CARLZONZ BILDER II
Pieter ten Hoopen original
Bilden är visserligen inte så stor 53 x 75 mm...men ändå. Så nu har man en originalbild av PtH! Fick med mig den i fredags från hans utställning på Fotomässan.
För nästan fyrtio år sedan
Den här lite stapplande programförklaringen skrev jag på en bild av mig själv när jag var tjugosju år (1969). Tycker att den stämmer rätt bra på mig fortfarande, och självporträtt hade jag börjat med redan då.
Namn: Bernt Carlzon
Yrke: Kreatör
Ålder: 27
Utbildning: Folkskola 8 år
Tryckeribranschen 8 år
Fotoskola 3 år
Kreativ filisofi:
En bild är ingenting märkvärdigt. En bild är ett språk med vilket man uttrycker, informerar och uppmanar.
När jag gör en bild är den ett meddelande från mig till alla som vill titta på den och till mig själv. Att jag väljer bilden och inte ordet som uttrycksmedel beror på att bilden har vissa kvalitativa egenskaper som skiljer den från ordet. Bilden har t.ex. en större direkthet och överskådlighet och den är friare gentemot den klassiska logiken som helt styr vårt tal och skriftspråk.
När jag gör bilder känner jag en frihet där det blir möjligt att uttrycka mina upplevelser av vår tid.
Jag kan inte göra det med ord.
16 november 1970
Så har jag delat ut en av mina orkidébilder igen. Den här gången var det min dotters tur, och så här glad blev hon över presenten på sin trettioåttaårsdag (firad en dag i förväg).
Större bild i färg på orkidén finns här !
Den 16 november 1944 utkom tabloidtidningen Expressen med sitt första nummer, och därmed inleddes utvecklingen av den moderna riksspridda svenska kvällstidningen, på gott och ont.
Nu återstår det 45 dagar av 2008.
Hare gott därute i cyberspace...
Frälsningsmöte i Älvsjö
Så drog man då iväg i det fuktiga novembervädret ut till Älvsjö och Fotomässan. Det pågick tydligen någonslags ungdomsaktivitet där ute samtidigt så pendeln var full med kids som tjoade och stojjade och fotograferade varandra med sina mobiler.
Fullt med folk på mässan var det redan vid 13-tiden när jag kom dit och kommersen i montrarna gick på högvarv. Mycket klämmande på nya fantastiska kameror med ännu mera pixlar och ännu snabbare inbyggda datorer för alla "sprayfotografer". Nu kan dom ta upp till 11 bilder i sekunden i långa bildserier för att fånga den rätta bilden...Hallelulja!
Men jag inte dit för att titta på nya prylar utan mest för att titta på alla bildutställningar och där fanns en hel del godbitar att se. Här kommer några snaps, ett litet urval av "mina favoriter":
Bäst tyckte jag om Pieter ten Hoopens nya projekt Touche-Moi (Rör mig), drömska, intima, mystiska, poetiska bilder i stort format om en storstad och dess människor.
Denise Grünstein romantiska projekt "59 buketter" var fint att se i originalkopior.
Jacob Felländer flimmrande filmiska bilder tyckte jag också var mycket spännande.
Hans Strand visade sina landskapsbilder från Island och talade om sitt stora projekt. Totalt har han fotograferat ca. 60 timmar från flygplan över denna färgsprakande ö mitt i Atlanten.
Vad jag saknade på bildutställningarna var lite mera journalistiska fotografer typ Anders Petersen, Thomas H Johnsson, Micke Berg för att nämna några exempel.
Apples snygga högupplösta skärmar skapar alltid kraftigt ha-begär.
I en monter fick jag syn på en pytteliten Hasselblad SWC. Eftersom jag tidigare haft en fullskale SWC så blev man ju lite intresserad. Det visade sig när jag kom hem och googlade att det var Minox som tillverkat den.
Filmformat: Minox 8x11 mm
Objektiv: 15mm f/5.6
Slutare: 1/250 sek
Storlek: 85 x 62 x 76 mm
Minox har också gjort miniatyrer av en del Leica modeller.
Jag var också förbi Panasonics monter och tittade på en väska till min LX3:a, men den kostar nästan 1000 pix så jag får nog vänta med den ett tag. Från Japan kan man handla den i rött läder. mmmmm!
Så här såg det ut i regndiset i Vasaparken när jag gick hem från Karlbergs pendeltågstation efter dagens äventyr.
I dag skall jag åka och hälsa på min dotter som fyller år, trettioåtta stycken. På den här familjebilden från 1974 är hon betydligt yngre och min son ser något besvärad ut.
Trevlig helg på er allla!
Surfi´n safari...
Det blir många timmar varje dag för mig ute på nätet numera. I och för sig har det varit så sen jag kopplade upp mig första gången. Jag började arbeta med formgivning av webbsidor åt en IT/media byrå i slutet av 1995 då jag fortfarande drev min designfirma. Så min kontakt med internet började ganska tidigt. Senare (1996) blev jag anställd av företaget som deras AD/Grafiker och hade där det övergripande ansvaret för all deras grafiska produktion, både på papper på nätet. Och där ingick (nästan) i arbetsuppgiften att man skulle vara ständigt uppkopplad. Jag slutade där 2001.
Efter att i några år blivit försörjd av försäkringskassan är jag numera en glad pensionär som bestämmer själv över mina göranden mitt liv och min tid. Något matande av duvor i parken har jag ännu hunnit med.
När jag inte arbetar med mina bilder så snurrar jag alltså runt på nätet rätt mycket. Förutom besök på rena nyhets och faktasidor så har jag också ett gäng fotosidor som jag regelbundet återkommer till:
Lensculture
The F-blog
Micke Berg
och nu också nystartade
591 photography blog
samt några här på fotosidan
Bengan Björklund
Affe Johansson
Johan Ericson
Mikael Good
Nils Bergqvist
Sendan igår gästspelar jag med några av mina lite novemberaktigt ljussatta självporträtt hos Mr Urbano på 591 photography blog.
The king is alive...
Jag fortsätter röjningen i mitt arbetsrum och börjar så smått se ljuset längst bort tunneln. Hela tiden dyker det upp intressanta saker som stoppar upp arbetet. Bland annat dök den här boken upp som handlar om Elvis Presley och det svenska 50-talet skriven av journalisten Sten Berglind som inspirerade mig då (1977) till att göra nedanstående linoliumsnitt.
Odenplansgrillen
Panasonic Lumix DMC-LX3 f/2.4 1/50 sek ISO 125. 13 nov kl.14:13, 2008.
Översta bilden obehandlad direkt från kortet, den nedre hur mina ögon såg bilden. Sen vet jag inte riktigt om det jag gjort kan kallas bildjustering eller bildmanipulering.
Idag skall jag ta mig ut till fotomässan där jag hoppas på lite fina bildupplevelser.
Klick, klick!
De e mycke nu...
Jag beklagade mig lite i Bengans blogg igår om det här med inlärning på äldre dar.
Vad det handlade om var att man i många fall inte får några riktiga handböcker numera när man tex köper en ny kamera. Istället får man en PDF-fil vilket betyder att man måste sitta och läsa på sin skärm, vilket jag tycker är pest.
Sen när det gått några timmar efter det jag skärmpluggat så har jag i de flesta fall (tror jag) glömt det mesta igen. Sen står man där ute i verkligheten och försöker komma ihåg vilka inställningar man hade tänkt göra för just den fotograferingssituation man befinner sig i. Nu är det ju så att man glömmer ingenting, och Bengan förklarade så bra hur det fungerar så jag upprepar det här:
Tack Bernt!
Och måste nog rätta dig! ;) ;)
Det du säger "Och sen ska man komma ihåg allt också vilket inte är det lättaste med stigande ålder"...
Det har inget med din och min ålder att göra!!! :)
Jag brukar förklara för juniorerna, då dom tror dom e kvicktänkta ;)
att man har som en liten "kortlåda" i huvudet, och har man bara några kort att bläddra igenom (då man e ung), visst går det fort!!
Våra "kortlådor" Bernt, vilka erfarenhetsbibliotek det är!!
Klart det tar tid att bläddra igenom dom, och ibland så hittar vi intressantare sidospår än de vi gick in på! ;) :)
Och vad gäller instruktionsböcker, det är för fegisar!!
Jag frågar nå'n om det elementära på kameran!
/Bengan
Annars så har jag börjat röja i mitt arbetsrum. "Äntligen" utropade min fru högt i går när jag började. Föreningen som jag bor i har beställt en hämtning av alla typer grovsopor till nästa måndag så jag har lite tid på mig. I källaren som jag berättade om tidigare är jag klar.
I arbetsrummet är det tidningar, böcker, teckningar, gamla arbeten, foton m.m från över fyrtio års verksamhet som skall gås igenom. Sorteras, sparas och en hel del slängas. Det tar tid att gå igenom ett livsverk, hela tiden dyker det upp intressanta saker (för mig) som gör att minnesbarkens hårddisk får gå på högvarv.
Här några axplock ur mina högar:
Det här är en av de första färgillustrationerna jag gjorde på min Mac. Den är från 1988 och tog flera dagar att göra. Bilden är gjord i ett progam som hette PhotoMac, det första riktiga färgbearbetningsprogrammet för Macintosh. Hanterade bara 256 färger och urusel i konverteringen från RGB till CMYK. Jag kommer också ihåg att rippningen för tryck tog över fem timmar. Fotosättarna/ripparna på den tiden var mest tänkta för text och svartvita bilder.
Förutom det här tryckta julkortet gjorde jag också 15 stycken A3 färgutskrifter på någonslags vaxskrivare som jag ramade och delade ut till kunder och leverantörer. Bläck och färglaserskrivare fanns ännu inte.
Jag har under mitt yrkesverksamma liv haft två olika bolag. Ett hette Kreatören Carlzon AB och ett Designfirman Art Attack. Den här logotypen för Art Attack i skyltutförande gjorde jag 1992 i Illustrator och Photoshop.
Många foto och konstböcker har det har blivit i hyllorna under åren naturligtvis. Här två godbitar som håller fortfarande. Hammarkullen av Jens S. Jensen (1974) och Gröna Lund av Anders Petersen/Jan Stolpe (1973).
Här en klassiker till, Fotografi av Rune Jonsson, Werner Noll och Jan Olsheden (1980). Rune Jonsson var också lärare på Fotoskolan när jag gick där på 60-talet.
På sidan 156 i boken har jag en bild med tagen i Gamla Hagalund i början på 60-talet. Jag fick inget betalt för bilden, men jag fick två böcker i stället. Det var en kamrat till mig som var redaktör för boken, han gjorde också typografin och layouten.
En annan bok som betytt mycket för mig i mitt design, illustrations och bildarbete är "Färgfotografik Boken" av Pär Lundqvist från 1977.
Till slut några bra samlingsnummer av tidningen LIFE, ett från 1988 "150 Years of Photography" och " The Worlds Best Photographs" från 1990. Tidningen Se gav ut ett fint minnesnummer inför nerläggningen 1981 "Alla Tiders Se".
" Skillnaden mellan dåligt och bra kaffe, är som skillnaden mellan liggsår o en orgasm". -Tina Messing.
Efter ett par koppar bra kaffe är det dax att återvända till saltgruvan, minnesarkivet och röjningen.
Klick, klick!
Att hamna på fotosidans förstasida
Jag tror det är tredje gången nu för mig som jag får ett inlägg från min blogg publicerat på fotosidans första sida. Det känns självklart fint eftersom jag då får en hel del nya besökare.
Jag har visserligen en liten trogen skara som brukar titta in då och då och jag är rätt nöjd med det.
Ibland skriver man inlägg som man själv tycker är lite intelligent, intressant och smart…visar några bilder som man själv tycker är helt ok.
Ingen “tycker” nånting… Då ställer man bara en enkel fråga… Varför?
Ja. Det kan man fråga sig...
Micke Berg berättade så här ungefär i sin blogg vid något tillfälle. När han bodde i kollektiv och dom bestämde att det var dax för storstädning då fanns det en kille där som alltid satte igång och sortera sina Fantomentidningar...
Det är kanske därför man bloggar..?
Hopalong Cassidy, King vid gränspolisen och Knock-Out Charlie gamla fina Fantomenhjältar.
Idag har vi haft besök igen av våra "hundbarnbarn" Bacon och Mino hela dagen. Båda är hanar och dom tycker att Vasaparken är toppen så klart, massor av dofter från unga hundtjejer. Ute i Järfälla där dom bor är det rätt tunt med sånt. Bacon är en Grekisk gathund av okänd ras och ålder, Mino är en gammal snäll dobbermanfarbror på snart tolv vårar.
Hade gott därute!