Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Lite mer om Hagalundsbilden i min förra blogg, bonusbilder plus en gripande film…

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Jag och en fotokamrat gjorde ett antal besök i kåkstaden Gamla Hagalund i Solna utanför Stockholm innan det revs i slutet på 1960-talet. Jag har tidigare i min blogg skrivit om att jag 1969 förlorade hela mitt negativ och bildarkiv, hur och varför har jag ingen lust att skriva om här eftersom det fortfarande gör mig förbannad på vissa personer. Ces't la Vie! Så det här är den enda bild jag har kvar i original från Gamla Hagalund.

 

 

Jag fick också den här Hagalundsbilden bilden publicerad i fotoläroboken ”Fotografi, bild och teknik” skriven av Rune Jonsson, Werner Noll och Jan Olsheden. Utgiven av Liber Läromedel 1980.

Så här skriver dom bla i förordet:

”Vi har gett den här boken titeln ”Fotografi, bild och teknik. Vi sätter alltså ”bild” främst eftersom bilden är slutresultatet, det som slutligen betyder något. Men utan teknik ingen bild. Vi anser det vara en övertro på den moderna kamerans möjligheter, att helt förlita sig till automatiken och tro att ”teknik betyder ingenting”.

--------------------------------------------------------

”Vår ambition har emellertid varit att ”Fotografi, bild och teknik” ska innehålla bra bilder. Vi har därför samlat bilder från de stora fotograferna runt om i världen och med deras hjälp illustrerat de olika problem vi behandlar i texten”.

 

 

Utan att skryta för mycket så  känndes det helt ok att få vara med då på ett hörn i boken och dansa med dom stora elefanterna en stund. Men skall man vara krass så var nog anledningen till att min bild kom med att jag personligen kände förlagets formgivare/redaktör som skrev så här om min bild:

”Att man kan få ”grafiska effekter” utan attanvända specialmaterial visar Bernt Carlzon med denna bild som också är typisk för mycket av 60-talets fotoklubbsfotografi. Genom lämpligt motivval, överframkallning av högkänslig film i kraftigt arbetande framkallning och kopiering på hårt papper kan man få både grafisk pregnans och accentuerad kornstruktur”.

 

 

Den här ”fotoklubbsbilden” tagen i Åkersbergatrakten och är från samma period som Hagalundsbilden. Leica/21mm/Tri-X/Rodinal, kopierad på Agfa Broira extra hårt.

 

 

Bonusbilder!

 

 

 

Malmö Centralstation 2008-09-24.

 

 

A Life Alone

 

Häromdagen hittade jag den här otroligt känsliga, snyggt fotograferade och mycket gripande multimedia filmen gjord av den duktige fotografen Maisie Crow . Blås upp den till fullskärm!

 

 

Det var allt!

/Bernt

 


 

 

 


Inlagt 2009-09-08 13:19 | Läst 5495 ggr. | Permalink

"Tråkigt att höra om bildarkivet.Bitterhet är väl bara förnamnet kan jag tänka. Det där fotoklubbsmotivet känner jag väl till. De gamla fattigstugorna Hagbystugorna är numer restaurerade och införlivade i Åkersbergas kulturliv. Men det visste du kanske? /Stephan"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Tänk att få dansa med de stora elefanterna, och komma levande ur det... Skämt åsido. Intressant läsning. Det där med Tri-x och Rodinal har jag provat. Men det var länge sedan.. Kollade in filmen också. Kan inte skriva en bättre recension än din. Den var träffande.
Mycket fin film, Bernt. Tack för att du delade med dig av den.
Kul att du bjuder på lite historia kring bilden. Gillar alltid att få veta lite mer om dess historia. Inte svårt att förstå då ett av mina favoritprogram är "Svart på Vitt", där Häger och Villius berättar lite om ett foto.

Tycker förordet i boken sammarfattar väl min inställning till fotografi. Inget nytt heller att vissa redan då förfasar sig över den moderna teknologin, dock inte författarna.

/Gunnar
Sällan man ser så starka saker, trots att detta är en realitet för ganska många. Det verkar som om vi ofta döljer det svåra i vårt samhälle. Tack för att du delade med dig av detta viktiga :)
-affe
Tråkigt att höra om bildarkivet.Bitterhet är väl bara förnamnet kan jag tänka.
Det där fotoklubbsmotivet känner jag väl till. De gamla fattigstugorna Hagbystugorna är numer restaurerade och införlivade i Åkersbergas kulturliv. Men det visste du kanske?

/Stephan