CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Full fart i bildverkstan...

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Har snurrat runt lite i bildverkstan med en bild jag tog på Thomas Meldert senast på Ellens.

Klicka gärna upp dom till större format!

 

 

 

 

 

 

 

Thomas hade också med sig en fin bok sist på Ellen träffen.

 

 

Fotgrafen Robb Kendricks “Still: Cowboys at the Start of the Twenty-First Century”

 

 

Kendricks har tagit upp den gamla fototekniken ”tintype” i sitt stora projekt med att fotografera (de sista) cowboysen. Hans projekt pågick under sex år och han besökte 14 stater från Mexico upp till Kanada.

 

Några videos där Robb Kendrik berättar om sitt arbete och sina tintype bilder: ”Preserving the past”

 

Robb Kendrick.com

 


 

Annars då...

 

 

I mörgon (lördag) är det dopdax för vårt senaste barnbarn Elliot som nu är lite över tre månader, på bilden här med farmor är han knappt tre dagar.

 

Klick, klick, klick...

/Bernt

 

 

Postat 2009-10-10 00:15 | Läst 4051 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kortrapport från en lite lagom porrig Live Show på Ellens...

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Förr i tiden brukade man kalla onsdagen för ”lill-lördag”, då hade halva arbetsveckan gått och det tyckte man då att man kunde fira lite.

Jag firade min ”lill-lördagseftermiddag” med några av mina fotokamrater på Ellens en stund. Magistern var inte närvarande idag och någon sa att han var i fjällen. Men vi som hänger med lite vet att han just nu är i Grövelsjön och att kalla norra Dalarna för fjällen det ställer inte jag som härstammar från norrland upp på direkt ;-).

Annars var det trevligt på Ellens som vanligt och idag blev det mycket Leicaporrsnack, olika årgångar visades upp samt en del ryska och japanska kopior.

Snyggast var en svart mässings M2:a från 60-talet så där lite lagom sliten, den rariteten har jag tråkigt nog ingen bild på.

 

 

 

”Retro” Thomas hade med sig en liten ryss, FED 1 typ D1 från1940. Här på bilderna med en modern 15 mm från Voigtländer som Micke B hade med sig. Snygga bitar och man drägglar lite. Micke hade införskaffat lite 3200 ISO film för att kunna ta lite nya ”klubb-bilder” med sin M6:a och 15 mm gluggen.

Många av ”gubbsen” som träffas på Ellens är kamerasamlare och kan massor om olika kameror, årsmodeller och serienummer. Jag tillhör väl inte den skaran direkt. Jag vill ha ett verktyg som passar mitt bildskapande och som fungerar som handen i handsken. Men en M-kamera är om man skall börja lite med filmfotografering igen känns ju inte helt fel, eller hur Bengan.

 

Bonusbild!

 

 

En av vår stads snyggaste byggnadsverk, här med Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ingvar Johnsson skulptur Dansande ungdommar i förgrunden.

 


Life goes on!

Bernt

 

Postat 2009-10-08 00:58 | Läst 3748 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Nostalgitripp tillbaka till 50-talet..

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Jag skrev i mitt förra inlägg lite om min uppväxt i Djursholm och jag har också tidigare i ett inlägg skrivit lite om min farsa. Tänkte idag fortsätta lite med nostalgitrippen.

Men i dag gör jag det lite lätt för mig och saxar lite från ett inlägg jag skrev i november 2007 och som sen fortsatte i januari 2008 i min gamla blogg på blogspot. Och varför det då kommer säkert någon att fråga sig. Förklaring kommer.....

 

 

Nostalgi. (från november 2007)

Det är ju ett rätt känt faktum att man på äldre dar gärna blir lite nostalgisk i sina tankar och drömmar. Det har även jag fått en släng av redan nu. Jag har på senare tid börjat drömma rätt mycket om några speciella år i min barndom när jag som sommarbarn bodde på en liten bondgård i Mullsjö. Och jag kommer ofta ihåg drömmarna när jag vaknar och då kommer ju tankarna också. Och just i morse tryckte det på ordentligt.

Så vad gör man då...jo man googlar naturligtvis och tur som en tok har man. Efter någon minut hamnar jag på Nykyrke Hembygds- och Fornminnesförenings sida och vad dyker upp där på deras första sida, jo en bild på den bondgård jag bodde på för 55 år sedan.
Bondgården hette Lilla Gunnarsbo och låg på Gunnarsbovägen i Mullsjö den ägs numera av Hembygdsföreningen i Mullsjö och nyttjas nu som träff och möteslokal.
Jag fick också reda på att boningshuset är byggt 1848 och att det i början tjänade som bostad åt församlingsläraren. Senare har huset varit bostad åt olika arrendatorer bla syskonparet Karl och Hilma Gustavsson som jag bodde hos. De var de sista arrendatorerna och slutade arrendet 1955.



Bilderna: Överst boningshuset och därunder det gamla soldattorpet på fd bondgården Lilla Gunnarsbo, Mullsjö. Jag har fått låna dom från Hembyggdsföreningens hemsida. Foto © Pär-Olov Lundgren.

 

När jag på nätet hittade bilder på den fd bondgården Lilla Gunnarsbo (numera hembygdsgård) mejlade jag till hembygdsföreningen och frågade om dom hade någon information/bilder från de sista arrendatorerna, syskonparet Karl och Hilma Gustavssom hos vilka jag bodde ett antal sommrar i början på 50-talet.
Ganska omgående fick jag svar från föreningens ordförande Ing-Britt Filipsson som skulle höra efter på föreningens nästa möte. Men hon drog sig till minnes att hon hade sett en bild på en liten stockholmspojke.

Första sommaren jag åkte som sommarbarn till familjen i Mullsjö hade jag en ledsagare med mig från det sociala, resterande gånger åkte jag själv med en adresslapp runt halsen och en snäll konduktör på tåget som såg till att jag kom rätt vid tågbytet i Jönköping.

 

Herbert och jag...

Så igår rasslade det till i min mailbox (21 januari 2008) och där låg ett svar plus en bild. En bild på mig och gårdens dräng Herbert tagen något av de första åren jag var där, antagligen 1951.

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Herbert och jag sittande på gräsmattan framför boningshuset. Jag tror att det är min farsa som tagit bilden för vi hade samma bild hemma i mitt föräldrahem och mina föräldrar var och hälsade på mig andra sommaren jag var där.

 

Herbert var som en storbror för mig och jag hängde honom i hasorna mest hela dagarna, vi sov också i samma kammare på övervåningen i boningshusethuset. Två resor som vi gjorde tillsammans kommer jag också ihåg. En till Ålleberg där vi tittade på en segelflygstävling och en till Jönköping och en fotbollsmatch med Jönköping Södra. Men när jag kom till Mullsjö tredje sommaren så hade han slutat som dräng på gården och dom hade inte heller skaffat någon ny, troligtvis för att dom redan visste att deras arende skulle upphöra året efter. Men det visste jag ingenting om då. 1954 var sista sommaren jag var där.
Jag hade sommaren före fått kontakt med ett annat sommarbarn i trakten, Erik hette han och var i från södermalm i Stockholm. Han var en riktig ”söderkis” och mycket tuffare än mig så en hel del bus blev det . Jag var och hälsade på han senare en gång på Kocksgatan men det blev inte någon mer kontakt oss emellan.

 

Och varför skriver jag om det här en gång till?

Jo...jag har flera gånger tänkt åka ner till Mullsjö och besöka mitt sommriga barndomsminne men det har liksom aldrig blivit av. Men i natt pockade drömmarna på igen. Så i morse googlade jag mig fram igen till hembyggdsgården hemsida för att om möjligt hitta lite ytterligare information. Detta ledde mig vidare till en bildsida på Wikimedia och där några nya bilder på den nuvarande hembyggdsgården.

 

 

 

När jag bodde där i början på 50-talet låg bondgården lite ensligt i utkanten av samhället, numera ligger den där som ett litet skansen med fullt av villabebyggelse runt omkring. Så jag hoppar nog över resan dit och behåller i stället mina tidiga minnesbilder från dom fina sommrarna jag fick möjlighet att vara där. 

Commons bilder från Wikimedia Foto: Harri Blomberg.

 

 

Och nu över till något helt annorlunda...

 

 

Till kommande helg får man nog klä upp sig lite för då stundar det barndop för vårt nyaste barnbarn...

 

 

...sen någon av de första dagarna veckan efter bär det iväg ner till Brödåkra och Skåne igen för en ny ”Brödåkraträff” i glada vänners lag.

Jag har inte någon aning om hur länge jag blir därnere den här gången. Men jag hoppas att vi hinner med en tur ner till Louisiana för att titta på den stora Jacob Holdt utställningen Tro, Håb og Kærlighed – Jacob Holdts Amerika .

 

Jacob Holdts: ”American Pictures” . Hans egna galleri med ett urval av hans 15.000 Canon Dial-bilder.

 

 

 

 


Hade gott därute...och håll igång avtryckarfingret!

/Bernt


Postat 2009-10-07 00:04 | Läst 6234 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Höst, en liten vandring i minnenas allé plus lite om äppeldoft, ett diorama och street photography.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

 

Hösten är helt klart här och det börjar bli svalt att sova med öppet fönster på nätterna. Hösten är ju årets medelålder  säger en del och jag hör väl också till medelåldern numera med mina 67+.

Jag är född och uppvuxen i Djursholm...ja, ja inte i någon stor grosshandlarvilla utan i en kommunal arbetarbostad. Bäst att påpeka detta då en del människor man träffar brukar få något speciellt i blicken när man säger att man är uppvuxen i villastaden Djursholm.

 

Farsan kom från Vallsta i Hälsingland och morsan kom från Djursholm. Den här bilden på dom är tagen på Arbro station 1939, och troligen samma dag som dom gifte sig. Okänd fotograf.

 

Det Djursholmshus som jag bodde i mina första åtta år var ett stort rött familjehus där det också bodde sju andra familjer, alla lägenheterna i huset var på ett rum och kök med vedspis och kakelugn. Bad och tvättstuga låg i separat hus på gården. Det fanns två liknande hus i området vilket betyder att 16 familjer delade på bad och tvättstuga. Ingen grosshandlarvilla miljö direkt.

 

Min familj bestod av fyra personer, morsan, farsan och min syster. Dom sov i vardagsrummet och jag (från det jag var 5 år) i köket i en kökssoffa av den gamla modellen med trälock som några av er som är 65 plussare kanske kommer ihåg. Området som vi bodde i kallades ”Röda bostäderna” och dom revs runt 1950 någongång. Saknade av ingen.

 

Men då hade vi redan flyttat till ett annat mindre flerfamiljshus och där till en tvårummare där jag bodde tills jag flyttade hemmifrån 1964. Huset där var ett fyrfamiljshus och hade också gemensam tvättstuga och badrum fast i källaren i stället för på gården. Till varje lägenhet i huset hörde också en liten trädgårdstäppa med ett par äppelträn, vinbärsbuskar plus en berså. Två av familjerna hade också ett litet potatisland.

 

Familjebild från Kesudalen (Ljungdalen)1952. Foto: Lars Finn

 

 

Äppeldoften då...

 

Jag i köket på Tynvägen i Djursholm 1961. Foto: Fredrik Grimm

 

I källaren i vårt hus hade jag mitt första mörkrum i ett hörn men där förvaredes också mina föräldrar årets äppelskörd. Varligt nerplockade och packeterade i lådor. Min far hade också alltid lite äppelvin på gång i stora bruna glasflaskor.som brukade stå och pluppa i ett hörn.

Där nere i äppeldoften gjorde jag mina första stapplande försök i kopieringens ädla konst. Så varje gång jag kommer i kontakt med äppeldoft så tänker jag nästan alltid på källaren på Tynvägen 7 i Djursholm.

 

 

Även detta hus är rivet numera (2007). Men ett par dagar innan grävskoporna började arbeta var jag där och smet in i vår gamla lägenhet och också ner i källaren där delar av mitt gamla mörkrum fortfarande fanns kvar efter över fyrtiofem år. Jag tyckte att jag fortfarande kände äppeldoft också, men det kanske bara var inbillning.  

 

 

Och nu över till något helt annat...

 

 

För ca trettio år sedan höll jag på rätt mycket med dioramabyggen och det här är ett av dom som jag har kvar. Den nedre bilden (ovan) är gjord av 6 olika bilder med skärpan inställd på olika ställen frammifrån och bakåt och sedan hoplagd med Auto-Blend Layers i photoshop och det för att få tillräckligt stort skärpedjup.

 

Här har jag sedan gjort en fotoillustration av bilden.

 

 

Lite om street photography...

Det här läste jag i en blogg för en tid sedan:

 

“Less than 1% of the “street photography” I see on the web is worth seeing, less than 1% makes me look twice and my heart race, less than 1% makes me dearly wish I had been the author of that shot...so why is that other 99% there? Some of it is there because judgments are subjective and a picture that does nothing for me will be one of that 1% for another viewer or photographer...but most of it is there because most photographers don't understand that editing is probably the most important stage of the whole process. Especially now in the digital age when we produce so many images so easily and quickly, editing has become crucial to the success of your photography, every 'poor' image that sneaks through weakens your whole portfolio dramatically. I know that photography has become a social activity and its great to post your image on flickr and receive a tidal wave of “Awesomes” from your friends but most viewers are not going to be your friends and are going to judge every image you post on its merits, I am not a snob about flickr but it is not the place to go for genuine critical comment”.

...tänkvärt tycker jag.

 

Gatubild i dag på Kungsgatan kl. 15:09.

 

 

Lite länktips på slutet för bild och kameraälskare!

 

Matt Stuart. Amazing Street Photography.

Tokyo Camera Style , for film camera lovers!

Gus Powell. Street Photography. Gå in under Projects/Lunch Pictures.

 

 

“If you know what you want – you are ready for it when it comes."

 

Trevlig helg!

/Bernt

 

 

Postat 2009-10-02 19:26 | Läst 6646 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4