var ju också därför jag gjorde det. Att få upp färdigheten så att inställningarna gick av bara farten. Dessutom så upplever jag att mina tankar gick mer på att överväga vilken inställning jag borde ha för just den där bilden, mer än bara sätta fokus och trycka av. Men som sagt jag missade ett par bilder vilket jag kanske hade gjort iaf :-)
Att resa med kartbok var faktiskt väldigt trevligt. Jag blev mer uppmärksam på vad det faktiskt stod på skyltarna och hur vägen såg ut. Iof var jag tvungen att fuska vid nåt tillfälle i de djupa skogarna i Värmland, mest för att min bilatlas inte hade en tillräckligt bra skala eller saknade mindre ortsnamn. Fast det kan jag leva med.
Videofilmandet började ganska knackigt. Första dagen glömde jag nästan av att filma alls men efter hand gick det bättre och bättre. Det visade sig rätt snabbt att jag hade lite för ont om tid för att hinna med en video varje dag, troligen för att jag använde ett för mig nytt program, så jag ändrade målsättningen till en video varannan dag i stället.
Nu blev det väldigt mycket filmat från bilen men det blev även en del annat. Trots min sänkta målsättning fick jag ihop 11 filmer på 17 dagar så det tycker jag är rätt ok, även om den sista filmen blev en timelapse tagen de andra dagarna. Jag lärde mig otroligt mycket om redigeringsprogrammet men även om videofilmning. Jag har ju de senaste åren gjort små filmsnuttar men denna sommaren blev starten till något större, det är jag övertygad om. Ett smakprov hittar du här: An evening on the water. Det är från en bäversafari som jag hjälpte till med.
Att vara naturguide låter kanske lite okvalificerat men efter att träffat och jobbat ihop med ett gäng såna så inser jag vilket värde dessa har för de människor som faktiskt inte har varit ute i naturen. Vi är rätt bortskämda i Sverige med allemansrätten och att ha stora obebodda områden och vildmark. Nyfikenheten hos besökarna är enorm. Enkla saker som vi tar förgivet är rena National Geographic händelsen för dessa.
Ofta är de naturälskande människor men lika ofta är de stadsbor som aldrig gått utanför leder och stigar. Än mindre har de hört den tystnad som en riktig skog kan bjuda på. Om du känner att du inte heller har gjort det så kolla upp om det finns nån naturguide i din närhet. De besökare jag såg i somras var alla överens om att även om det kostade en slant så var det värt upplevelsen.
Bilderna i denna blogg kommer från min sommarresa och vill du se alla filmsnuttarna så ta fram en liten skål med popcorn och surfar in på min Youtube kanal: Mik Swe Hoppas du gillar mina filmer tillräckligt mycket för att tänka dig att prenumerera på min kanal. Jag skulle väldigt mycket uppskatta det och det skulle även sporra mig att förbättra mig som videofilmare och producera mera rörliga bilder.
Jag hoppas du nu fått lite inspiration att pröva lite nya vägar och utmana dig själv i vardagen :-)
Skottland 2017
I somras kände vi ett behov av att åka till någon annan plats än Norge, som vi ju har besökt varje år sedan jättelängesedan. Vi behövde lite omväxling från samma fantastiska natur och hänförande vyer så vi bestämde oss för att utforska Skottland istället. Lite sena i planeringen så blev researchen lidande, men vi kom fram till en resplan som omfattade både museer, slott, vildmark och shopping.
Redan efter en timmes färd, efter att vi lämnat flygplatsen, insåg vi att det skulle bli ont om tid att uppnå allt det där. Det skulle t.o.m bli ont om tid att hinna få vårt rum innan personalen gick hem. Den tidsberäkning jag gjort utefter värden på gps'en visade sig vara helt felaktig. Skottland har ju precis som Norge en fantastisk natur och en massa hänförande vyer, vilket gör att det blir ett och annat stopp på vägen.
Men det var inte det som krånglade till det. Istället var det vägarna. Om man tittar på en GPS så får man en beräknad körtid som är helt åt skogen mot hur det blir i verkligheten. Men det är ju samma i Norge tänker du. Jo men här är hastighetsbegränsningen ca 97 km/h och inte 80 som det är i Norge så felet blir ännu större. I verkligheten så kanske man kör i snitt max 50, lite beroende på trafiken, vilket gör att man får riktiga glädjetider från gps'en som räknat ut en helt annan snittid på sträckan.
Bara att köra i Skottland ter sig först som ett äventyr i sig. Vägarna saknar inte bara vägren utan körfälten är dessutom smalare än man kan förvänta sig av en väg med en hastighetsgräns på strax under 100 km/h. Det är inte för inte som det står SLOW innan många kurvor då kurvorna ofta nyper hårdare än på en liknande väg i tex Sverige eller Norge. Sikten är dessutom ofta skymd. Minsta lilla lastbil/husbil/traktor/mm drar ner tempot ytterligare och när det är fritt så kör lokalbefolkningen som bara den. För en annan som precis satt sig på fel plats i bilen, att försöka hänga med i det tempot... ja vi kan väl bara säga att det var en utmaning. Hur folk dessutom vågar cykla på dessa vägar är ett stort mysterium.
Glencoe passerades i rasande fart och bristen på bra ställen att hinna köra av bidrog till att minimera antalet vackra vyer på minneskortet. Man kan säga att jag missade den upplevelsen naturen helt. De avfarter som fanns dök helt oannonserat upp och när jag fick syn på dem så var trafiken bakom för nära och farten för hög. När jag väl hittat en plats att köra av på, så gällde det att hitta bra fotovinklar på den platsen. Jag tröstade mig med att detta ju var en rundresa i första hand och inte en dedikerad fotoresa.
Vår första bas utgjordes av ett rum i ett elevhotell i Fort William. Det är en stad som påminner mycket om Åre med alla sina vandrare, mountainbikers och klättrare. Jag tror vi såg fem eller sex sportaffärer bara på gågatan. Gatupratarna fanns det också gott om och det fanns en ton i hur man uttryckte sig som jag gillade.
Första utflykten från Fort William gick till Isle of Skye. En ca sju timmars rundtur enligt gps'en, så det skulle bli en liten dagstur med andra ord (trodde vi iaf).
På vägen dit så körde vi förbi the Commando Memorial. Jag gillar verkligen den här traditionen, som jag även sett i USA, med att göra naturtrogna statyer och minnesmärken. Platsen är verkligen väl vald för man känner sig ödmjuk och liten i förhållande till statyn och omgivningen, vilket underlättar stämningen för de som kommer dit med kransar och blommor.
Nästa anhalt blev att köra småvägarna upp längs Isle of Skye till Old Man of Storr. En stor monolit som pekar rakt upp mot himlen. Vädret var skiftande, om man uttrycker det milt, men för landskapsfotografering så föredrar jag det före klarblå himmel. Men det gjorde också att ljuset skiftade hela tiden när molnen sprack upp för en kort stund.
Klippan är en naturlig turistpunkt men man måste vandra upp ca 400m upp på berget så jag beslöt att utnyttja de som redan gått upp för att få nåt som gav lite proportioner till klippan. Du ser dem som små prickar till vänster om klippans fot.
Den väg vi slagit in på leder nästan runt hela ön men efter ett tag insåg vi att vi inte hade så mycket tid kvar om vi inte skulle köra hela natten, så stoppen blev färre och kortare allt efter som. Ett beslut som underlättades av den mycket kraftiga vinden som om det inte hade funnits ett stabilt stålräcke här vid Kilt Rock så hade både jag och kameran blåst av kanten.
Till slut fick vi strunta i den västra delen av ön och i stället sätta fart hemåt. Vi hann iaf stanna till vid ett slott på vägen. När vi kört förbi Eilean Donan Castle på förmiddagen så var ljuset rätt tråkigt, men nu på eftermiddagen så bröt solskenet precis igenom det tjocka molntäcket och strålade dramatiskt över slottet.
Väl hemma igen efter dryga tretton timmars(!) bilåkande satte vi oss ned och gjorde om hela resrutten. Boendet var redan bokat så vi fick göra det bästa av det hela. Man kan säga att vi sparade en del resmål till nästa gång ;-) En erfarenhet är att boka boenden mera utspritt längs resvägen istället för centralt, som vi nu tvingades till pga sen bokning. De flesta B&B som vi såg längs vägen var dessutom fullbokade när vi körde förbi så att chansa kan ju gå, men risken är att man inte hittar nåt trevligt boende alls. På öarna så rör sig turisterna som en lång kolonn eftersom det är få vägar och man turas om att stanna på de olika rastplatserna för att ta bilder. Trycket på de lokala boendena under turistsäsongen är ganska högt.
Nästa morgon utanför hotellet hördes ett ånglok mödosamt tuffa igång. Snabbt ut för att kolla och mycket riktigt var det the Jacobite, ett världsberömt lokomotiv. Den fanns med på vår lista och exakt plats var den skulle beskådas var också bestämd. Det blev dock en överraskning att den startade 100 m från vårt hotell.
Platsen dit vi begav oss för att se det ute på spåret var naturligtvis Glenfinnan. Utsikten från den närbelägna kullen är riktigt vacker.
Både loket och viadukten vid Glenfinnan är kända från Harry Potter filmerna så det var ingen överraskning att vi inte skulle vara ensamma på plats. Det var folk från hela världen där. Man var ute i god tid för att få just den där vinkeln som man såg framför sitt inre eller som man missade förra gången.
Tåget kör den här sträckan 1 - 2 gånger per dag lite beroende på om det är låg eller högsäsong. Väntan blir mer och mer spänd ju närmare passagen blir. Några lämnade platsen i tro på att de missat passagen. Vi ser att de precis ska försvinna ur sikte när någon ropar högt till dem. Långt borta i horisonten ser vi de första små molnen av ånga och sot över trädtopparna. De två sätter full fart och springer så fort de orkar för att hinna upp igen, men det är precis att de når foten av viadukten när tåget kommer.
Jag hade totalt missbedömt hur litet tåget är i förhållande till bron när jag valde plats men är ändå rätt nöjd med bilderna på detta andra försök. Det första försöket missade jag helt eftersom restiden på Isle of Skye drog ut på tiden.
Här är en kort snutt från när tåget kör förbi.
Dagarna förflöt med besök på vanliga turistmål, destillerier och shoppingställen. Vi stod en kväll och väntade på jagande delfiner strax utanför Inverness, men vinden drog rätt igenom kläderna och småduggandet gjorde inte saken bättre så det får också bli nästa gång.
Innan vi åkte tillbaka till Edinburgh så gjorde vi en avstickare till Findhorn Valley. En liten slingrande asfaltsväg in bland gröna kullar. Nästan längst in stannade vi och njöt av det storslagna landskapet. Nåt som faktiskt skiljer Skottland från Norge är de helt gröna kullarna. Bristen på berg i dagen gör att man lätt får upplevelsen av att kullarna är små men de är rätt rejäla när man ser de små husen som finns längst ner vid foten.
Alla har säkert hört och sett om kronhjortarna i Skottland. Jag hade ju givetvis en förhoppning om att få se några. Man kunde se små skogsområden inhägnade med viltstängsel och ett tag trodde jag att det inte fanns några frigående hjortar. Men så gick det upp ett ljus; stängslet var inte till för att hålla hjortarna inspärrade utan för att skydda skogarna. Kronhjorten är tydligen en orsak till att skogen sakta försvinner (källa lokalbefolkning). Det har funderats på att plantera in varg och lodjur här, man har bla varit i kontakt med experter i Sverige i ämnet, men (precis som i Norge) man har en välutvecklad fårindustri med frigående får som givetvis skulle hamna i konflikt med ev inplanterade rovdjur. Nåt som lokalbefolkningen knappast ställer sig positivt till.
Långt uppe på en topp kunde jag iaf skymta en flock med kronhjort, kan du se den så behöver du definitivt inga glasögon. Tips: leta i de fyrkantiga små fälten :-).
Tillbaka i Edinburgh så släppte vädret alla spärrar. Den här sista dagen vräkte det ner samtidigt som ett besök på Edinburgh castle var inplanerat. På väg dit passerade vi gamla stan med alla sina gamla fasader och smala gränder. Kameran fick ständigt vatten på linsen men jag tyckte det bara förstärkte hur mycket det regnade.
Skottland känns lite som en enda stor turistort. Vart vi än kom så var det turistbussar och turister. Edinburgh är inget undantag även om det är många fler vanliga människor där. På väg till slottet såg man samlingar av dyblöta turister som försökte undkomma regnet.
Det var trots vädret en hel del, inkl oss då, som trotsade vädrets makter och tog sig upp till slottet. Vi trodde först att det inte skulle vara så många, men det var rätt mycket folk ändå som tog sig en tur i det kanske typiska skotska vädret. Troligen är detta stället helt packat med folk vid fint väder.
Regnet fortsatte att vräka ner, dagvattenbrunnarna uppe i slottet var överfulla och personalen fick kontinuerligt gå runt och rensa brunnarna.
Till alla platser som ledde in till något intressant (eller bara till inomhus) var köerna långa. Kom man väl in så översköljdes man av varm och fuktig luft. Ventilationssystemen klarade inte av att göra sig av med det så det var som att kliva in i en ångbastu och en smått klaustrofobisk känsla smög sig på oss. De små souvenirshopparna var överfulla av folk som egentligen inte ville handla utan bara ville komma undan regnet. Mängden blöta persedlar som togs med in i butikerna gjorde att golven var dyblöta. Personalen såg plågade ut och man tittade strängt på alla som bara tog en paus från regnet.
Utomhus så slet folk med sina paraplyer och regnponchos. Regnponchons måste vara bland det sämsta att ha när det blåser från alla håll. Men även paraplyer har en bristningsgräns i stark vind.
Även om utsikten från slottet var fin med alla gamla byggnader, så gjorde nog vädret besöket mer minnesvärt.
Som tur var så hade jag haft med mig kameran ute på stan kvällen innan, när solen gick ner. Den för övrigt helt gråmulna himlen hade en liten rand längst ut vid horisonten och för ett par minuter så bröt solen igenom och förgyllde slottet innan den sjönk ner bakom horisonten och det blev mörkt igen.
Många erfarenheter drogs av denna första vecka i Skottland. Erfarenheter som jag kommer att använda nästa gång jag åker hit, för det ska bli flera resor till denna landsända.
Förhoppningsvis är vädret liiite bättre nästa gång och då kommer jag att fokusera mer på landskap och djurliv än på blöta turister och roliga skyltar :-)
Kommentera gärna med andra utflyktsmål i Skottland kopplat till natur och djurliv.
Mer av mig här:
En höstdag 2016 i Skäralid
Jag hade ett par dagar ledigt i höstas och tänkte utnyttja den för att försöka få lite höstbilder. Min första anhalt var Skåne med sina lövskogar och böljande landskap. Vädret var på sitt allra bästa humör med värmande solsken och vindstilla.
Turen gick till mina vanliga hotspots för att försöka få lite vilt på bild. Kronhjortsbrunsten var helt klart över men dovhjortarna var i full gång. Tyvärr höll de sig mest i den täta skogen. Där var det svagt ljus och även om det var enkelt att lokalisera dem när de brölade så var det svårt att komma tillräckligt nära för att få till nån bra bild. Så efter en dag gav jag upp och försökte njuta av vädret och landskapet istället.
Genom att hålla mig till de mindre vägarna så blev njutning större då körningen automatiskt blev lugnare och närheten till naturen upplevdes som större. Det blev också enklare att snabbt stanna till och kliva rakt ut i de oranga färgerna som naturen erbjöd. I skuggan där solen inte riktigt kommit åt var det dock lite kyligt vilket också återspeglas i flera av bilderna.
Efter att åkt runt i Skåne så hamnade jag till slut i Skäralid. Det är en mycket naturskön plats välkänd för sina fina höstfärger. Eftersom det var söndag så verkade alla inom 10 mil fått samma idé. Parkeringsplatserna var överfulla och bilar stod parkerade längs de små vägarna så det var svårt att komma fram.
Till slut lyckades jag hitta en parkingsplats uppe vid kopparhatten som en av utsiktsplatserna kallas. Det var mycket folk på plats så det var inte någon större idé att försöka sig på någon mer avancerad fotografering. Istället tog jag min kompaktkamera och strosade runt, tog lite bilder och njöt av vädret.
Jag fascineras av hur träden i de branta sluttningarna nästan upphäver tyngdlagen och på nåt sätt hittat fäste för sina rötter.
Tyvärr hade hösten kommit till sitt slut och de vackra färgerna på träden var lite urvattnade och hade solen inte varit på plats så hade löven kanske upplevts som mera bruna.
Denna resa blev, helt oplanerat, ett test av min kompaktkamera och jag spelade in en lite video för att försöka förmedla känslan denna dag. Kan du inte se videon nedan så finns den här
Efter att njutit av ett par av de sista höstdagarna så var mitt resmål det betydligt kyligare Västmanland men det får bli nästa blogg :-)
Följ mig gärna på facebook och varför inte kolla upp min hemsida www.mikswephotography.com
Inspirationstips: Landskap
Jag betraktar mig inte som en landskapsfotograf. Istället blir jag ofta sittande i landskapet och njuter av vyerna.
Eftersom jag konsumerar Youtube-snuttar dagligen så har jag nu snubblat på en landskapsfotograf som faktiskt har gett mig inspiration att försöka ta tag i den typen av fotografering. Nu kan man tro att det hans fantastiska bilder som övertygat mig, men så är det inte.
Visst är de fina men jag fastnade för hans sätt att fotografera och när jag ser hans filmer så rycks jag med i hans passion. Han är inte okänd men jag tror han kommer bli mer känd allt efter som tiden går.
Han är en yrkesfotograf från norra England och heter Thomas Heaton. Du hittar hans filmer här och hans hemsida här http://www.thomasheaton.co.uk/
Bilderna i detta inlägg är dock mina och du hittar min hemsida här www.mikswephotography.com
Du kan också följa mig på Facebook.